maanantai 23. toukokuuta 2016

Kesäkukkia ja pihahommia.



Tulipa puuhailtua viikonloppu puutarhassa auringosta nauttien. Tällä erää viherpeukalointia harjoitettiin jokseenkin paremmalla onnella kuin viimeksi kivikkopuutarhan kanssa. 

Vuorossa oli parvekkeen siivousta ja laittoa, vähän ikkunanpesua, kalusteiden öljyämistä ja istutuksia. Sensellaista puuhastelua.

Lapset saivat aikaiseksi puulinnaansa uuden huoneen prinsessalle. Ennen tätä viikonloppua Ratkaisulinnaksi nimetty puumaja koostui valtaistuinsalista, vankilasta ja tähystystornista. Vallihaudalle on anottu rakennuslupaa useaan otteeseen, mutta sitä ei taida näillä näkymin herua.

Viime keväänä istutimme parvekkeelle laventelia ja se valloitti sekä minun, että mieheni sydämet. Oli itsestäänselvyys, että ihanan hempeän väristä ja tuoksuvaa laventelia laitellaan tänäkin vuonna.

Laventeli tuoksuu erityisesti helteessä. Parvekkeella istuessa laventelipuskaa voi varovasti hieroa käsien välissä, se saa tuoksun irtoamaan.

Laventelilla on verenpainetta alentava vaikutus, se rentouttaa ja ulkoisesti hoitaa hyönteisen puremia, palovammoja, pieniä haavaumia ja tappaa bakteereita. Kotilot eivät lukemieni kokemusten mukaan pidä laventelista ja pitää kasvi muitakin hyönteisiä loitolla lukuunottamatta pölyttäjiä. Mehiläiset ja kimalaiset pitävät kukista valtavasti, mutta niitä pörrää parvekkeella omenapuun vuoksi muutenkin.

Värimaailmaan sopii moni kasvi ja nyt kokeilemme vaaleanpunaista markettaa laventelin seurana. Kuten arvata saattaa niin erityisesti mies tykkää näistä hempeistä ja aistikkaista tunnelmista ;P

Laventelista keräilen kukintoja ja lehtiä talveksi niin koristeeksi kuin tuoksumaan sisällä mm vessassa. Kuinka romanttista..

Olisi mukavaa saada nuo puskat talvehtimaan, mutta tokkopa se parvekelaatikossa onnistuu. Laventeli on monivuotinen. Ehkäpä kaivan puskat myöhemmin multaan jonnekin kukkapenkin reunaan ihan kokeilumielessä.


Nämä meidän muutamat istutettavat kesäkukat kävimme hakemassa Plantagenistä. Sitä pohdittiin matkalla, että kyllä noi isot liikkeet on tainneet syrjäyttää melkolailla kaikki paikalliset pienpuutarhat. Ihmettelimme kaikenlaista sisustusromppeesta tekokukkiin ja yrtintaimien hintoihin.

Niillä hinnoilla saa ihan vaikka vihannesosastolta kimpun luomuyrttejä, mutta onkohan niissä jotain eroja? Joskus ne kaupan yritit ei lähde millään uuteen kasvuun toisinaan taas onnistuvat mielettömän hyvin. Siemenestä kasvattaminenkin on vähän niin ja näin. Viime vuonna ruohosipuli ja tilli ei lähtenyt millensäkään. Jospa se kokemus karttuu tässä pikkuhiljaa.

Omenapuu oli perjantaina vasta nupuillaan, mutta sunnuntaina kukki jo. Meidän omenapuussa on pönttö ja pöntössä asukas <3 Asukkaista kun pääsisi kuvia nappaamaan.

- Aino

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi sallittua, toivottua jopa! <3