perjantai 6. toukokuuta 2016

Konetiskiaineen korvikekokeilut



Meillä on menty ekoilussa melko pitkälle, liian pitkälle 😝 Semmosia tuli todettua tänään ruokapöydässä. Lapset alkoivat kommentoida, että aterinlaatikossa ei ole yhtään puhdasta lusikkaa ja mies naljaili, että "meillä on luovuttu paljosta, myös puhtaista laseista".

Itsekkin olin tässä jo pohtinut jonkin aikaa, että onko meidän soodasähellykset astianpesukoneessa nyt kokeiltu. Viimeisten kuukausien aikana olemme pesseet astiat koneessa soodalla ja kirkasteena käyttäneet etikkaa. Konetta pesemme sitruunahapolla ja suolaa tuli myös lisäiltyä koneeseen. En tiedä, että onko sillä suolalla mitään erityistä virkaa.


tarvittavat aineet astioiden pesemiseen tiskikoneessa mahdollisimman vähillä kemikaaleilla


Alkuun sooda ja etikka toimi ihan jees, tosin muoviastiat eivät puhdistuneet puhtaan tuntuisiksi. Se ei ollut kovin iso ongelma sillä meillä on nykysellään todella harvoin mitään muovista koneessa. 

Kala- aterioiden jälkeen tiskikone haisi melko tympeälle. Jostain lukaisin, että soodan sekaan voisi laittaa ihan joka pesuun hieman sitruunahappoa. Yhdistelmää kokeiltiin myös useammissa pesuissa, mutta ei se oikein.. Pahan hajuisten astioiden ja tiskiaine ongelmien aikakausi on ohitse nyt tammikuussa 2017, kun perheemme on siirtynyt yhä kasvisvoittoisempaan ruokavalioon. Kasvisruoka ei ala samalla tavoin haisemaan ja lähtee paremmin keittoastioista. Astioiden puhdistusaineilta ei vaaditaan läheskään yhtä paljon kasvispohjaisella ruokavaliolla.


astioiden konepesua vähemmilä kemikaaleilla




Olin tahollani miettinyt, että jos hankkisimme kuitenkin aiemmin käyttämäämme Ecoverin konetiskiainetta paketin käytettäväksi toisinaan. Erityisesti voimakkaasti maustettujen tai muuten hankalasti pestävien ruokien jälkeen. Toiveena myös, että ne lasit saisi edes ennen vieraita suht kirkkaiksi. Nyt ne on olleet mukavan sameita, sellaisia patinoituneita :D Kun ei juurikaan juoda enää maitoa niin ei ole sameita lasejakaan. Kasvimaidon kasviproteiini ei iskostu lasin pintaan kuten eläinproteiinille käy.

Kaikkea pitää kokeilla, mutta siinä vaiheessa, kun lapset alkavat kommentoimaan ja kun myös mies on tahollaan miettinyt aivan samaa tuon Ecoverin hankkimisen suhteen niin ehkä on otettava hieman takaisin päin tätä ekoilua ja etsittävä jotain välimallin ratkaisua.


 Yleensäkin paras ratkaisu löytyy jostain sieltä välimaastosta, lähes kaikessa.



Satunnaisesti käytettävien aineiden, purkkien ja boksien hankkiminen ei sinällään innosta sillä minimalistitaloudessani minä pyrin juuri sellaisesta purkkikaaoksesta eroon. Huomioisin sanat "taloudessani" ja "minä pyrin". Muita ei niin haittaa tai nappaa.

Alkujaan soodakokeilut lähtivät liikkeelle jonkilaisesta kemikaalikuorman tiedostamisesta. Tuuttaamme melkoisia määriä kaikenlaista yhdistettä itseemme ja luontoon ja luonnon kautta taas itseemme. Se ei noin fiilispohjalta tunnu järkevältä. Saattaapi siitä aiheesta jotain tutkimustakin löytyä.

Täytyy kyllä nostaa hattua tuolle siipan kärsivällisyydelle näiden projektien suhteen! Ei mitään ole sanonut tai mukissut. Naljailee ajoittain, mutta se nyt vaan on kivaa ja kuuluu asiaan :)

Itseasiassa pyykinpesuaineen kanssa minä hannaroin pidempään ja olen edelleen hieman skeptinen meidän kokeilujen suhteen, mutta kun on tullut aiemmin kokeiltua kaikkea ecoboltseista pesupähkinöihin ja ei aina niin hyvin tuloksin. No, hiominen jatkuu...

Tämä vaihtoehtojen kartoittaminen ja ekologisempaan suuntaan kulkeminen on matka. Semmoinen prosessi ja myöskin harrastus tässä kaiken muun ohella. Tehdään pieniä muutoksia koko ajan sillain, että lapsetkin pysyvät mukana. Välillä tahti on tiukempaa ja välillä huilitaan ja juurrutetaan niitä hyväksi havaittuja juttuja. 

Täytynee antaa aikaa tämmöisille muutoksille, että hyvistä korjausliikkeistä tulisi rutiinia, muutoin väsyttää ihtensä ja muut siinä vierellä.



- Aino

2 kommenttia:

  1. Oletkohan jo päässyt konetiskiainekokeiluissasi eteenpäin? Itse olen nyt pessyt pari koneellista yhdistelmällä 3 tippaa käsitiskiainetta+1rkl hienoa merisuolaa+1 rkl soodaa ja hohtavan puhdasta on tullut 😊

    VastaaPoista
  2. hei! jos et ole jo kokeillut, niin marseille tai oliiviöljysaippuasta palasia/lastuja pulloonn vettä liuotettuna toimii meillä pyykinpesussa, ja on ollut näin jo viitisen vuotta. jostain joskus luin että kemistit ja tai biologit totesivat näin kun puhuttiin ekopesuaineista. täällä laitetaan pesupallon kanssa koneeseen pyykkien sekaan :)

    VastaaPoista

Kommentointi sallittua, toivottua jopa! <3