tiistai 11. heinäkuuta 2017

Miten hyötykäyttää retiisin naatit


Ostinpa retiisejä naatteineen sillä niitä saa nyt kaupasta ilman muovia. Kimppua kasassa pitävää kuminauhaa lukuunottamatta täysin roskattomana elikkäs Zero Wastena. Iso osa kimpusta on kuitenkin naattia ja niinpä miulla oli pakko katsastaa, että miten niitä vihreitä osia voi hyödyntää. Myös ruokahävikin vähentäminen kuuluu olennaisena osana näihin mun ekoharrastuksiin.  Täysin ovat käytettävissä, se selvisi jo hyvin pienellä taustatyöllä.Retiisi on hyödynnettävissä kokonaisuudessaan


 Retiisin naattilevite näkkileivän päällä


Paistettuna kokeilin naatteja vakioksi muodostuneiden kasvishässäköideni seassa ja siellähän ne menivät mukisematta. Astetta hauskempi kokeilu oli retiisin naattilevite näkkileivän päällä. Jossain sellaisenkin ohjeen satuin näkemään, mutta se piti veganisoida voin osalta ja kehittelin muutoinkin ohjetta enemmän omaan suuntaani.


todella nopea ja vaivaton vegaaninen levite


Se valmistuu näin: Pestyjä naatteja tehosekoittimeen, kasvirasvaa, valkopippuria ja hieman suolaa. Jollei ole tehosekoitinta tai muuta myllyä, niin kyllä tää ihan käsipelilläkin onnistuu vatkata. Hakkeloin itse mukaan vielä retiisiäkin väriksi. Maku ei ollut huono, ei järin säväyttäväkään. Rasvaa tuli liikaa, siksipä hakkasin pieniksi vielä keltaista paprikaa ja kesäkurpitsaa, kun niitä nyt sattui olemaan käden ulottuvilla. Lisäsin valkopippuria vielä hitusen lisää ja sekoitin kaiken joukkoon yhden ruokalusikallisen ravintohiivaa. Sitten alkoi olla maku kohdillaan ja mukava näkkärin päällinen valmis.

Retiisejä ei muuten pitäisi säilyttää kimpussa naatteineen vaan leikata naatit pois kotona, pestä retiisit ja säilyttää erillään. Naatit antavat retiisille ajan myötä kitkerää makua ja nahistuttavan retiisin. Naatin kanssa säilyvyysaika jääkaapissa on muutamasta päivästä viikkoon, mutta naatittomina, ja vaikka vielä kylmässä vedessä, säilyy retiisi jopa kuusi viikkoa.


naattien hyötykäyttö kunniaan

Mitäs muita naatteja olette pistäneet käyttöön? Kokeilin joku aika sitten tehdä porkkanan naateista pestoa ja siitä tuli todella hyvää, tosin sille keitokselle potkua antoivat villiyrtit ja ehkä suosittelisin jotain sellaista kokeilemaan tuohon retiisilevitteenkin sekaan. Kuvittelisin, että vaikkapa saksankirveli olis aivan huippu. Ruokahävikistä pääset lukemaan lisää täältä näin.
tomaatti ja basilika käy kaiken kanssa
 - Aino


Tykkäile Kokonaisesta Facebookissa, Instagramissa ja vaikka vielä Twitterissäkin. Kaikkialta löytyy!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi sallittua, toivottua jopa! <3