lauantai 8. huhtikuuta 2017

Kestoilusta se kerran lähti


Kurkottelin perälaitaa kopeloiden muistojen aarrelaatikoita ja yritin etsiä sitä hetkeä mistä oma ekologisempi elämäni alkoi. Pohdin, että mikäköhän oli se sellainen konkreettinen teko tai hetki missä silmäni avautuivat sille, että kuluttamisella on hintansa ja hinta on yhteydessä maapallon hyvinvointiin.


Lapsuuden kodissani oli itsestään selvää, että kaikki mahdollinen kierrätetään. Maaseudulla elimme melko pitkälti omavaraisuudessa muutoinkin. Luonto oli lähellä, tunneside luontoon tiukka ja elantokin riippuvainen alkutuotannosta tai sitä seuraavasta jalostuksen osasta. En osannut ajatella, että biojätteen, metallin, lasin ja paperin keräys olisi ollut jotenkin erikoista. Alakoulun toiminta kannusti vastuullisuuteen, opettajapariskunta edusti ekologisia arvoja ja ympärillämme oli reippaita partiolaisia, 4H- kerhoilua sekä luontomatkailua. Kaikki yhdessä tuki luontoyhteyttä ja syy-seuraussuhteiden ymmärrystä. Ei ollut järkevää ns. "kusta omaan nuotioon"

Pikkuveljieni synnyttyä 1990-luvun alussa äitini käytti myös kestovaippoja ja se oli ehkä se juttu missä kohdin höristin korviani, vertasin muihin vauvaperheisiin ja huomasin, että meillä tehtiin asioita hieman toisin kuin muilla. Jossain kohdin ymmärsin, ettei kaikkien kotona ollut montaa pönttöä joihin roskaa lajitella. Tuli huomattua myös miten väärältä kaiken kippaaminen yhteen astiaan tuntui. 

Opiskeluaikoina ekologisuus näkyi kasvisvoittoisen ruokavalion ja kierrättämisen ohella ei juuri missään. Kipuilin ekonomiopintoja kahlatessani jonkin verran kuluttamisen järjettömyyden äärellä ja pohdin moneen kertaan, että mikä  idioottimainen ajatus johdatti minut lukemaan markkinointia.  Karautettuani vapaan sivuaineoikeuden myötä sujuvasti mm sosiologian ja kirjallisuuden opintojen pariin, kipuilu hieman väheni :)



Raskausaikana ekohippeys iski päälle kertarysäyksellä kummuten jostain sieltä äitini käyttämistä kestoista. Oli itsestään selvää, että pyrkisin käyttämään omilla muksuilla kestovaippoja niin pitkälle kuin mahdollista. 

Kestoilu ei ollut itselleni mikään ihmeellinen asia. Olihan veljieni lisäksi myös pikkusiskon vaipat olleet 1980- luvun alussa pestäviä harsovaippoja joiden päälle sitaistiin päällysmuovi. Kertakäyttöisiä pitkulan mallisia vanuvaippoja oli toki olemassa jo silloin, mutta harsoilla kai pääosin mentiin.

Vaipparoskan määrä, vaippojen maatuvuus, kemikaalit.. koko järjettömyys konkretisoitui siihen haisevaan nyyttiin. Esikoista odottaessani kudoin hahtuvaisia vaippahousuja ja keskustelin samanhenkisten mammojen kanssa sujuvasti kestoista, kantoliinoista, kemikaalikuorman vähentämisestä, täysimetyksestä ja luomusta.

Kertakäyttöisyyden hinta oli selvä. Opiskelevan äidin kukkarosta kertakäyttöiset vaippapaketit olisivat vieneet kolmen vaippalaisen kanssa järkyttävän kokoisen loven. Jo osittaisella kestoilulla asiaa sai helpotettua.


Kestoja suosin myös rintasuojissa ja hankin kuukupin. (Sain tahattomasta aivopierustani sen verran pottuilua, että korjattakoon nyt tähän, että vaikka rintapanssarinikin on toki kestävä ja pestävä niin tarkoitin liivinsuojuksia, joita imettävät äidit ruukaavat käyttää)

 

Kestoilla mennään entistä tiukemmin. En käytä kertakäyttöisiä kuukautissuojia vaan olen korvannut ne Myllymuksun Maijat-kestositeillä sekä Lunetten kuukupilla. Yhdistelmä on toiminut oikein loistavasti nyt jo useampia vuosia. Kestokuukautissuojien käytöstä löytyy tietoa ja kokemuksia vaikka millä mitalla. Itselläni ei oikeastaan ole siihen antiin lisättävää. 




Kestoja käytetään kuten normaalejakin siteitä. Vaihdetaan riittävän usein, huolehditaan hygieniasta. 

Kannattaa huuhdella kylmällä vedellä käytön jälkeen niin eivät värjäänny niin nopeasti, mutta pakko ei ole. Laitan reissun päällä käytetyn siteen suljettavaan muovipussiin. Asiaa ajaa laukussani CoCoVin chiansiemenpussi. Keksimme homman yhteistuumin Ruohonjuuren myyjän kanssa joitain vuosia sitten. (Pussin voi muuten pestä)

Lunettesta ja muusta kuukautisiin liittyvästä kannattaa lukea lisää yrityksen sivuilta, täältä näin. Lune Groupin viestintä ja linjaukset ovat 💗 Äitinä, naisena sekä kätilönä arvostan suuresti. Lunette on myös vegaaninen.





Uusimpia, ja samalla kummallisimpia, juttuja mihin olen kuukautissuojakestoilun kanssa törmännyt on käyttäjien huomiot siitä miten vaihdettuaan kestoihin moni on kokenut kuukautisten pituuden lyhentyneen ja vuodon niukentuneen. Itseasiassa kohdallani on käynyt samoin. 

Vielä hieman epäluotettavalla pohjalla haparoivaa tutkimusta löytyy mm sellaisesta, että kertakäyttöisten siteiden ja tamponien kemikaalit vaikuttavat hormonitoimintaan pidentäen kuukautisvuotoa. Totta tarinassa on ainakin se, että samoin kuin vauvojen vaipat, myös kuukautissuojat sisältävät kasoittain erilaisia kemikaaleja ja petrokemian tuotteita, eli muovia, ja kenties näiden limakalvoyhteydessä olevien yhdisteiden terveysvaikutuksia olisi syytä tutkia tarkemmin. 

Luonnonmukaisemmista materiaaleista valmistettujen kestositeiden hyvä puoli on niiden turvallisuus ja harmittomuus. 


- Aino



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi sallittua, toivottua jopa! <3