maanantai 10. heinäkuuta 2017

Miten meillä minimalismi ja Zero Waste levisivät kylpyhuoneeseen




Ei tässä nyt kovin montaa vuotta ole kulunut siitä, kun myös minulla oli kylpyhuoneessa shampoopullo, hoitoainepullo, kuivashampoo, vartalonpesuun jokin nestesaippua, kuorintavoidetta, naamioita, kasvojen putsaria ja kasvovetta purkilliset, muutama voidepurkki, silmänympäryksille voide, jossain kohdin jopa yövoidekin erillisenä ja tehotippoja. Oli meikkivoide, puuteri, poskipunia, luomivärejä, kajaalia ja eyelineria. Kynsilakkoja ja kynsilakan poistoainetta. Ihokarvojen postoon oma arsenaalinsa ja vaikka mitä muuta. On siitä sen verran jo kuitenkin aikaa ettei varmasti kaikki edes muistu mieleen.

Muovittoman heinäkuun teemoissa jaan teille tarinaani siitä miten muovittomuus alkoi meillä vallata kotia alkaen kylpyhuoneesta. Vaikka käyttämäni kosmetiikkamerkit vaihtuivatkin luonnonkosmetiikkaan ja tuli kiinnitettyä entistä enemmän huomiota kosmetiikan sisältämiin säilöntä- ja lisäaineisiin ynnä muihin toksisiin kemikaaleihin ei muoviputelin määrä siitä juurikaan vähentynyt alkuun. Shampootonta elämää testasin kemikaalikuorman vähentämisen vuoksi jotakuinkin viisi vuotta sitten, mutta muovittomuus ei ajanut alunperin siihenkään kokeiluun. Kylppärin kaapit ja hyllyt pursuivat melko täysinäisinä.


palasaippuat ovat kauniita




Minimalismin kautta muovin haitallisuuden jäljille



Otettuani oman pohjakosketukseni elämässäni jouduin karsimaan paljon ihan jo siitä syystä ettei olisi ollut varaa hankkia kosmetiikkaa. Tuli huomattua, että sitähän tulee melko vähäisillä toimeen ja oikeastaan sellainen tuntuupi hyvältä. Ehkäpä omasta ulkonäöstä stressaaminen ja siihen huomion kiinnittäminen ylipäänsä, vähentyi myös, kun oli hitusen tärkeämpääkin puuhaa ja huolta.

Lopullinen niitti muovipurkkiarsenaalille oli merien muovilautoista kertovat dokumenttielokuvat ja tutkimukset. Halusin muovista eroon ja kylpyhuone tuntui hyvältä paikalta aloittaa. Siellä lilluvat purnukat olivat käytännössä vain omiani, joten siitä syystä täysin omien harkittujen päätösteni alaisia. Hoitoaineen loputtua en enää ostanut uutta. Shampoon loputtua vaihdoin shampoon palaan, suihkusaippuat samoin. Kasvojen putsari oli helppo löytää palamuotoisena ilman muovia. Tykkäsin uudesta näkymästä kylpyhuoneessa.

Tykästyin saippuakuppien ja eriväristen tuoksuvien palojen maailmaan. Tosin lopulta kyllästyin useampaan kippoon ja karsin vielä hieman, säästäen vain yhden saippuapalan, jota nykyisin käytän. Aikani yritin pestä sillä myös hiuksiani, mutta jotenkin se ei lähtenyt toimimaan ideaalilla tavalla. Jätin hiukseni rauhaan enkä laita niihin enää mitään tuotteita. Harjailen ahkeraan luonnonharjaksisella harjalla ja pesen suihkussa vedellä läpikotaisin hangaten. Voisin kuvitella, että sitruunanmehua tai etikkaa voisin käyttää, jos haluaisin jotenkin lutrata.


sisustuksellinen elementti



Sanoisin, että suihkusaippuan ja nestemäisten saippuoiden vaihtaminen kartonki- tai paperipakkauksessa, tai jopa irtomyynnistä, ostettavaan saippuaan on vaivattomin keino aloittaa muovittomampi, roskattomampi ja ekologisempi elämä pesuhuoneen puolella. Siinä säästää luonnon lisäksi rahaa ja kemikaalialtistustaan, kun valitsee hyvin tehdyn, luonnollisen saippuapalan. Jokainen löytää varmasti suosikkinsa valtavasta tarjonnasta. Saippuapala on mukava lahjaideakin. Palasaippuasta aiempi kattava kirjoitus löytyy tästä.


- Aino

4 kommenttia:

  1. Pidän sulle peukkuja koikeilujesi kanssa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos <3 Toivottavasti saan innostettua muitakin kokeilemaan :)

      Poista
  2. Hei, aivan mahtava blogi. Päädyin tänne ensimmäistä kertaa ja olen ällikällä lyöty sinun aatteistasi ja sisällöstäsi. Juuri tämmöistä olen kaivannut sisällöttömien ja pinnallisten lifestyle-blogien sijaan, jotka esittelevät tuhlailevaa elämäntyyliään (ja todennäköisesti velaksi). Olen itse pyrkinyt minimoimaan materian kulutusta askel askeleelta (esimerkiksi ostan enää vaatteita vain aidoista luonnonmateriaaleista ja vain jos ne sopivat valtaosaan jo omistamistani vaatteista. Vaatteeni mahtuvat yhteen lipastoon) ja kosmetiikan ja joidenkin vähemmän arkisten käyttötavaroiden kanssa olen päässytkin jo pitkälle. Ihanaa löytää täältä vinkkejä, miten päästä taas lähemmäs muovitonta taloutta ja arkea myös ruoan ja jokapäiväisten valintojen kanssa -siinä on minulla vielä kirittävää. Aurinkoista kesää koko teidän perheelle, ootte aivan mahtavia! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suurkiitos ihanista sanoistasi <3 Hienoa, että löysit tiesi tänne Kokonaisen porukkaan :) Vaihtoehtoiset lifestyleet ja elämäntavat eivät tahdo olla aina niin hohdokkaita ja kerralla pureskeltavia.

      Miun näkökulmasta sää oot jo hirmuisen pitkällä, älä suotta vähättele sitä mitä olet saanut aikaan. Valtavirtakulttuurin ja omien tottumusten ja erityisesti kulutustapojen suhteen käyty päänsisäinen keskustelu ja havahtuminen siihen, että vähemmällä saa itseasiassa enemmän, ei ole mikään pikku juttu!

      Aurinkoisen ihanaa kesän jatkoa myös sulle :D Tulehan taas moikkailemaan ja jaa aivoituksiasi sekä etenemistäsi omalla tielläsi.

      Poista

Kommentointi sallittua, toivottua jopa! <3