torstai 12. toukokuuta 2016

Palasaippua on ylivoimainen



Sainpahan vähän mietittävää, kun minulta kysyttiin, että mites kun palasaippua kerää bakteereja. Pääsinpäs yllättymään! En ajatellut, että palasaippuan kanssa kilpailevien nestemäisten saippuoiden markkinointi on oikeasti iskostunut noin tiukkaan, vielä edelleen. Iso kiitos tämmöisestä herättelystä, tykkään kun asioita kyseenalaistetaan ja pähkitään.





Palasaippua ei ole terveydelle vaarallinen 



Asia on hyvinkin päinvastoin! Saippuapala saattaa kerätä jonkin verran bakteereja pinnalleen, jos se lilluu vedessä. Saippuapalan täytyy saada hengittää ja kuivahtaa. Näin saippuapalan muotokin säilyy viehättävämpänä. Saippuaa ei kannata syödä eikä pestä sillä suuta. Kuitenkin siitäkin huolimatta, että palan pinnalle kertyisi kakkapöpöjä eli yleensä E. colia, saippua irroittaa bakteerit iholta ja huuhtelun myötä pöpöt valuvat viemäriin. Huuhtominen ja kuivaaminen on ylipäänsä tärkeää käsienpesussa. Suosittelen katsomaan oheisen videon.







 
Saippuan kemiasta sen verran, että se on peräisin rasvasta, se on rasvahappojen natriumsuola. Katsotaans, että osaanko selittää tämän jokseenkin yksinkertaisesti. 

Saippuamolekyylin toinen pinta tai pää on hydrofiilinen eli vettä puoleensa vetävä ja toinen pää lipofiilinen eli rasvoja keräävä. Saippuamolekyyli muodostaa misellejä kohdatessaan rasvaa siten, että rasva sulkeutuu saippuamisellin sisään lipofiilisten molekyyliosien sulkeutuessa sinne ja siten koko misellin ulkopinta on hydrofiilinen eikä siksi sitoudu enää ihoon vaan huuhtoutuu hanan alla pois. Yleisemmät patogeeniset eli tautia aiheuttavat mikrobit ovat hydrofobisia eli pyrkivät vettä pakoon. Luonnollinen pakopaikka on saippuamisellin sisäpinta, joka on rasvoja houkutteleva ja siten vettä hylkivä. Tätä täysin luonnollista mekanismia käytetään monissa sairaalatason antibakteerisissa tuotteissakin kuten Sorbact.

Tästä syystä saippua toimii! Sillä, että onko se palana vai nesteenä ei terveytemme kannalta ole tässä kohdin merkitystä. Toinen juttu sitten on, että mitä kaikkea muuta saippuaan on sisällytetty. Hajuaineet ym. lisäaineet helposti allergisoivat ja aiheuttavat ihoärsytystä.

Kuten tuossa TED puheessa edellä kerrotaan on palanen saippuaa melkoinen terveystuote. Mitenköhän meidän planeetta kestäisi sen, että jokainen asiansa ajava pala olisikin muoviin pakattua nestemäistä saippuaa?  

Arvatkaas myös millainen määrä ihmisiä jättää pesemättä kätensä vessassa käynnin jälkeen! Tää on ällöä.. sitten ne samat kädet tarttuu ovenkahvoihin ja hypistelee tomaatteja vihannesosastolla tai tutkii pakkausten tuoteselosteita. 

Oikaiskaapa noita mun sepostuksia, jos olen ymmärtänyt kemian opiskeluni väärin, en ole todellakaan mikään sen alan ammattilainen :)


- Aino

2 kommenttia:

  1. Heippa! Löysin tänne jättämäsi kommentin avulla ja heti löytyi mielenkiintoista luettavaa:) Meillä käytetään nykyään ainoastaan palasaippuaa (myös hiustenpesuun) jo ihan ympäristöystävällisistä syistä ja siksi ettei tarvita muovipulloa sen saippuan säilyttämiseen. Itseasiassa nestemäinen saippua on palasaippuaa johon lisätty vettä, todellinen turha rahareikä siis;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se on. Miksi maksaa vedestä sekä pullosta, jonka tuottamiseen ja hävittämiseen ei ole oikeasti kestävää vaihtoehtoa?

      Palasaippuaa löytyy kyllä irtotavarana ihan ilman pahvipakkauksiakin ja se todella käy koko katraan pesuun, päästä varpaisiin :)

      Poista

Kommentointi sallittua, toivottua jopa! <3