keskiviikko 25. toukokuuta 2016

Naapurin kanssa karaokessa


Meidän omenapuun pöntössä asuu kirjosieppopariskunta. 

Olen nyt pongannut uroksen muutaman kerran parvekkeella istuessani. Ei ne kyllä mitään kovin ujoja tyyppejä ole, kun tuossa uskaltavat oleilla muutaman metrin päässä. 


Kirjosiepon laulu on hirmuisen mukavan kuuloista. Erityisesti aamuisin siinä hiukkasen vajaa viisi.

Voit kokeilla, että miten kirjosieppo eli Ficedula hypoleuca onnistuu sinulta Suomen Luonnon lintukaraokessa :)

"Lauluvinkki:

Kirjosiepon imitointi vaatii jo jonkin verran treeniä. Ei pidä lannistua, vaikkei heti onnistuisi. Laulun tulee olla kantavaa ja rytmistä. Fraaseissa on yleensä toistoja ja yhtäkkisiä sävelkorkeuden ja rytmin muutoksia."

Teksti: Mirva Uotila; Lähde: Lintuopas -- Euroopan ja Välimeren alueen linnut



Lintukaraokessa myös Lehtokurppa feat. Kärpänen on yksi suosikeistani.

Kirjosieppo on kolopesijä ja tykkää pöntöistä. Kirjosiepolla on vakoiluvinkeitä niimpä sitä on tituleerattu lintumaailman vakoilijaksi. Tää tyyppi käy ensin tsekkailemassa, että minne tiaiset ja muut on ruvenneet pesimään ja laskee niiden munat. Munien määrästä saa selville miten hyvin tiaisten muninta on onnistunut ja kirjosieppo päättelee siitä päässään miten alueella ruokaa riittää. 

Tämmöisestä urkinnasta suivaantuneena tiaiset peittelevät muniaan höyhenillä ettei utelias kirjosieppo saa vakoiltua ja päätä asettua naapurustoon samoja hyönteisapajia rokottamaan. Tämmöistä tietoa kirjosieppojen ja tiaisten informaatiosodasta on saatu aikaan kolmen suomalaisyliopiston tutkimuksessa, jossa asiaa testattiin koeasetelmassa vertailuryhmineen.

Linnunpöntöistä lukaisin, että ne kannattaisi putsia viimeistään maaliskuussa, kun on vielä pakkasia niin ei tarvitse huolehtia, että kirput ja muut hyppisivät näpeille. Suurin osa pöntöissä pesivistä lajeista tykkää puhtaasta pöntöstä jonne saa rakentaa omanlaistaan pesää. 

Kuulostaa järkeen käyvältä, kukapa ei tykkäisi tuunata omakseen.

jatketaas lintuaiheisissa tunnelmissa, Badly Drawn Boy - Something To Talk About, aina yhtä hyvä niin bändi, biisi, video kuin se leffakin :)

- Aino

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi sallittua, toivottua jopa! <3