perjantai 14. heinäkuuta 2017

Ensimmäisen päivän tunnelmia Roomasta


Lentäminen on minusta ihanaa. Nousukiitoon lähtö ja laskeutumisen pienoinen jännitys, parasta mitä tiedän. Jaksan tuijotella tuntikausia lentokoneen ikkunasta ulos. Tiiraillen pilviä ja alhaalla näkyviä maan muotoja, peltoja, rakennuksia, vettä. Ei millään muotoa ekologista matkailua, mutta en haluaisi elää ilmankaan. Vaikkakin lukemani perusteella vegaaniruokavalio säästää luontoa enemmän kuin oman henkilökohtaisen lentomatkailuni lopettaminen, on lentäen reissaamisessa aina mukana hieman syyllisyydenkin tunteita. Tiukkoja valintoja, vaikeita valintoja, elämän valintoja.


vegaanibloggarin unelmahommaa


Onnistuneen laskeutumisen jälkeen ostimme Fiumicinon lentokentältä lippuautomaatista a´ 14 € junalipun Rooman junaan. Asemalla on kelvolliset opasteet ja monta heppua joilta kysellä jeesiä, jolleivat junalle menevät liukuportaat meinaa osua silmiin. Seuraa vain Uscita- kylttejä ja junan kuvia tai Treni- opasteita. Trenitalian puksuttelema junamatka Rooman Terminin asemalle kestää kolmisen varttia siirtymisineen.


VitalityFood- bistro, Piazza dell´Indipendenza



Ensimmäisenä päivänä tutustuimme Roomassa kahteen ruokapaikkaan. Toinen aivan Terminin rautatieaseman läheisyydessä matkalla The Building hotelliimme. VitalityFood osoitteessa Piazza dell´Indipendenza 8. Piazzalla voit ensin täyttää vesipullosi uudelleen ja sen jälkeen astua valoisan bistron ilmastoituun viileyteen.  

VitalityFood tarjoilee salaattiannoksia, pastaa, pikkunaposteltavaa ja makeita herkkuja. Tarjonta on luomua terveysruokaa, mitä se nyt pitääkään sisällään, joukossa monta vegaanista vaihtoehtoa. Teevalikoimaa löytyy ja paikasta voi ostaa kaikenlaista mukaan. Erityisesti silmiini osuivat vegaaniset luomuoluet ja kuohuviinit.

Pikku bistro on auki joka päivä 6.30- 23 joten se on varma valinta matkaajalle ennen bussilla tai junalla lentokentälle siirtymistä tai jos on tulossa kaupunkiin hankalaan aikaan. Takeaway mahdollisuus kannattaa hyödyntää täällä, sillä Terminin asemalla vegaanisen syötävän löytäminen ei ole yhtä helppoa ja aseman paikat avaavat ovensa myöhemmin.



Kokonainen Roomassa


Italialaiset hörppäisevät iltapäivällä espresson ja monet liike-elämän palveluksessa olevat pitävät nopeita palavereita kahvin ääressä ehkä pienen leivoksen samalla nauttien. Tätä bisnesspukuista kansaa kävi pistäytymässä bistrossa. Naiset pukeutuvat todella tyylikkäästi, kengissä on korkeaa korkoa ja koristellut sandaalit ovat yleisiä. Kauniisti laskeutuvia ja vilpoisia luonnon materiaaleja tekstiileissä. Miehillä lähes poikkeuksetta pitkät housut ja paitapusero, tennarit tai kävelykengät eikä useimmiten näkyvissä sukkia. Asua täydentävät aurinkolasit ja vyö sekä melko usein lompakko takataskussa. Tällaista vaatetarjontaa löytyy Rooman kaupoista pilvin pimein.

Söin VitalityFoodissa mieheni kanssa puoliksi annoksen pennepastaa, tomaatilla ja basilikalla. Simppelistä ulkomuodostaan ja muutamista ainesosistaan huolimatta mielttömän makuinen vaikka niin yksinkertainen. Leipää tuotiin ohessa. Hyvän kokoinen, kuuden euron annos noin myöhäiseksi lounaspalaksi tai välipalaksi. Palvelu oli vähän hidasta, mutta ystävällistä ja heikohkon matikkapään ansiosta laskumme oli ehkä puolet siitä mitä sen olisi pitänyt olla. VitalityFood bistron hintahaarukka pyörii noin 5-10€ välillä ja cappuccinonsa saa soijamaidolla.


Rifugio Romano vegaanisen pizzan paratiisi



Aivan hotellimme vieressä sijaitseva vegaanistakin ruokaa tarjoileva ravintola Rifugio Romano oli tulopäivämme illallispaikkavalinta. Itseasiassa Rifugio, osoitteessa Via Volturno 39, oli sen verran hyvä, että ajattelimme käydä siellä vielä toistekin syömässä reissumme aikana. Ensimmäisellä illallisellamme annosvalinta oli helppo; pizzaa! Sitähän Italiaan on tultu syömään ja paikan listalta löytyy monta vegaanista vaihtoehtoa. 


Roomassa vegaanisen pizzan löytää helposti

Alkupaloja kuitenkin ensin ja hyvä valkoviini pöytään. Vegaanisen luomuviinin löytäminen on aina ilo. Italiassa vegaaniviinit on merkitty hienosti tutuin vegaanimerkein. Itävaltalaisissa on samaa parhautta, mutta sanoisin, että helpoiten on ollut löydettävissä luomun ja vegaanin yhdistelmiä Roomassa. Illan valinta Falerio Dei Colli Ascolani DOP "Ciû Ciû", Bio-Vegan, 18€.



vegaaninen luomuvalkkari Ciu Ciu


Listalta löytyy alkupalat, pastat, jälkiruuat ja päivän erikoiset. Miljöö normi roomalainen, melko siisti ja palvelu oikein ystävällinen joskin verkkainen. Jaoimme bruschettalautasen, Bruschette Miste Vegan, alkupalaksi. Annos sisältää erilaisin vegaanisin päällystein koristeltuja paahdettuja leipiä. Hummusta, oliivitahnaa, kirsikkatomaattia, vegaanista majoneesia ja seitan leikkelettä, No-meat mixed d´oeurs, Affettato Veg.


Vegaaninen Brushcetta Roomassa

Rooma Italia Rifugio Romano


Ravintola tarjoaa kaikille kaikenlaista, mutta vegaaninen tarjonta on jopa hulppeampi kuin monessa umpivegaanissa paikassa. Iltaa myöden ravintola käy ruuhkaisaksi ja on todella suosittu hyvien ulkopöytiensä vuoksi, ihmiset jonottavat kadulla asti joten varaudu odottamaan. Menimme nälkäisinä paikalle kahdeksalta, joka on roomalaisittain melko aikainen ajankohta ja pääsimme heti istumaan ilman ennakkoon tehtyä varausta.

Vegaaninen salamipitsa täysjyväpohjalla oli todella kuumaa, rasvaista ja maistuvaa. DIAVOLA pizza sisälsi tomaattikastiketta, vegaanisalamia, chiliä ja vegaanimozzarellaa, hinta 9 €. Ihana aloitus makumatkalle. Odotukset nousivat kyllä todella korkeiksi tämmöisellä hinta-laatusuhteella. 

Onneksi Rooman reissua on suunniteltu jo etukäteen ja pöytävarauksia tehty. Tekemillemme varauksille hieman naureskeltiin ravintoloissa, mutta emme halunneet ottaa sitä riskiä, että joutuisimme kääntymään ovelta, koska osa paikoista tulisi sijaitsemaan hankalan taipaleen päässä hotelliltamme eikä niitä vegaanisia ravintoloita nyt niin hurjasti ole.



Vegaanista pitsaa Roomassa, ravintola Rifugio Romano


Miten hankalaa onkaan oikeasti miettiä mitä sitä kirjoittaisi reissukokemuksistaan. On niin paljon kaikkea; makuelämyksiä, mietteitä, havaintoja, ihmisiä, nähtävyyksiä. Toisaalta yritän kovasti ottaa teitä mussukoita huomioon ja miettiä, että mikä olisi sellaista mikä hyödyttäisi muita matkailijoita, sellaista mistä ei ole vielä kirjoitettu. 

Onko tarpeen laittaa kaikkea tietoa tiskiin vai antaako pelkkä tunnelmointi kenellekään yhtään mitään? Miten monta kuvaa voin laittaa ja mitkä kuvat ovat kiinnostavia? Mistä sinä haluaisit lukea ja mitä tietää? 


- Aino

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi sallittua, toivottua jopa! <3