lauantai 17. maaliskuuta 2018

Kokonaisen matokompostori



Sain PK- seudun Kierrätyskeskukselta kutsun Vantaalle Porttipuiston uuden myymälän avajaisiin. Siellä tuli tutustuttua hulppeaan liikkeeseen, Kierrätyskeskuksen toimintaan ja maisteltua ravintola Loopin hävikkiruokaa. Ostoksiakin olisi voinut tehdä, mutta minulle kävikin niin, että jumitin matolaatikon ääreen kyselemään ummet ja lammet matokompostorin toiminnasta.

Ajatus omista lieroista kiehtoi niin paljon, että päätin kysäistä, voisiko sitä Kokonainenkin saada vähän näitä ihanuuksia kotiinsa. Siinä ei kauaa nokka tuhissut, kun sovimme treffit Suomenojan liikkeeseen, jossa Ympäristökoulu Polun ympäristökasvattaja Elena kertoili minulle matojen ihmeellisestä maailmasta ja pakkasi mukaani oman lieropopulaation.


Kokonaisen madot




Tunnollisena matofarmarina olin ennakkoon huolissani vähän kaikenlaisesta; hedelmien torjunta-ainejäämistä ja sanomalehtipaperin painomusteesta aina matojen mahdolliseen stressaantumiseen. Turhaan epäilin kasvattajan taitojani. Hyvissä sielun ja ruumiin voimissa ovat nämä matosemme, joille Kierrätyskeskuksessa vierailevat lapsukaiset olivat keksineet jännittäviä nimiä kuten Mörkö, Syöppö, Miisa Törnroos, Helmeri ja Mymainman. Täysin varma en ole, että kenet saimme omaan kompostiimme. Nimesimme itse ainakin muutaman Pertin.



Kokonainen Elämä Edessä


Innostuneisuutta ei voi peitellä. Totaalinen ihastuminen ja pieni ahneuden kiilto silmissä laskeskelin, kuinka kauan täytyy odotella, että saan suuren populaation, jonka tuottamasta mullasta kasvini saavat nauttia monessa muodossa.



Tunkioliero tuottaa ravinteikasta multaa



Tunkioliero eli eisenia fetida, on vähän kuin tavallinen kastemato, mutta ohuempi ja tummempi. Suurin ero on kuitenkin siinä, että liero kestää kotoisia lämpötiloja, kun taas kastemato menehtyisi sisätiloissa. Liero on koko kompostorin tärkein hajottajaelio, jonka ruoansulatuksessa kasviperäinen biojäte aloittaa matkansa mullaksi. Lopun homman hoitelee kompostin muut pieneliöt.

Tämmöisen kiertokulun kautta tuloksena syntyy mustaa multaa, joka on ladattu ravinteilla. Saatua murumaista tavaraa on syytä hieman laimennella kasveille, sillä se on niin tujun ravinteikasta. Vaan kasvit imevät ravinteita kasvuunsa ja uutta lannoitusta tarvitaan aina. Kompostorimullasta voi myös valuttaa vettä läpi, jolloin mullan lisäksi saa ravintoliuosta kasvatuksille loroteltavaksi.


matokompostori




Lierot ovat melko simppeleitä tapauksia. Multa pidetään kosteana ja matoja ruokitaan noin kerran viikossa. Saamani madot ovat 20 vuotta vanhaa matokantaa. Pöntön saadessani tuntui kuin olisin saanut perinteikkään leipäjuuren, yhtä hieno fiilis :)

Tarjottua ruokaa on syytä pieniä, silloin madot saavat ahmittua sitä nopeammin. Näillä söpöliineillä, kun ei ole hampaita niin pehmeä ravinto on parasta. Hyvä ruokinta takaa paljon matoja ja kiertokulku on nopeaa. Tehokkaasti puksuttava komposti ei tuota hajuja eikä ruuan palat ehdi homehtua tai mädäntyä. Koska taloutemme on vegaaninen ovat matommekin vegaaneja ja se sopii kompostitoiminnalle kaikkein parhaiten. Eläinperäinen ruokajäte alkaa haista ja kerätä kasvustoa kasviperäistä nopeammin.
Ylen sivuilta löytyy juttu ja videota sankoon perustettavasta kompostorista. Aivan niin  tarkaksi ei tarvitse heittäytyä, että tekisi matosankkoon välipohjaa ja valutusreikiä. Se riittää ettei kastele multaa liikaa jottei madot huku. Niiden tarvitsee saada happea.



Kierrätyskeskus kestokassi



Kastelin omiani vähän reilulla kädellä, joten peittelin kompostorimultaa revityillä vessapaperihylsyillä. Ne imevät mukavasti liikoja vesiä. Myös turvetta voi lisätä kuivattamaan. Itse kaadoin myös yhden epäonnistuneen istutukseni mullat sankoon. Näin kuivahtaneet ja ravinteensa antaneet mullat pääsevät takaisin kiertoon ja kosteusongelmat tasoittuvat.

Populaationi on vielä melko pieni, mutta madot siirtyvät isompaan astiaan, kunhan saan haalittua jostain hieman munakennoja tai muuta pehmeää kartonkia katteiksi. Kasvien kuivat lehdetkin kävisivät vaan niitä ei tällä hetkellä oikein ole saatavilla.

Lisää hoito-ohjeita löytyy osoitteesta www.kierratyskeskus.fi/matokompostori  Oikein mielellään saa kysellä lisää. Päivittelen matojeni elämää tänne Kokonaiseen sekä Instagramiin. Sinne on kiva laittaa videoita tyypeistä :)


- Aino


 Jutut kompostimadoista tehdään sisältöyhteistyönä PK-seudun Kierrätyskeskuksen kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi sallittua, toivottua jopa! <3