maanantai 9. huhtikuuta 2018

Yhdessä tekemällä kohti NollahukkaaViime aikoina on tullut pureuduttua oikein urakalla Nollahukkaan. Olen pohtinut Zero Waste aatetta monesta näkökulmasta ja joiltain osin en ole zerottamiseen aivan täysin tyytyväinen. Isoin ongelma on varmasti se, että alkuun täysin roskaton elämäntyyli tuntuu hyvin ehdottomalta ja vaikeasti tavoitettavalta. Ehdottomuuden tuntu ajaa ihmisiä tiehensä ja siihen meillä ei ole varaa. Pelkkä roskan välttäminen ei myöskään ole ratkaisu kaikkiin eko-ongelmiimme ja muutoinkin joustamattomuus suuntaa ajattelua usein sellaisille urille, jotka kokonaisuudessaan, kaikilta kanteilta tarkasteltuna, eivät olekaan aivan niin ekologisia kuin kuvittelemme. Nollahukkaa tekemässäNäistä syistä siinä kävi sitten niin, että Nollahukka vei mennessään. Olen uutta intoa ja tarmoa täynnä vaikka Kokonaisen päivittelyyn ei olekaan ollut energiaa entiseen tapaansa. Kiertotaloudellisemman lähestymisen kautta vapaana lilluroiva Nollahukka- ajattelu sopii yhdistämään kaikkea sitä mitä Zero Waste jättää mallissaan ulkopuolelle. Mielestäni tarvitsemme suomalaiseen yhteiskuntaan passelimman käsitteistön ja meidän kulttuuristamme ponnistavan mallin eloomme täällä pohjoisella pallon puoliskolla, jossa ei ole bulkkikauppoja ja farmers marketteja joka kadun kulmassa. Meillä on omat haasteemme. Meillä on myös omanlainen infrastruktuurimme, yhteiskuntamme sekä historiamme.

Koska mikään ideologia tai malli ei ole yhden koon ratkaisu, eikä sellainen kuuluisikaan olla, niin laajennetaan perspektiiviä. Annetaan väljyyttä ja keksitään jotain ihan omaa, mutta ei ylhäisessä yksinäisyydessämme vaan tehdään tästä yhteisöllinen juttu. Tämä tarve yhteisöllisyyteen ja avoimeen jakamiseen sai minun ja Otso Sillanaukeen tiet kohtaamaan. Tässä me olemme, valmiina jatkamaan yhdessä siitä mihin kumpainenkin omalla tahollaan on päässyt.Olemme niin täynnä Nollahukkaa, että hetkeen entisten blogien päivittelylle ei valitettavasti jää aikaa siinä määrin kuin te lukijat varmasti haluaisitte, mutta uskokaa pois tästä tulee jotain ihan mieletöntä!


- Aino

5 kommenttia:

 1. Olipa hauska ylläri! Hupaista tässä on se, että eilen juuri luin Nollahukan blogista kirjanjulkistamisesta ja nyt postauksesi vilahti fb-fiideissä :)

  Olen omassa mielessäni pohtinut samoja asioita. Ilmastonmuutoksen torjuminen, kierrätys ja zero waste eivät aina ole sopusoinnussa keskenään ja tuo mainitsemasi ehdottomuus joissakin asioissa ei mielestäni kanna hedelmää pidemmän päälle.

  Kun ajatellaan lähitulevaisuutta uskon että zw+kierrätys+ilmastonmuutokseen torjuminen ovat the next big thing ja näiden asioiden prosessointia tarvitaan. Yksittäinen ihminen voi tehdä ekologisia ratkaisuja oman eläänsä suhteen, mutta tarvitaan myös yritysmaailman panosta. Joukolla saa enemmän aikaan ja on ollut ilahduttavaa nähdä, että zero waste -ryhmään tulee koko ajan lisää jäseniä (nyt lähes 3000), samoin on ekoryhmissä.

  Onnea yhteistyölle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon jännää on tosiaan tulossa, kannattaa pysyä kuulolla :)

   Yritysmaailman panos on todellakin saatava mukaan näihin talkoisiin ja tiedostavien kuluttajien ääni sinne päättäjätasolle asti kuuluvaksi. Pelkän yksittäisen ihmisen matkan raportoiminen ei vain enää riitä minulle ja siksi joukossa on voimaa.

   Tästä on hyvä jatkaa matkaa nostamalla taas hieman rimaa ;)

   - Aino

   Poista
 2. Oi, pidän tästä suuresti. Hienosti kirjoitettu.:)

  VastaaPoista
 3. Innolla odotan mitä tapahtuu! :) Oi vitsi, mulle tuli semmoinen olo, että oispa kiva olla Suomessa mukana teidän projektissa. :) Oletteko tekemässä podcasteja? Etsin tässä suomalaisia podcasteja ekologisista aiheista. Tiedätkö jotain?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka :) Ollaan tekemässä vähän sitä sun tätä.. saas nähdä mitä meidän tiimi saa aikaiseksi!

   Suomalaisia ekoaiheisia podeja en ole kyllä kuunnellut tai oikeastaan en tiedä onko niitä edes. Joitain radio-ohjelmia olen löytänyt kuten Radio Helsingin Asfalttiketut, mutta se on enemmän kaupunkiluontoaiheinen.

   Otsonkin listalla taitaa olla vain ulkomaisia. Pitääpä penkoa :)

   - Aino

   Poista

Kommentointi sallittua, toivottua jopa! <3