sunnuntai 2. heinäkuuta 2017

Plastic Free July - muoviton heinäkuu täällä taas!


Vuodesta 2011 on maailmalla, tai alunperin Australiassa, haastettu heinäkuussa porukkaa Plastic Free July kampanjan avulla vähentämään muovin käyttöä. Muoviton heinäkuu lähti tarpeesta kiinnittää huomiota ja vähentää erityisesti kertakäyttöisen muovin määrää. Haasteesta voit lukea lisää Plastic Free Julyn sivuilta ja osallistua itsekin! 


herneitä ilman muovia


Suomessa on muovitonta kuukautta vietetty syyskuussa, mutta liike ei ole ollut läheskään yhtä suuri tai tunnettu kuin Plastic Free July. Somekäyttäjälle tuskin jää täysin pimentoon tämä heinäkuinen kampanjointi enää tänä päivänä ja mikäs sen parempi täällä pohjolassa osallistua muovittomuushaasteeseen kuin heinäkuu. Hedelmä- ja vihannesosastot ovat täynnänsä lähituottajien satoa melkein päivittäin toimitettuna ja vihannes- sekä marjamyyjät ovat vauhdissaan. On helppo tehdä terveellisiä, maistuvia ja muovittomia hankintoja suoraan tiloilta ja toreilta.

Kesä on otollista muovin vähentämisen kautta myös siinä mielessä, että kesäisin syömme paljon ulkona, kuljetamme eväitä ja take away ruokaa luontoon. Toki tämä hiukka koleahkoksi kääntäytynyt kesä täällä eteläisimmässä Suomessa ulkona ruokailun intoa latistaa, mutta siitäkin huolimatta. Kesää on vielä jäljellä ja otollisia tilanteita riittämiin tämän muovittomuushaasteen iskeä käytäntöön.


Ostokset ilman muoviaTästä ei seuraa mitään muuta kuin hyvää!Nämä tämmöiset kamppikset on mun mielestä älyttömän hienoja ja siitä kiitollisia, että tästä ei voi syntyä kuin voittoa. Yksikin muovipussi vähemmän, se yksikin kerta, kun otat kauppaan mukaan kangaskassin tai repun tai pakkaat tomaatit paperipussiin muovisen sijaan, on voitto. Voimme onnitella itseämme jokaisesta kerrasta, kun muistamme ottaa oman täytettävän vesipullon mukaan menoihimme tai oman kahvikupin tai kieltäydymme take away kahvikupin muovisesta kannesta tai sanomme baaritiskillä, että "ei pilliä kiitos!" Voitto on oman, pestävän rasian ottaminen mukaan mansikkaostoksille tai kestokassiin ladatut herneet. Pieniä tekoja, mutta jokainen lasketaan. Ihan jokainen!

Muoviongelmaan herääminen, vaikka vain roskiksia tuijottamalla tai tien vieruksia tiiraamalla avaa silmiä. Muoviroskan havainnointi ympäristössämme pistää alitajuntamme töihin. Ongelmalta ei voi enää sulkea silmiään, kun on ne kerran avannut. Lopultakaan se ei ole niin vaikeaa. Me kaikki voimme tehdä sen silmien avauksen. Myöntää ettei muovi ole kaunista, kertakäyttöinen muovi on ongelma ja jos sen välttäminen on helppoa, niin vältämme sitä. Se on jo hirmuisen hyvä alku.

Jakamalla niitä kikkakolmosia, onnistumisia ja havahtumisia pistämme hommaa eteenpäin ja pian jo joku aktiivinen pyytää kauppaan paperipusseja muovisten tilalle tai jakaa ompeluvinkkejä kankaisten hevipussien ompeluun tai puoliso muistuttaa kestokassin ottamisesta mukaan ja kukkakaalia ostaessasi silmäsi hakeutuvat suomalaisen pakkaamattoman kukkakaalin luokse, ulkolaisen muoviin kääriytyneen sijaan tai pohdit, miksi olet ikinä pakannut yksittäisen paprikan omaan muovipussiinsa, kun hintalapun voi liimata suoraan vihannekseen. Siitä se lähtee vyörymään eteenpäin.

Muista, että jokainen pikkujuttukin on peukutuksen arvoinen. Kiitä siis itseäsi joka kerta, kun teet jotain pikkasen paremmin. Totea, että olet hyvä tyyppi ja että sä handlaat nää hommat. Siitä tulee hyvä mieli 😊


- Aino

2 kommenttia:

 1. Nyt löysin blogisi. Tämä vika viikko tulisi olla muoviton. Sain lainaan ompelukoneen jolla aion hurutella kierrätyskeskuksesta löytämäni 4metrisen valoverhokankaan hevipusseiksi että miehenikin muistaisi niitä käyttää. Loppuloman voi käyttää blogisi lukemiseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Upeeta, mahtavaa! Hienoa, että löysit!

   Jos sulla on jokin semmonen superhelppo kankaisen hevipussin ohje niin heitä tänne!
   Oon ompelukoneen kanssa melko tolvana ja kaikki vinkit otetaan vastaan. Minulla on kestohevipussi, mutta niiden ompelu ja vihdoin viimein paperisten korvaaminen entistä paremmilla vaihtoehdoilla on ihan tyystin viitseliäisyyden takana.. tai ny mää kyllä vähän muuntelin totuutta, joka on se, että kun asetun sen vietävän ompelukoneen ääreen, olen niin kiukkuinen, että muun perheen on syytä varoa tulemasta lähelle. Tää on siis ihan tyystin asenne- sekä kynnyskysymys.

   Onnea blogin kahlaamiseen. Voi hirvitys, että osa tavarasta on vielä kauheeta sekasotkua, kun muutin ulkoasua tässä vastikää, varaa huumoria siis rutkasti matkaan :D

   Poista

Kommentointi sallittua, toivottua jopa! <3