maanantai 15. tammikuuta 2018

Vuoden hankintalakko, kuinka se on mahdollinen?


Vuoden lakkoni aikana ymmärsin kuinka paljon olin jo ennakkoon tehnyt hankintoja ja muutoksia elämässäni, joiden ansiosta koko haasteeni oli ylipäänsä mahdollinen. Olisi ollut täysin toisenlainen tarina, jos päähenkilö olisi ollut niin sanotusti keskiverto suomalainen nainen kulutustottumuksineen. Tilastojen valossa Kokonainen ei ole sitä ja se on ajoittain hämmentävää. En oikein pysty ajoittamaan, että milloin tai miten tässä kävi näin, mutta muutos on ollut monella tavalla opettavainen ja eteenpäin vievä.

Ilman seuraavia, jo ennen vuotta 2017, tekemiäni elämäntyylillisiä tai ekologisempia sekä kestompia valintoja vuosi tuskin olisi onnistunut näin mutkattomasti. Jos jokin haasteeni kaltainen viehättää sinua niin tämä listaus voisi toimia apurina sellaisia suunnitelmia toteutettaessa. Koska haasteeni kuului, että "en hanki itselleni mitään" niin listatut asiat ovat henkilökohtaisia. Vuoden lakko vaikutti toki muuhunkin ostoskäyttäytymiseen sitä rutkasti pienentämällä.Kokonainen Aino


KuukautisetOlin jo vuosia aiemmin vaihtanut kertakäyttöiset kuukautissuojat Luneten kuukuppiin sekä kestositeisiin. Vaihtoehtoisessa tilanteessa olisin ommellut itse siteitä kotoa löytyvistä materiaaleista. Sekin olisi toiminut vallan hyvin, jos olisin uhrannut jonkun hieman kosteutta pitävän ulkovaatteen siteen sisäosaksi ja luopunut kestositeissä yleisesti käytetyistä neppareista ja korvannut ne esim tavallisilla napeilla tai nauhoilla. Tarranauhaakin olisi löytynyt pätkä. 

Varauduin ajatuksen tasolla haastevuoteni aikana tähänkin skenarioon, jos olisin vaikka vahingossa hävittänyt kuukuppini, se olis huuhtoutunut alas pöntöstä tai hajonnut mystisesti. Kuukautiset tuottavat ison määrän jätettä, jos mennään kertakäyttöisten suojien voimin. Rahaa uppoaa yllättävän paljon tähän roskalajiin.
kestokuukautissuoja

Kosmetiikka


Sitä mitä ei ole, ei tarvitse. Kosmetiikkaa olen karsinut vuosia ja se on ollut hyvä päätös monessa mielessä. Hiukseni ja päänahkani kiittää nykyään kemikaalittomasta elämästään ja huomaan, että pidän yksinkertaisesta kauneudenhoitorutiinistani. Saippualla pääsee pitkälle ja palasaippua on uskomattoman riittoisa.vain vesipesu hiuksille
Kookosöljy, oliiviöljy sekä tapauksessani hirmuisen pahanmakuinen, mutta ihoa hellivä kylmäpuristettu rypsiöljy ovat toimineet pohjana käyttämälleni kosmetiikalle. Hammastahnareseptini onnistui ihan jees myös oliiviöljyyn, kun kookosöljy loppui. Pelkkä soodakin kävi. Iholle se nyt on se ja sama, että mitä öljyä siihen lutraa. Oliiviöljy on suosikkini, siitä ihoni ja nenäni pitää. Rypsiöljystä pitää suunnattomasti vain iho.

Kyllästyessään tai kaivatessaan jotain vaihtelua voi netin syövereistä kaivella uskomattomat määrät reseptejä kotikosmetiikan väsäämiseen ihan keittiön ja luonnon antimista. Useimmilla naisilla on myös jo ennaltaan paljon kakenlaista, jonka kuluttamiseen voi hyvinkin vierähtää vuosi. Käytössäni ei vuoden aikan päässeet loppumaan kulmaväri, poskipuna eikä kajalkynät tai edes kynsilakka vaikka sitä kovasti toivoinkin.

Omistamansa ja käyttämänsä kosmetiikan määrää kannattaa kyseenalaistaa. Kauneusvaikutuksia saa purkin sijaan huomattavasti enemmän ulkoilemalla, hikoilemalla ja syömällä kasviksia. Näiden peruspilareiden laiminlyöntiä ei mikään ripsiväri tai voide korjaa.


Kengät ja vaatteet


Vuoden aikana tarvitaan Suomessa yleensä talvikengät ja kesäkengät. Minulla oli kenkiä yli tarpeen eivätkä ne vuoden aikana kulu mihinkään. Ainakaan jos huoltaa kenkiään. Kaksilla tulee toimeen, mutta harrastusten ja mieltymysten mukaan voi useammat olla tarpeen. Haaste tuskin jää kiinni kengistä tai vaatteista. Kenties vuodeksi asetettu asiaintila pistää pitämään kengistä ja vaatetuksesta parempaa huolta ja välttämään repiviä liikkeitä. Muistan joutuneeni muutaman kerran sanomaan lapsilleni etteivät nykisi paitani hihasta ettei se irtoa lopullisesti.

Vaatehuoltoa voi tehdä vaatetta säästäen tai kuluttaen. Pesuohjeet ja säästävä pesurutiini vievät vuoden läpi. Farkkuja vaikkapa ei tarvitse pestä ollenkaan. Rintaliivit pysyvät kuosissaan pidempään käsin pestynä. Huono vaate sanoo sopimuksensa irti teit mitä tahansa ja laadukas kestää. Vuoden aikana oppii vaatteista, saumoista, materiaaleista ja erityisesti elastaanista jänniä asioita.

Rasvaa ja hoida kantapohjat sekä leikkaa varpaankynnet niin et ole vuoden lopussa ilman ehjiä sukkia. Sukat, kengät ja vaatteet säästyvät, kun niitä ei käytä. Minulla on käytössä ns kotivaatteet, jotka ovat päällä oikeastaan kaiken sen ajan milloin en liiku ihmisten ilmoilla ja säästän sitä hieman parempaa vaatekertaani tilanteisiin jolloin olen liikkeellä.


 

 

 

Muita mieleen tulevia juttuja


Yksi itseäni pitkälle saatellut ikäloppu hankinta on ollut epilaattori. Lisäksi minulla oli vuoteen lähtiessäni vielä jokunen kertakäyttöhöylä kaapin perukoilla. Pinsetit ja kärsivällisyys toimii myös, mutta olen joskus vuosia sitten tehnyt itse sokerointimassaa ja varauduin myös siihen, että karvanpoistoaineen väsääminen voisi tulla eteen. No, onneksi kukaan ei ole loppuvuodesta kärsinyt karvaisuudestani, joten tämä osio ei tuottanut vaikeuksia.

Saamattomana ihmisenä voin kitkerästi kommentoiden myös todeta, että kestävä ehkäisyratkaisu kuten kierukka tai pessaari on melko zerowaste eikä vaadi vuoden aikana jätettä tuottavia lisähankintoja toisin kuin kondomit. Pihtaaminen noin niinkuin yleensä ottaen taas ehkäisee monelta muultakin harmilta, mutta kätilönä en voi sitä vakavasti suositella. Jokainen tekee näissä omat valintansa ja luokittelee suojauksen & ehkäisyn esimerkiksi välttämättömien hankintojen kategoriaan, jossa fiksu, itsestään huolta pitävä ihminen ei anna minkäänlaisen ideologian tai haasteen ohjata riskinottoon.

Kuvittelin saavani kulututettua vuoden aikana vielä enemmän vaatteita ja muuta omaisuuttani, mutta en enää oikein elä sellaista elämää, että käyttäisin näitäkään omistamiani meikkejä tai tavaroita. Kaikesta on tullut niin paljon simppelimpää, että voin edelleen lahjoitella joitain henkilökohtaisia tavaroitani, kulutella loppuun kajalkyniä ja sensellaista ilman, että ajattelen missään vaiheessa korvaavani niitä millään uudella.

Vuosi on siis melko lyhyt aika sittenkin vaikka ei omistakaan paljoa ja vaikkei minulla enää mikään haaste olekaan käynnissä niin jatkan samoilla linjoilla sillä minulla on jo kaikki mitä tarvitsen. Tämä toteamus on ehdottomasti se voimakkain apuri vuoden mittaisella matkalla, kun tekisi niin mieli ja tuntuu siltä, että tarvitsisi niin kovasti.


Tässä nyt joitain itselleni mieleen tulleita. Kysy toki, jos mietit jotain tiettyä hyödykettä, jonka korvaamisesta tai ilman toimeentulemisesta haluat kuulla. Onko sinulla jokin sellainen kulutustavara tai hyödyke mitä kuvittelisit joutuvasi ostamaan vuoden aikana?


Tykkää, Jaa sekä Seuraa Kokonaista Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä


- Aino

6 kommenttia:

 1. Mä olen myös ollut jo pitkään samalla matkalla. Mulla on jo kaikkea, enkä keksi mitä minä tarvitsisin lisää. Moneen vuoteen en ole tainnut ostaa muuten kuin tarpeeseen (eli kaikki sukat puhki, ei ehjiä housuja). Se on kyllä jopa pelottavaakin, että 30-vuotiaana omistaa niin paljon kaikkea, ettei ehdi elinaikanaan kuluttamaan loppuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juuri näinhän se tahtoo olla, että kaikkea on yllin kyllin ja jollei itsellä niin muilla, joten vaikka jotain itse tarvitsisikin löytää sen hyvin luultavasti joltain tuttavalta hieman kyselemällä.

   Poista
 2. Tämä oli hyvä kirjoitus ja samaistun itsekin siihen hämmennykseen kuinka kaukana sitä "keskiverto naisesta" onkaan. Kuitenkin huomautan, että sosiaalisen paineen kannalta lie helpompaa silloin, jos on alalla, jossa on työvaatteet tai rennompi pukeutumiskulttuuri. Ja vahvat hiukset helpottaa pesemättömyyttä, vaikka pukeutumissääntöjä kehtaankin venyttää, pysyy palasaippua visusti hiusten hoitorutiineissa työssä käyvänä. Muuten se on kyllä totta, että vähällä pärjää ja kerrospukeutumisella varsinkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos huomioistasi!

   Olen lueskellut työelämän ja näiden ostolakkojen yhdistämisestä melko montakin esimerkkiä, joissa lakkoon mennyt on ratkaissut ns "bisnesspukeutumisen" ongelmat siirtymällä "uniformuun". Esim Steve Jobs; joka päivä just sama siisti vaatekerta, joita on useita kappaleita.

   Hiuksiaan kannattaa kyllä pestä, mutta se, että riittääkö siihen pelkkä vesi taitaa olla melko yksilöllistä. Olen kokeillut useita vuosia erilaisia ratkaisuja ja niitä kävinkin "Hiukset"- kirjoituksessani lävitse. Pitkä yritysten ja erheiden taival :)

   Palasaippuapesu oli kohdallani toimimaton ratkaisu ja ajoittain hävetti kyllä olla töissä sillä tukalla. Lopulta vesipesuun siirtyminen ratkaisi ongelmat.

   On muuten olemassa paljon miehiä, jotka eivät pese tai ole koskaan pesseet hiuksiaan vettä kummemmilla aineilla, eikä sitä päälle päin uskoisi!

   - Aino

   Poista
 3. Inspiroiva kirjoitus! Olen itsekin jo pitkään korjannut ostokäyttäytymistäni minimaalisempaan suuntaan ja siirtynyt esim. kosmetiikassa huomattavasti vähempään määrään ja ekologisempiin tuotteisiin. Mutta kuten todistit, vielä pystyisi parempaan ja sen aion myös tehdä! ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3
   mukavaa, kun tää kaikki värkkäämiseni inspiroi :)

   - Aino

   Poista

Kommentointi sallittua, toivottua jopa! <3