lauantai 21. huhtikuuta 2018

Nollahukka Espoon Saunalahden Vihreä lippu- koulussa


Perjantaita ei voisi aktiivisemmin aloitta kuin lasten kanssa ympäristöasioista keskustellen. Nollahukka tiimimme, eli allekirjoittanut ynnä Otso Sillanaukee, käväisi Espoon Saunalahden koululla kuuntelemassa koulun Ympäristöraadin mietteitä kestävästä kehityksestä. Ihailimme oppilaiden johdolla Saunalahden koulun tekoja ja hankkeita ympäristömme hyväksi. 

Paikalla myös HS Lasten Uutiset haastattelemassa ympäristöraadin jäseniä sekä taltioimassa meille suunnattuja kiperiä kysymyksiä. Juttu näkyy ensi viikolla torstaina lehdessä ja somessa sekä telkkarissa Nelosella sunnuntaina 29.4 klo 8.50. 


Otso Sillanaukee ja Aino KämäräinenSaunalahden koulu on yksi Vihreä lippu- kouluista Suomessa. Espoosta vihreän lipun tankoonsa nostavia kouluja ja päiväkoteja löytyy useita ja kansallisesti ohjelmaan osallistuu lähes 300 koulua, oppilaitosta, päiväkotia sekä lasten ja nuorten vapaa-ajan toimijaa. Ohjelma on kansainvälinen ja osa Eco-Schools- ohjelmaa. Täällä Suomessa kotimaisesta Vihreä lippu- ohjelmasta sekä sertifikaatista vastaa FEE Suomi (Suomen Ympäristökasvatuksen Seura ry). Toiminta näkyy osallistujien lisäksi laajasti myös lasten ja nuorten kodeissa sekä ympäristössä.

"Oppilaat ja aikuiset ymmärtävät, että tavoitteisiin päästään pienillä arkipäivän teoilla"

Vihreä lippu- toiminnan sanoma on juurikin sitä samaa mitä Nollahukka pyrkii viestimään. Täysi jätteettömyys on hieno ajatus ja päämäärä, mutta yhdessä yössä sinne harva pääsee eikä infrasruktuuri ole sellaiseen valmis. On askellettava portaita vaikka se olisi kuinka turhauttavaa ja osa askelmistakin vähän niin ja näin hyväksyttävissä.Nollahukka elämäJokaisen oppimatka on arvokas ja kaikki teot lasketaan, kuten niin usein jaksan paasata. Elämän täytyy olla myös mielekästä ja tuntua hyvältä eikä siitä ole pidemmän päälle hyötyä jos liian tiukka fanatismi ajaa kiinnostuneita loitommalle.

Koulun oppilaat pohtivat meitä haastatelleessan ihan näitä samoja juttuja, kuin mitä aikuiset seuraajat minulta ja Otsolta kyselevät; Onko se vaikeaa? Mistä joutuu luopumaan? Eikö lapsilla ole kurjaa, kun elätte noin? :D

Tiukan asialliset kysymykset asettavat pieniä paineita viestinnän onnistumiselle, sillä toimintaamme ajaa vilpitön halu jakaa omaa kokemustamme siitä, miten elämästä on tullut minimalismin, nollahukan, veganismin ja muun pöhinän kautta äärettömän paljon merkityksellisempää ja täydempää. Olen onnekas, kun saan jakaa, puhua, elää  ja hengittää omaa kutsumuksellista asiaani.viherhuone SaunalahdenkouluValtavaa onnekkuuttani lisää se, että samanlaisia tiedostavia huipputyyppejä kerääntyy ympärillemme jatkuvasti lisää.  Muodostamme upean joukon ihmisiä, joiden kesken syntyy mahtavia ideoita, tempauksia ja keskusteluita. Innostuneisuus on myös ihanaa tartuntamateriaalia, joka antaa antajalleen yhä uudestaan iloa ja hyvää mieltä. 

Sanomattakin selvää, että lasten kanssa tämä kaikki vain tuplaantuu, kun turhia rooleja, rajoitteita ja mielikuvituksen häkkejä ei ole. Energia keskusteluissa on rehellisen kiinnostuksen tasolla, joka menetetään heti, jos yrittää esittää jotain muuta kuin on. Kaiken kruunaa se ylpeys mitä lapset tuntevat omista aikaansaannoksistaan. Se on superhuippua! 

Meidän kaikkien pitäisi olla ylpeitä saavutuksistamme ja tietyllä tapaa roskattomuuden, Zero Wasten tai Nollahukan piirissä ollaankin. Jaetaan onnistumisia, iloja ja oivalluksia ja iloitaan muiden mukana heidän vastaavistaan. Siksi tämä kaikki muuttaa maailmaa vaikka tiukan rationaalisesti laskettuna jonkin toimenpiteen hyöty olisikin vain vähäinen. Me ollaan muuttamassa systeemiä sisältä päin ja ihan ensimmäisenä on asenteiden muututtava.Nollahukka; Zero Waste in FinlandSaunalahden koululla jatketaan ympäristöteoin tänäkin viikonloppuna. Parhaillaan käynnissä olevan tempauksen voimin. Koulun ovet ovat avoinna kaikille ja sieltä saa käydä ostamassa kuvissakin vilahdelleita taimia sekä vaihtamassa leluja, kirjoja ja pelejä uusiin. Myöhemmin keväällä koululaiset menevät joukolla putsaamaan Itämeren rantaa. Koulun viherhuoneesta ihastelimmekin juuri tuota ikkunasta näkyvää merimaisemaa. Tässä se on aivan meitä espoolaisia lähellä. 

Tärkeä suojeltava. Tärkeää aktiivisuutta.


- Aino

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi sallittua, toivottua jopa! <3