perjantai 5. tammikuuta 2018

Ostohuuma kaduttaa jo nyt


Viime vuosi meni lähes kokonaan ilman ostostelua. Minulle uutta tavaraa etsiytyi kotiimme muutettuani tyttärieni kanssa kolmistaan pieneen kaksioon. Meillä ei ollut ihan kaikkea tarvitsemaamme ennen muuttoa, mutta hyvin pitkälti paistinpannua ja keittiöveistä vajaa koti. Lakanat ja sänky olivat hyvä lisä. Samoin perustelluksi osoittautui ruokapöytä, ruokailuhetkien ihmismäisinä pitämiseksi. Nämä eivät minua kaduta. Ei edes se uusi hammasharjani.

Mutta tää mittasetti. Olkoonkin kuinka metallinen, kestävä, pestävä ja muutoinkin ihana niin mihin sitä oikeasti tarvitsen? Tarvitsin desilitran mitan, ruokalusikka ja teelusikka näet löytyivät jo. Yhden dl mittaa en ole omistanut. Sen sijaan selvitin omistamani  juomalasin tilavuuden valmistajan sivuilta ja käytin sitä noindesin mittana. Toimii, kun ei lähde yrittämään mitään turhan haastavaa leivoskelua.


Nyt minua harmittaa, sillä mittasetti on uutena hankittu ja vaikka se onkin oikein hieno, niin en minä siitä setistä tarvitsisi kuin sen desilitran mittakupin. Ehkä olisin löytänyt sellaisen käytettynä kirpparilta tai jonkun laatikoista pölyyntymästä. Olisin jopa voinut mitata lainatulla desin mitalla, että minkä kokoinen on vaikkapa perimäni keraaminen kahvikuppi, että saisiko sitä käytettyä mittana. Ei se nyt kuitenkaan ole ihan niin tarkkaa. Paitsi silloin, kun haluan kirjoittaa reseptin tänne Kokonaiseen. Silloin "venäläinen kahvikuppi" voi olla mittayksikkönä haastava.

Tämä ostostelu vahvan ideologian, eli sisäisen syyllisyyden kanssa, ei olekaan aivan yksinkertaista. Minimalisti minussa epäilee uuden tavaran laatua, käytettävyyttä ja tarvetta sekä esineen viemää tilaa. Käyttökertoja pohditaan verrannolla jonkin toisen esineen käytettävyyteen. 

Zerottaja, käyttäen Zero Waste tyypistä tätä Kalenterikarjulta lainattua lempinimeä, tutkailee mittasetissä kiinni lilluvaa pahvia sekä muovisia pussinsulkijoita, jolla mittasetti on täysin turhaan paketoitu pahvin kanssa yhteen. 

Vegaani ei mieti tässä kohden mitään. No kenties sitä, että onhan niiden uusien reseptien kokeilu tarkkaan mitaten tietty keino välttyä epäonnistumisilta. Zerottaja nyökyttelee ja myhäillen mutisee kommentin ruokahävikistä epäonnisten yritysten kautta. Minimalisti huikkaa, että "olisit kuitenkin voinut miettiä hankintaa vielä 30 päivää ja kokeilla muut vaihtoehdot ensin". Tähän kaiken autuaaksi tekevä Ituhippi piipittää, että "joku voi olla todella onnellinen tuosta mittasetistä lahjana eikä kannata olla liian ankara itselleen sillä kaikki tekevät virheitä".

Kokonainen Hampuusi päättää, että venäläinen kahvikuppi on tarkoitukseen sopiva sekä kaunis ja taitaa palauttaa mittasetin kauppaan. Velattomuuteen pyrkivä myhäillen hieroskelee käsiään yhteen "nyt voi siirtää nekin eurot velkojen lyhentämiseen".

Mitä tästä kaikesta opimme? Opimme, että mittasetti on ruotsiksi måttsats ja teelusikka tesked.


- Aino

4 kommenttia:

 1. Kyllä sitä juurikin mainitsemasi jutut tulevat mieleen, kun on ottaa tavakseen tarkkailla tavaran ja jätteen määrää =) Mittoja ei tosiaankaan taideta myydä erikseen, ja minäkin käytän omasta setistäni (muovia, hmm...) lähinnä sitä desimittaa. Mutta, liian ankara ei tosiaan kannata olla ;) Mukavaa alkuvuotta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka, kiva kun käyt morjenstamassa! Oikein hyvät uudet vuodet sinullekin <3

   Itseasiassa Prismassa olisi ollut teräksinen desin mitta ilman kääreitä, vain viivakooditarra pohjassa. Silti kaupassa, ostotilanteessa tarpeet vaihtuivat, mieliteot, idealismi ja selitykset vaihtuivat...
   Oikein malliesimerkki taas kerran siitä miten rationaalinen kuluttaja on himputinmoinen harha! Näihin samoihin menen vaikka vuoden opettelin olemaan erossa ostamisesta. Mutta sen mä osaan. Osaan olla ostamatta, helpostikin, mutta ostaa fiksusti.. sitä en osaa edelleenkään ;P

   Joo, ankaruus ei opeta mitään. Tulee vaan paha mieli :D

   Poista
 2. Musta on tullut ihan muutaman viime vuoden aikana tosi nuuka. Harmittaa tietysti kaikki jäte, ja meillä täällä sitä on vaikka kuinka kun kaikki tuplapakataan, mutta myös kaikki turhaan ostettu roina. Aika vähällä sitä ihminen pärjää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä tiedostavuus taitaa ruokkia myös nuukuutta :) Mutta kuten totesit.. ihminen tulee melkoisen vähällä toimeen. Oikeastaan niin vähällä ettei ihan heti uskoiskaan! :D

   Poista

Kommentointi sallittua, toivottua jopa! <3