Kokosinpa tänne pikkuruisen listan siitä, että millaisilla yksinkertaisilla keinoilla omassa elämässä voi vähentää muovijätteen määrää. Muovijäte, erityisesti merissä on paha ongelma. Meillä Suomessa sekajätettä poltetaan ja muovia kerätään uusioraaka-aineeksi, mutta kyllä tuolla metsissä, teiden varsilla ja järvissä kelluu muovia näistäkin huolimatta. Muovi on koko elinkaarensa ajan ongelmallinen, mutta..
KORJAUSLIIKKEITÄ
- Hankipa itsellesi joku todella päheä kauppakassi. Muoviset ovat niin last season. Kaikenlaisia monikäyttöisiä kasseja, pusseja, reppuja ja muita saa ostettua, väsättyä, pyydettyä lahjaksi, niitä voi myös antaa lahjaksi, vanhoja voi kierrättää jne.. Mahdollisuuksia on pilvin pimein.
- Hei hei hedelmäpussit! Ihan oikeasti, miksi pakata muoviin vihannesosaston tavaraa? Monissa kasviksissa ja hedelmissä on omat kuoret, jotka kelpaavat kuljetuksen ajaksi. Meidän vakkarikauppaan pyysimme kauppiaalta paperipusseja ja tsuit tsait niitä tuli tarjolle. Paperipussin voi polttaa tai kompostoida ja uusiokäyttää ennen näitä melko monta kertaa vaikkapa eväiden kuljetuksessa. Kestohedelmäpussejakin on tarjolla ja niitäkin voi näppärimmät väsäillä ihan omin pikku kätösin.
- Irtotavaraa tiskiin. Jos mahdollista niin valikoi vapaita hevi-osastolla. Yksittäin tai kaksittain muoviin pakattu hedelmä sotii ehdottomasti hedelmien villiä luontoa vastaan. Sama pätee kaikkien muidenkin kasvisten ja vihannesten kanssa, juurekset ovat samaa mieltä.
- Leipä paperissa on parempaa kuin muovissa. Niin se vaan on ja paperipussin voi polttaa tai laittaa keräykseen. Jokaista kulutusvalintaa kannattaa myös ajatella jees-äänenä valmistajalle, joka tuottaa ekologisempaa vaihtoehtoa. Mahdollisimman monen valitessa ja vaatiessa toisenlaisia vaihtoehtoja viestiä saadaan eteenpäin tuottajille asti. Kuluttaja äänestää kukkarollaan.
- Moni muoviin pakattu herkku ei tee sinulle eikä luonnolle hyvää. Muovittomuus on edistänyt karkki- ja herkkulakkojani paljon paremmin kuin mikään dietti ulkonäköni tai terveyteni vuoksi. Irtokarkkia saa myös rohmuttua paperipussiin kuten myös pähkinöitä ja muuta terveellisempää herkuteltavaa. Ihan sama mikä toimii, mutta minun luonto ei enää anna periksi ostaa lakupussia tai edes patukkaa koska siitä syntyy muovijätettä ja samalla vartalonlinjat kiittävät. Tiiäthän, että itseään saa kusettaa mielinmäärin, jos on hyvällä asialla ;)
Nämähän on ihan itsestäänselvyyksiä, eikö niin?
Suomessa muovisia kauppakasseja käytetään noin 300 miljoonaa kappaletta vuodessa ja niitä ohuita vihannesosaston muovipusseja noin 900 miljoona kipaletta! Tämä on Kaupan liiton arvio vuodelta 2015 ja löytyy vaikkapa täältä Ympäristöministeriön raportista.
Noita pikkujuttuja on todella helppoa tehdä arjessa ja ne tahtovat poikia uusia ideoita ja oivalluksia.
Kun on katsellut maailmaa pari kertaa "muovilasien" läpi kiinnittäen huomiota siihen, että missä kaikessa ja miten paljon muovia ympärillämme pyörii ja lilluu, ei voi enää palata entiseen. Jos välttämättä haluaa niin voi myös polttaa verkkokalvoille kuvia albatrossien raadoista.
Mitä käytätte roskapusseina?
VastaaPoistaMoi, tämä on oikein hyvä kysymys!
PoistaTästä aiheesta varmasti tulee myöhemmin lisää, mutta meillä syntyy sekajätettä, eli sitä roskapönttöön menevää jätettä ehkä pari pussillista/ 6 viikkoa, jos sitäkään. Tämä on roskista hoitavan yhtiön maksimityhjennysväli.
Nämä pari säkkiä tulevat mm wc- paperien mukana.
Ihana löytö tämä sinun blogisi!Täällä meilläpäin ihmiset ottavat puuvillaisen kangaspussin kauppaostoksille mukaan ja sinne lykätään se leipä/leivät:) Mä käytän puuvillaisia pusseja kaikkien niiden kauppaostosten pakkaamiseen joihin normaalisti käytettäisiin muovipussia.Jotkut käyttävät ihan puhtaita tyynynpäällisiä tähän puuhaan:)Lihaa, kalaa ja sellaista varten minulla on lasipurkit käytössä, meillä kauppa punnitsee lasiastiat ennen ostoksia tai sitten tavara punnitaan ennen lasipurkkiin laittoa:)
VastaaPoistaRoskapussi-asia on muuten mielenkiintoinen..Jos ei osta mitään pakkauksia ja hyväksikäyttää ostamansa ruoka-aineet totaalisesti joko ruokana tai kompostiin niin ei roskikseen jää oikein mitään...Me ei olla viety roskista melkein kolmeen viikkoon kun ei ole mitään sinne laitettavaa:)Olen jopa poistanut kylppäreistä ja lasten huoneista roskikset tarpeettomina:)
Voi kiitoksia! Kuten myös sinun blogisi oli hieno löytö :)
PoistaNäistä arkemme pienistä muutoksista on tulossa lisää kunhan kirjoittelemaan ehdin.
Lasipurkkien kokeileminen kauppamme palvelutiskillä on seuraava pokkaa vaativa projektini. Olemme suosineet nykyisin irtotiskiä ruokakaupassa sillä siellä lihat ja kalat saa pakattuna paperiin, joka meillä sitten päätyy poltettavaksi.
Ihan yksinkertaisilla asioilla olemme vähentäneet roskan määrää huomattavasti ja roskis seisoo tontin nurkalla käytännössä tarpeettomana. Muovia Suomessa kerätään isoimpien markettien pihassa melko hyvin nykyään. Oma komposti hoitaa suurimman osan jätteestä.
Se, että ajattelee jo kaupassa niitä valintojaan ja keinojaan tekee lopusta uskomattoman helppoa ja vapauttavaa.
Suomessa täytyy vielä herätellä kauppoja ja tuottajia lähtemään mukaan tämmöiseen elämäntyyliin ja ajatukseen + kitkeä se byrokratia, joka hankaloittaa ajoittain ties millä verukkeella irtomyyntiä :(