tiistai 20. helmikuuta 2018

Onko nyt niin, että meillä ei synny jätettä ollenkaan?



Laitetaas vähän tilannekatsausta siitä, että miten meillä noin niin kuin oikeasti menee kodin puolella tämän jätteettömyyden eli Zero Waste- jutun kanssa.  Tämmöistä ajoittaista kartoitusta on ihan hyvä tehdä ettei totuus unohtuisi ja mikäs sen parempaa tässä kahvilakon tuomassa tärinässä ja päänsäryssä. 

Heti kärkeen siis tunnustan, että paremminkin voisi olla ja ettei meillä, siis minun, kahden tyttäreni sekä vierailevan poikani taloudessa, olla täysin roskattomia edelleenkään. Minusta tuntuu, että jossain kohdin oltiin jo vähän pidemmälläkin Zero Waste mallissa, kun oli enemmän resursseja hyödyntää irtotuotteita. Oli siis ihan rehellisesti enemmän rahaa käyttää ruokaostoksiin ja mahdollisuuksia hyödyntää irotuotteita myyviä kauppoja. Kyllä meiltä silti roskaa on aina syntynyt. Olen pienen lapsitalouteni kanssa vasta matkalla täydelliseen jätteettömyyteen, mutta me ollaan saatu tällä porukalla ihan hyviä tuloksia aikaan. 



Kokonainen Elämä Edessä Aino




Niitä tuloksia sitten



Muutimme tähän nykyiseen kotiimme lokakuussa ja nyt on helmikuu elikkäs se tekee sellaiset viisi kuukautta. Tämän noin 5kk aikana olen käynyt roskakatoksessamme alle kymmenen kertaa. Lähinnä tyhjentämässä biojäteastiaa ruskean ummehtuneeseen biojätteen keräyspönttöön. Muutaman kerran olen heivannut omaan laariinsa keräyspaperia ja jokusen kerran kartonkia. Joitain yksittäisiä juttuja on mennyt sekaroskiksen puolelle. Semmoisia kuten puhkitallotut kengät. 

Lisäksi olen vienyt muovia kolmasti ja säilyketölkillisen metallijätettä sille varattuun astiaan. Elektroniikkajätteeseen jouduin viemään yhden päättömän barbin, jossa oli jostain kumman syystä koneisto, paristo ja hermoja kuluttava ääni. Paristot toimitin paristojen keräykseen. Vanhoja lääkkeitä toimitin apteekkiin. Nämä jälkimmäiset tapahtuivat marraskuisen Minimalismipelin innoittamana

Roskakaapissamme on etummaisena biojättelle yksi kokonainen roska-astia ja sen takana saman kokoinen varattuna muoville. Sivussa on laatikko paperille ja kartongille. Sieltä otamme uudelleen käyttöön tavaraa niin paljon kuin mahdollista. Käytämme paperia ja pahvia askarteluun, muistilappuina, minun kirjoitushommissa ja muussa ajanvietteessä. Metalli kerätään metallitölkkiin. Kaapeissa on hylly palautuspulloille, niitä olisikin muutama kauppaan vietäväksi, sekä lasitölkeille, joita ehkä voisi jo vähän karsia, mutta eivät ne vie tilaa miltään, joten olkoot.

Meiltä siis syntyy kierrätysjätettä ja sekajätettäkin tavaroiden irtisanoessa itsensä. Kutsun tätä kaikkea ulospäin virtaavaa materiaalia roskaksi, myös sitä biojätettä, koska tällä hetkellä en voi sitä omassa puutarhassani hyödyntää. Kompostointia on kyllä ikävä ja pystyisin myös sen osalta parempaankin, tiedän sen. Voisin olla tarkempi, aktiivisempi ja niuhompi, mutten jaksa olla lapsilleni paasaava ihan joka päivä enkä itselleni aivan niin vaativa. En juuri nyt. 



Mistä se paha saa alkunsa?


Mutta mitä meidän kiertoon menevä jäte sitten on ja mistä sitä syntyy? No lapsista tietysti! Voisin melko helposti syyttää lapsia taloutemme jätteistä sillä itsekurini on paljon parempi kuin ipanoiden, mutta totuus on, että minunkin kurini loppuu siinä kohden, kun pitäisi päivittäin leipoa leipää tai keksiä leivän päälle Keijun korviketta. Ketsupilla saa äidin ruuat maistumaan kaikki ihan samalta ja välillä joku pinaattilettupaketti pelastaa arjen. 



valmisruuan helppous ja kirous


Kuvassa on toinen pakkausjätteen lähde, 50% alesta ostettuja, päiväysherkkiä, vegaanisia valmistuotteita, jotka päätyivät hätävaraksi pakkaseen. Ostan koska haluan päästä kokeilemaan noita kaikenlaisia uutuustuotteita minäkin, ja välillä, tai ainakin tällä kohdin jo pidemmän aikaa, olen kokenut hienoista kokkausinnon puutetta. Ei ole sellaista paloa ja tarmoa siihen. 

Lapset syövät niin valikoidusti etten jaksa pahoittaa mieltäni tai anella edes maistamaan. Lisäksi tiettyjen kodinkoneiden ja välineiden puute on myös kaventanut repertuaaria. Tämä on tämmöistä normaalia soljumista ja aaltoilua vuoden mittaan. Tiedän, että into palaa taas viimeistään, kun pihoilta ja pientareilta alkaa löytymään jotain poimittavaa.

Siinäpä sitä meidän muoviroskan alkulähdettä.. kasvirasvapakkauksia, öljypulloa, ketsuppipulloa, joitain leipäpusseja, jotka tosin uudelleen käytetään, juustopakkausta, jogurtti- ja kasvimaitopurkkia sen sellaista. Metallia tulee lähinnä kookosmaidon mukana, siis 2 kpl tässä 5kk aikana, sekä soijajugurtti- ja Keijupakettien välikansista. 

Roskasta oikeastaan kaikki on ollut kierrätettävää. Joitain kinkkisiä askarteluita ja sekahommeleita olen laittanut sekajätteeseen energiajaokkeeksi sillä ei ole kierrätysmuotoa esim lasten puhki kulutetuille kengille ja Core-Tex rukkasille. Sieltä ne menevät täällä Espoossa Vantaan Energian jätevoimalaan poltettavaksi ja näin saadaan haisevista tamineista sitten kaukolämpöä ja sähköä.

Lasten viettäessä viikon talvilomaansa tänä vuonna toisaalla aion petrata, tai petraan ihan luonnostaankin roskan suhteen. Osana tätä ryhtiliikettä on kahvin juonnista luopuminen, sillä se ihanuus iKaffe- pakkauksineen tuottaa henkilökohtaisesti eniten jätettä ja ilmastovaikutusta. Enkä nyt viittaa mihinkään metaaniongelmaan. Siitä tuli mieleen, että vessapaperista en lupaa luopua, mutta mielelläni ostaisin paperiin käärittyä merkkiä isoissa satseissa vaan eipä ole semmoista vielä tullut Suomessa vastaan.

Olis niin paljon hienompaa kirjoittaa siitä, että mistä kaikesta meillä EI enää synny jätettä. Tai hei, mitä jos sinä pistäisit kommentteihin, että mitä kaikkea olet saanut jätettyä matkasta! Millaisia muutoksia, kestotuotteita, parempia vaihtoehtoja ja karsintaa olet harjoittanut? Siitä olisi mahtaavaa kuulla :)


- Aino





8 kommenttia:

  1. Minä voisin vessapaperista melkein luopuakin :D Mieheni ei juurikaan käytä ja olen hänen kauttaan tajunnut että totta tosiaan, vesi toimii kyllä paremmin (vanha kunnon vertaus: mikäli saisit kakkia naamaasi, alkaisitko hinkata sitä pois paperilla vai pesisitkö kenties? Niinpä :))

    Mulla junnaa vähän paikallaan toi jätteen vähentäminen :( Hevi-osastolla en osta mitään muoviinkäärittyä, mutta muilla osastoilla ostan ja se ei tunnu hyvältä. Paitsi on viime aikoina jäänyt useasti pakkauksen takia ostamattakin tuotteita! Tää on seuraava askel, jonka otan: ostan kuivatuotteet irtona Punnarista omiin purkkeihin. Pikkuhiljaa siis :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, mä ymmärrän kyllä tuon vertauksen.. ja käsisuihkulla homma toimii, mut edelleen vetoan mun pariin muuttujaan (lapsiin) :D Meillä on muuten ihan ihmeellisellä tavalla vessanpönttö hirveen kaukana lavuaarista ja se käsisuihku ei oikeastaan edes yllä sinne pöntölle asti.. insinööritaidon ihmeitä?

      Pakkausasioissa voi mennä eteenpäin ihan silläkin, että valitsee muovin sijaan pahvia ja paperia, välttää kaksoispakattuja ja etsii irtotavaraa hevihyllystä, paistopisteestä ja karkkilaareista :) Punnarissa on välillä ollut haastavaa useamman purkin kanssa asioiminen taarauksen vuoksi, mutta jos pystyy käymään vaikka vain yhden tai kahden purkin kanssa tekemässä ostoksia niin ei aiheuta pahennusta. Omat pussit toimii kans siellä vallan mainiosti! :)

      Ihanaa, kun käväisit kertomassa omista kokemuksistasi <3

      Poista
  2. Minusta oikea suunta ja armollisuus itseään kohtaan ovat tärkeämpiä kuin ehdottoman täydellinen onnistuminen. Elämään kuuluu tekijöitä (lapset ja kanssa-aikuiset) ja tilanteita (kiire, stressi, sairastelu, väsymys ym.), että ei vain pysty venymääm siihen optimaaliseen suoritukseen. Olimme juuri perheen kesken mökillä viettämässä hiihtolomaa. Mökkiolosuhteissa ruoan valmistaminen vaatii oikomista. Toisaalta myös päätin oikaista, koska lomalla halusin keskittyä ajan viettämiseen perheen kanssa.

    Kunpa me pystyisimmekin keskittymään enemmän niihin onnistumisiin. Aina on parannettavaa, mutta mielestäni sinä olet tehnyt jo hyvin paljon ja onnistunut niin monessa asiassa. Se, että ajattelee asioita ja tiedostaa, mitä tekee, että edes yrittää muuttaa asioita, on minusta jo puoli voittoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi <3

      Näinhän se on, että elämä eletään semmoisena kuin se eteen taittuu ja välillä venymistä tarvitaan, mutta useimmiten sitä omaa itseään kohtaan osoitetun armollisuuden venymistä. Suorittaminen ja perfektionismi on omanlaisensa välttelykeino, kun ei siedä keskeneräisyyttä. Sillä vain on melkoinen hinta kanssaihmisiin ja omaan jaksamiseen.

      Kiitos kauniista sanoistasi, niissä on paljon viisautta <3

      - Aino

      Poista
  3. Meillä ollaan tykästytty Tahiniin ja pestoon leivän päällisenä. Tahinihan on tehty seesaminsiemenistä ja suolasta ja nuo siemenethän on yksi parhaimmista kalsiuminlähteistäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mua harmittaa, kun nuo ei lapsille uppoa.

      Maapähkinävoi kyllä kelpaa onneksi ja sitä on helppo tehdä itsekin. Seuraava keittiöhankinta onkin tehosekoitin tms, että saa taas omat maapähkinävoit, niin ja villiyrttipestot tietysti! :)

      Poista
  4. Villiyrttipesto, menee kyllä kokeiluun keväämmällä! Terkuin Mimu, sattumalta blogiin eksynyt :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieno, että eksyit! Toivottavasti jäät myös!

      Villiyrttipesto on ihan ykkönen. Paljon kaikkea hyvää, variaatioita loputtomiin ja taatusti ekologista sekä terveellistä.

      Poista

Kommentointi sallittua, toivottua jopa! <3