keskiviikko 7. helmikuuta 2018

Cool Mama! - yhteistyötä Shareit Blox Car palvelun kanssa




Sain käyttööni Shareit Blox Carilta blogiyhteistyössä Tesla Model S:n Tampereen reissuani varten. Eikös kuulosta melko huikealta? No, sitä se olikin, mutta ehkä eri syistä kuin äkkiseltään aattelisi. Yhteistyö toi mieletöntä vaihtelua sekä inspiroivaa keskustelua tähän omaishoitajan rumbaan ja mukavaahan se oli ajella ekologisemmin sähköllä (Teslalla!!!).



Shareit Blox Car yhteistyö
Kuvat: Santeri Petrell/ Shareit Blox Car


Joka toinen viikonloppu teen kuskausrupeaman kyyditen perjantaina lapsia sinne ja sunnuntaina hakien luokseni tänne. Lähimutsi on aina vähän se tylsä eikä voi kilpailla lapsille tuotetuista elämyksistä ihanista ihanimman etäisän kanssa, jonka rinnalla ei jaeta arkea eikä tarvitse tapella läksyistä tai nukkumaan menoista. Hetken aikaa minäkin olin Teslani kanssa se cool ja siisti mutsi enkä vain aina tylsä vastuunkantaja ja huolehtija.

Mutta minä olen vastuunkantantaja ja huolehtija, joka ajattelee lastensa lisäksi myös toimeentuloa, yhteisöä, luontoa ja jatkuvuutta. Vastuullisuutta on hyväksyä kaikki puolet itsessä, antaa niiden elää, mutta lopulta miettiä asioita omaa napaa pidemmälle, viisaana ja kypsänä, kantaen vastuun tulevasta. Silloin ei koe jäävänsä paitsi mistään vaan löytää parempia, harmittomampia keinoja toteuttaa itsensä lukuisia puolia.



 

 

Äiti-immeisen pienuutta vai suuruutta?


Vaan mielihalut ne on myös minulla, minä pidän hienoista autoista. Paljon. Erityisen mukavaa on, kun auton saa siistinä, huollettuna ja tankattuna, tai no tällä kertaa ladattuna, käyttöön eikä tarvitsisi yhtään kantaa huolta sellaisista seikoista. Tää on sitä ihmisen pienuutta, vai onko se sittenkin äiti-ihmisen suuruutta.. ;)

Kukapa ei haluaisi olla hetken vapaa ja kokea hienoja elämyksiä kera rakkaidensa. Tampereelta takaisin pudotellessa jaoin elämyskyytiä pikkusiskoni kanssa välttäen yksinäistä ajoa. Hienoa hetken aikaa kokea paljon hypetetty ajoelämys ilman riippuvuussuhdetta rahoituslaitokseen tai vastuuta kalliista hankinnasta. Siksi vertaisvuokraus on pieni askel kohti unelmaa ennen kuin haaveet omasta Teslasta toteutuvat.

Tosipuheessa minä luulen, että sitten kun olen iso niin vuokraisin autoa käyttötarpeen mukaan enkä viitsisi sitoa omaisuuttani tavaraan, jollei olisi jokin ihan järkyttävä pakko. Auton omistajuuden ja todellisten kustannusten hinnalla saa melko paljon ajella vuokratulla autolla. Eikä ihan pienin vaikutin ole se, että vuokraamalla liikkumisen menoihin voi konkreettisesti vaikuttaa kuukausitasolla, kun taas auton omistajana maksan autosta non-stop käytänpä sitä tai en.

Tietysti pakottavassa tilanteessa autohankintaa voisi miettiä myös lähtökohtaisestikin siltä kantilta, että kosla menee osaksi aikaa töihin vaikka toistaiseksi meillä asuukin. Ehkä tämä on sitä tulevaisuuden jakamistalousajattelua, jossa katsellaan omaa napaa pidemmälle ja mietitään miten hyödyttäisin yhteisöä ympärilläni. Jotain tämmöistä villiä visiointia tuli harrastettua Blox Carin mainioiden heppujen kanssa. Se oli virkistävää keskustelua se.

Vertaisjutuista vertaiskauppapalvelun muodossa olen kirjoittanut aiemmin Tori.fi tekstini yhteydessä ja se tietyllä tapaa putoaa tähän samaan kategoriaan Shareit Blox Car yhteistyön kanssa uustavaratuotannon vähentäminen ja tuotteen elinkaariajattelu sekä vertais- ja jakamistalous avainsanoinaan.




Shareit Blox Car vertaisvuokrauspalvelu


Mitenkä palvelu sitten käytännössä toimii? Sen verta täytyy harrastaa vastuunottoa ennen auton käyttöä, että rekisteröityy Shareit Blox Carin järjestelmään, antaa tiedot itsestään ja varaa käyttötarkoitukseen soveltuvan sekä mieleisensä auton, tahi auton lisäosan eli peräkärryn. Nämä on näitä teknisiä juttuja joita en mielelläni tee. Palvelu on onneksi tehty niin helpoksi ettei se kyllä siitä kiinni jää. Kaikki toimii hienosti sähköisenä, laskutusta myöten ilman paperia.  Voinet verrata tätä osuutta vaikka verkkopankkiin tai Facebookiin, jos sulta niiden käyttö hoituu, niin kyllä luonnistuu auton vuokralle ottaminenkin.

Blox Carin palvelu on ikään kuin autojen Airbnb, jossa omistamasi kulkupelin voit laittaa vuokralle myös muiden käyttöön saaden siitä korvauksen. Tämä sopisi minulle ja tähän asti asia on helppo ymmärtää. Tahtomattani omistan auton ja tarvitsen sitä tässä elämäntilanteessani lasten kyytimiseen.

Auton ylläpito ja käyttö on kuitenkin minulle kallista ja vie ison osan kuukausittaisesta budjetistani. Harmittelen sitä, että tällä hetkellä rahkeeni eivät riitä keksimään muita ratkaisuja omistamisen sijaan. Vaan miten sitten vastuut ja muut jakautuvat tämmöisessä palvelussa? Kuinka laskutus ja entä jos se pahin tapahtuu? Entä jos välähtävä salamavalo onkin poliisin eikä paparazzin? Enhän minä tosipuheessa tiedä miten nämä vertaispalvelut käytännössä toimii, mutta palveluyrittäjyys on sitä, että tullaan avuksi ratkaisemaan asiakkaan ongelmia.



Kokonainen Elämä Edessä




Palveluntuottaja välissä madaltaa kynnystä ja jakaa vastuuta, tekee siitä helppoa, luo valmiit puitteet joiden avulla käyttäjät saavat vietyä vertaisvuokrauksen ja jakamistalouden käytäntöön muutamalla lomakkeen täytöllä ja valmiilla sopimuspohjilla, tietysti reagoivan asiakaspalvelun kera. Me halutaan laittaa meidän autot, peräkärryt ja muut menopelit työhön ja te Blox Carilla autatte siinä, eikös se näin toimi?

Palvelusektorilla tiedetään, että toiminta kehittyy asiakkaiden avulla ja Blox Car on hienosti hyödyntänyt asiakastietoa, kun ongelma ilmenee niin siihen mietitään yhdessä ratkaisu. Tämä on sellaista avoimuutta ja reilua peliä, jota arvostan. Ei ihme, että Sitran Fiksu Arki- palkinto heilahti Shareit Blox Carille.



Hirmuisesti hyviä ideoita


Minulla pyörii mielessä valtavan monta mahdollisuutta tämmöisen vuokrauspalvelun käyttöön ihan erilaisista yhteisöistä kuten siirtolapuutarhoista, mökkikylistä, hiihtokeskuksista, virasto- ja toimistokomplekseista alkaen. Töissä ollessa oman autonsa voisi laittaa työvuoron ajaksi vuokralle muiden käyttöön.

Jopa kolmannen sektorin yhteistyödiilit voisivat hyödyntää jaettuja autoja vaikka kaupungin kanssa ja miksei sairaahoitaja töihin tullessaan voisi pistää autonsa parkkiin, josta niin ikään kotihoito tai yksityinen toiminimellä hoivatyötä tekevä ottaisi auton allensa. Taloyhtiö voisi kannustaa autollisia asukkaitaan vuokraamaan autoaan naapureille. Näen Blox Carin palvelussa paljon mahdollisuuksia ja vahvan vaihtoehdon oman auton omistamiselle. Ei kait tämän tarvitse rajoittua pelkästään yksityisiin auton omistajiin ja vuokraajiin?

Ja mitkä puitteet verkostoitumiseen ja yhteisöllisyyteen! Tietysti turvallisen toimijan kautta yhteisin pelisäännöin. Tämä alentaa palvelun käyttöönoton kynnystä. Nämä on niitä innovatiivisia kestävämmän arjen ratkaisuja, joita tarvitsemme tulevaisuudessa lisää.



- Aino

Blox Car haastatteli minua pätkän :) 





6 kommenttia:

  1. Olen myös miettinyt paljon tuota vertaisvuokrausta mm. ompelukone on sellainen kapistus, jota ihmiset tarvitsevat harvemmin. Vanhat kunnon koneet ovat kestäviä ja niitä voisi huoletta vuokrata ja tarvittaessa opastaa koneen käytössä ja ompeluhommissa, minulla vielä olisi siihen tarvittavaa kokemusta. Auton omistajana harmittaa, että ajan melko vähän, mutta auto on pakko olla joten kustannuksia olisi hyvä saada jakaa. Ehkäpä jonain pävänä saan vuokrauksen aloitettua, jos aloittaisi tuosta ompelukoneesta, se voi olla helpompaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Lea, kiitos kommentista!

      Sehän on juuri näin, että kun alkaa katselemaan asioita jakamisen näkökulmasta niin vaikka millaisia uusia mahdollisuuksia ilmenee. Löysin pikaisella kollaamisella ihan täältä meiltä Suomesta jo ainakin varastotilaa vertaisvuokrauksena, sitten lasten tarvikkeita ja vaatteita, noita autoja myös kimppakyytijuttuja, veneitä, sitten on urheiluvälineitä ja lautapelejä.. varmasti muutakin olisi. Jonkun tämmöisen palvelun sabluunalla voisi luultavasti laittaa ompelukoneensakin vuokralle.

      Auto on kyllä murheenkryyni noin ekologisessa mielessä meilläkin. Se on perusteltu tällä hetkellä, mutta silti mieltä kaivertava juttu. Auton vuokraaminen eteenpäin on kyllä superhelppoa. Siitä puolesta on luultavasti myös tulossa juttua kunhan asiat etenevät :)

      - Aino

      Poista
  2. Saako sähköauton tankkauksessa jotenkin valittua sen millä tavoin tuotetulla sähköllä sen auton tankkaa? Jäin miettimään tuota sähkön ekologisuutta, kun ainakin Helen ilmoittaa, että sähköstä 42% on tuotettu ydinvoimalla ja 33% fossiilisilla polttoaineilla -> Ei kovin ekologista? Mä en ole vielä keksinyt miten sähköauto olisi esim. ympäristöystävällisempi kuin jo hankinta hinnaöltaan paljon edullisempi kotimaisella, uusiutuvalla bioenergialla eli kaasulla kulkeva auto? Lisäksi hirvittää ne sähköautojen akut, nehän on hirveätä ongelmajätettä muutamien vuosien päästä.
    Jakamistaloudelle sen sijaa pisteet! Itse olen lainannut iskuporakonetta naapurilta, ja juhlavaatteita, laukkuja ja kenkiä molemmin päin. Myös pakettiauto ja vieraspyörä on löytynyt lainaan vertaisvuokrapalvelusta. Tykkään myös ideasta, et monista kirjastoista saa nykyisin muutakin, kuin kirjoja lainalle mm. pelejä, liikuntavälineitä ja näitä yleisempiä harvoin tarvittuja työkoneita. Myös marttojen astiaston lainaus on mahtava palvelu juhliin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Hyviä huomioita. Katsotaan mitä näihin osaisin vastailla :)

      Jos omakotitalossaan lataa sähköautoa niin siinä voi sähkön tuotantomuotoon vaikuttaa, samoin joillain latausasemilla on ilmoitettu käsittääkseni sähkön lähde. Ainakin K-Citymarket Tammistossa sähköautonsa voi ladata kaupan katoille asennettujen aurinkopaneelien tuottamalla sähköllä. Toivottavasti tämmöinen laajenee tulevaisuudessa.

      Biokaasuautoa ei tekemälleni reissulle ollut tarjolla. Tälle matkalle Tesla oli ekologisempi kuin omistamani dieselauto. Kokonaisvertailussa sähköauto vs. polttomoottoriauto tulos voi vaihdella automerkin ja mallin mukaan. Biokaasuauton ottaminen mukaan vertailutyökaluihin olisi iso plussa. Semmoisen voisin mielelläni katsastaa, jos joku osaa vinkata?

      Joku Carboncounter löytyy kyllä, mutta sieltä nuo kaasuautot uupuvat http://carboncounter.com/ (olettaen, että osasin käyttää sitä oikein)

      Toi Marttojen astiaston lainaus oli ihan huippu vinkki! Kaikenlaista löytyy näemmä jo, mutta hieman saa harrastaa etintätyötä, että tavoittaa kaikki mahdollisuudet.


      - Aino

      Poista
  3. Et ole päätön :) vaan fiksumpi kuin moni ymmärtääkään. Tsemppiä :)

    VastaaPoista

Kommentointi sallittua, toivottua jopa! <3