torstai 19. toukokuuta 2016

MitäTuliVäsättyä: hammastahna


Semmoinen asia tässä kaiken roskan vähentämisessä on ihan fakta homma, että aina vain lisää kuluttamalla ei roskaongelmaa saada kuriin. Ei löydy yhtäkään liikettä, puotia tai kauppaa, josta saisi ostamalla itselleen minimaalisesti roskaa tuottavan elämäntavan. Joskus erinäisiä blogeja ja YouTube-kanavia seuraamalla tulee semmoisiakin vaikutelmia, että toisille muoviton elämä on alkuun kaiken ei muovisen astian, kipon ja kupin hamstraamista. 

Semmoisenkin tietysti ymmärtää, jos lähtökohta on, että syödään päivittäin kertakäyttölautasilta ja kertakäyttöaterimin. En tiedä miten yleistä se on maailmanlaajuisesti, mutta sellaiseenkin lähtökohtaan törmää usein. Siispä kädentaitoja verryttämään ja oman tuotannon pariin! Tänään väsätään uusi satsi hammastahnaa lähes kokonaan ilman muovia.



Resepti johon olemme päätyneet muutaman vähemmän hyvän kokeilun kautta on hyvin simppeli.
      • Kookosöljyä 
      • Soodaa
      • Piparminttuöljyä




Löysin reseptin Trash is for Tossers sivustolta. Mittasuhteita muokkailen käyttämäni astian mukaan. Pehmitän kookosöljyä vesihauteessa, että saan seoksesta tasaista. Frantsilan luomulaatuisia eteerisiä öljyjä löytyy muitakin "makuja" mitä kokeilla, mutta jotenkin hammastahna ei ole tahna ilman mintun makua. Piparminttu raikastaa suun ja kookosöljy hoitaa ikeniä sekä pitää hampaita soodan kanssa valkoisina.



Olimme alkuun hieman skeptisiä koko homman suhteen, mutta lähdimme mieheni kanssa reippaina kokeilemaan. Kummallakin kuitenkin oikomishoito meneillään eli kuukausittain hammaslääkärikäyntejä joten ajattelimme, että jos tämä sörsseli pilaisi hampaat tai aiheuttaisi suussa jotain muutoksia niin saisimme heti tietää. 

Nyt on mennyt useampi kuukausi, ei edes muisteta montako! Kummankaan hammaslääkärit eivät ole sanoneet yhtään mitään. Oma oikojani Milla on vain kehunut kuinka hyvin olen pitänyt hampaat puhtaana. Tosin mistä minä tiedän, että onko se joku vakiotsemppi kaikille oikomisessa kituville ;P

Käytössä huomasimme yhden jännän jutun. Henki ei haise aamuisin niin pahalle kuin ennen, ei kummankaan nenään ja suu ei ole yhtä kuiva ja tunkkainen aamulla. Reissussa käytimme muutaman kerran tavallista hammastahnaa ja ihmettelimme molemmat aamulla, että miten suu tuntuu niin pahalta ja henki haisee.


Minä järkeilin, että kenties ns normitahnat ovat hieman liian tehokkaita suun limakalvoille ja pesevät koko baktreerikannan sieltä mennessään, myös sen hyvän normaaliflooran ja silloin yön aikana vallan ottavat ne nopeimmin leviävät bakteerit, jotka eivät ole niitä hyviä kavereita. Kookosöljypohjainen tahna on limakalvoystävällisempi ja hellempi jolloin normaalifloora pysyy terveempänä.

Ihan täysin muoviton tämä ei ole siitä syystä, että öljypurkin korkkissa ja suulla on muovia ja hammasharjan harjakset nylonia. Hammastahnatuubit ovat kuitenkin historiaa. Kookosöljystä jäävät purkit ovat menneet toistaiseksi kaikki uusiokäyttöön. Purkki, johon tällä kertaa tahnan väsäsin on ihan sillipurkki jolle etsin kaveriksi neutraalin kannen. Minun mielestä kivemman näköinen vessan kaapissa kuin ne muovituubit.


- Aino

2 kommenttia:

  1. Olipa tosi mielenkiintoista! Se erityisesti kiinnosti, että yön aikana ei suu tule pahanmakuiseksi.Olette reippaita uudisasukkaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista.

      Suun limakalvojen terveys ei meillä vaikuttanut tähän siirtymiseen itsetehtyyn hamamstahnaan, se oli yllättävä bonus. Suutuntuma aamuisin on erilainen.

      Monesti törmää kookosöljyllä purskutteluun eli oil pullingiin, ehkäpä kookosöljypohjainen hammastahnamme saa aikaan samoja terveysvaikutuksia kuin mitä siihen purskutteluun on liitetty?

      Hampaiden kiilteestä olen kyllä ollut enemmän huolissani. En halua tehdä näitä siirtoja terveyden kustannuksella. Tutustuin ruokasoodan vaikutuksiin ja löysin paljon tietoa, paljon ristiriitaista myös, mutta vakuutuin, että kokeilu ainakin on turvallista.

      Meillä kaikilla on kuitenkin yksilöllinen hammasluun ja -kiilteen vahvuus sekä bakteerikanta suussa ja reikiintymiseen vaikuttavat monet tekijät, säännöllinen ateriarytmi sekä happamien ja hiilihapollisten juomien välttäminen, noin muutaman mainitakseni.

      Perusasiat suun terveydessä kannattaa huolehtia kuntoon joka tapauksessa, sillä on niin isoja vaikutuksia ihmisen kokonaisterveyteen!

      - Aino

      Poista

Kommentointi sallittua, toivottua jopa! <3