keskiviikko 11. lokakuuta 2017

Tori.fi kutsui aamiaiselle kuuntelemaan Second Hand Effect- hankkeestaan


Sain kutsun tulla korvat höröllä kuuntelemaan Pikku Roban Artec 2nd Cycle myymälään Torin järkkäämää Second Hand Effect- hankkeen julkistamista aamiaisella houkuteltuna. Luvassa olisi siis tämän Second Hand Effect- hankkeen tutkimusraportin Suomen tulosten julkistaminen ja Hävikkiravintola Loopin tarjoilema aamiainen. Kansainvälisen hankkeen tutkimustuloksista meille kertoi Torin toimitusjohtaja Juha Meronen. Lehdistötiedotteen raportteineen pääset lukemaan tästä.


aamupalalla


Juha aloitti muistuttaen miten olemme WWF:n mukaan ylikuluttaneet resurssimme Suomessa jo huhtikuussa ja maapallon ylikulutuspäivä ohitettiin elokuussa. Siitäkin syystä jotain olisi tehtävä sillä meillä ei ole lähes neljää maapalloa repäistä tästä kulutusvimmamme tyydyttämiseksi. Tori.fi edistää kiertotaloutta ja ohjaa kuluttajaa kestävään kuluttamiseen sekä laadukkaiden tuotteiden jälleenmarkkinoiden syntymiseen. Tämän laadukkaiden tuotteiden kysynnän ja jälleenmyynnin Meronen näkee vahvaksi kehityssuunnaksi, jolla muutetaan koko tuotemarkkinoiden suuntaa. 

Mikäpä olisi sen hienompaa kuin mahdollisuus vaikuttaa parempien tuotteiden suunnitteluun ja tuottamiseen sekä niiden huolto- ja jälleenmyyntimarkkinoihin pidentäen kunkin tuotteen käyttöikää. Sehän on suoraa säästöä monessa mielessä. Huonoja tuotteita ei ansaitse kukaan, vähiten meidän ihana pallomme pinnallensa killumaan.



Lisää puheenvuoroja



Matti Aistrich Liiketoiminnan kehityksen johtava asiantuntija ja Resurssiviisas kansalainen- toiminnan luotsija Sitrassa jatkoi puheenvuorojen hienoa linjaa. Matin päivän upein oli, että alkuperämaastaan huolimatta käytetystä tavarasta tulee uusiin käsiin päätyessään kotimainen lähituote, joka on resurssiviisas ja hoitaa Suomen kauppatasetta. Vaihtotalous sekä tämmöinen seconhandkauppa ovat kansantaloudelle nettopositiivista. Elinkaaren pidentäminen hyödyttää siis monella tapaa ilmastovaikutusten ohella. 

Sitran hienosta selvityksestä "100 fiksua arjen tekoa" voi lukea käytännönvinkkejä lisää. Lähes 70 prosenttia kasvihuonekaasuista johtuu meistä ja meidän elintavoista, joten meilläpä on hulppea joukko mahdollisuuksia vaikuttaa kuluttajina. Erityisen ylpeitä me voidaan täällä Suomessa olla siitä, että meillä on vahva kunnostamisen ja huoltamisen traditio, joka monesta muusta maasta puuttuu. Pidetään siitä kiinni, eikö?

Torin kaltaisten toimijoiden ilmastovaikutusten nettopositiivisuus on hyvä kannustin vertaiskauppapalveluiden käyttöön uustuotannon pullauttaman romppeen sijaan.  Käytetyn tavaran kauppa vähentää selkeästi CO2- päästöjä. Kansainvälisen verkkokauppajätti Schibsted Media Groupin kasaama tutkimus vastuullisen kuluttamisen ja ympäristöhankkeen tematiikassa antaa Second Hand Effect tutkimushankkeesta varsin positiivisia tuloksia. Tutkimuksen mukaan vertaiskauppa säästää Suomessa 140 000 tonnia CO2- päästöjä vuosittain eli New York- Helsinki välillä 140 000 lennätettyä meno-paluu matkustajaa vuodessa. Hirmuisen raflaava luku ja hienoltahan se näyttää vaikka toki tutkimuksen data-analyysistä voi hieman napauttaa oletusten pohjalta simppeliksi vedettyjen laskutoimitusten osalta sekä siitä, että isoin positiivinen vaikutus tulee käytettyjen autojen myynnistä.

Tulos on siltikin sitä nettopositiivista ilmastonmuutoksen vinkkelistä. Suomen Luonnonsuojeluliiton suojelupäällikkö Jouni Nissinen toi hienosti esille tutkimuksen vajaavuutta, mutta myös sitä, että nykyään yhä vieläkin mitataan vain kaasuluonnonvarojen käyttäytymistä, mutta samalla lailla voisi mittaroida myös veden sekä kiinteiden luonnonvarojen käyttöä. Nämä, kun Second Hand Effect- tutkimuksen tuloksiin vielä soluttaisi perusteellisemman tutkimuksen pohjalta luoduin vakioiduin kertoimin tasattuna, niin saisi varsin mielenkiintoista dataa ja positiivisen puolella oltaisiin entistä tiukemmin ja esim autoilmoittelun päällekkäisyys eri kanavissa rajattaisiin pois.

Yritysten tuottamien raporttien ja vastuullisuuslaskelmien kriittistä tarkastelua tarvitaan ja sellainen liiketoiminnan paljon rakastamaa höttöä on hyvä vähän pyyhkiä kämmensyrjällä sivuun. Vaikkakin kaikelle tälle on ihan oikeutuksensa ja tarpeensa puhutellakseen suurta yleisöä ja ohjatakseen käyttäytymisen muutosta. Siinä pelissä Kokonaisen mielestä kaikki on sallittua, kunhan vain toimintatavat kokonaisuudessaan kehittyvät parempaan. Pääasia, että joku avaa pelin, lähtee laatimaan mittareita ja keräämään dataa.




Keräilyaarteita Artekilta




Tavarahankinta vain yksi muiden joukossa




Muutamia tärkeitä pointteja nostaisin Nissisen puheenvuorosta esiin. Pohjustus oli loistava, asiat on hyvä pistää mittakaavaan ja muistaa, että tämmöisten tavarahankintojen osuus ilmastovaikutuksissa tulee kuitenkin aina liikenteen, asumisen ja ruuan sekä ruuantuotannon jälkeen. Enemmän vaikutusta yksittäisessä kotitaloudessa saa vaihtamalla energiamuotoa ja kiinnittämällä huomiota asumiseen sekä liikkumiseen ja vaihtamalla kasviruokavalioon hävikkiä välttäen.

Kuitenkin Sitran Matti Aistrich kertoi, että jos kuluttaja ostaa kaiken tavaran käytettynä vuoden ajan laskee se ilmastosoppaa henkilön osalta 16% verran. Sama vaikutus saadaan yhden omakotitalon lämmityksen muuntamisella maalämpöön, joka puolestaan yksityishenkilöltä ei investoinnin suuruuden vuoksi aina onnistu. Aistrichin mukaan sekasyönnistä kasviruokavalioon siirtymisen vaikutus on positiivisen puolella 9 prosentin osuudella. Tästä luvusta ja siihen päätymisestä olisi kutkuttavaa päästä keskustelemaan.




Tori.fi Second Hand Effect




SLL:n Nissinen sai sydämeni yhtyessään kantaani rationaalisen kuluttajan harhasta. Emme me kuluttajina oikeasti tee valintojamme mitenkään rationaalisesti vaan ihan yhtälailla ovat hyvät tarinat tärkeitä ja ostokäyttäytymistä ohjaa monimutkainen sekametelisoppa, jossa vastuullisuus on vain yksi luumu kiisselin joukossa.

Tori.fi kaltaiset toisen käden kauppapaikat ovat tärkeitä ja tekevät hyvää, kunhan siitä ei tule kierre, jossa konmaritetaan joka toinen kk ja joka toinen hankitaan uutta tilalle. Tässäkin piilee riskinsä, mutta vastuullisen kuluttajan aarreaittana ja hyvänkepeän omantunnon lähteenä Tori.fi toimii helppokäyttöisyydessään ja volyymissään. Sinne siis Second Hand kaupoille tavaroiden elinkaarta pidentämään. Kyllähän te tiiätte, että tavara tykkää, kun sitä käytetään ;)



Kokonainen Second Hand Effect






Kokonaisen sydäntä lämmittää tällaiset keskustelunavaukset ja asioiden uudenlainen tutkailu yritysten taholta vaikka tiedämme, että työtä riittää vielä. Se mitä vaikkapa sinä voit tehdä on ryhtyä hybridikuluttajaksi ja ottaa jotain tarvitessasi hankintatapojen joukkoon käytetyn, lahjoitetun, vaihdetun ja saadun tavaran mahdollisuuden. Belk 1988 Journal Of Consumer Research lehdessä julkaistun artikkelin, Posessions and the Extended Self, mukaan "we learn, define and remind ourselves of who we are by our posessions". 

Olemme tavaroiden kanssa hieman omituisia joskus ja jotkut tarvitsemamme tuotteet saattavat tuntua vastenmielisiltä hankkia käytettyinä, mutta se on juttu minkä vastustus vähenee harjoittelemalla ja perustelemalla itselleen valintansa parhautta. Olemme sitä mitä omistamme ja tavaramme ovat osa identiteettiä kertoen meistä tarinaa. Käytetty tavara kertoo mielestäni, että sen hankkija on ajatteleva ja vastuullinen. Ei hassumpaa imagon rakentamista, vai mitä tuumit? Suhtautumistaan voi lähteä muuttamaan vaikka ynnäilemällä omaa hiilijalanjälkeä, jospa se antaisi pontta käyttäytymismuutokselle.



- Aino


Kiitokset Tori.fi aamiaiskutsusta, teksti tehty Hävikkiravintola Loopin loihtiman aamiaisen voimalla Artec 2nd Cycle Pikku Robertinkatu 4-6 auki to-pe-la. Mukana Suomen Luonnonsuojeluliitto sekä Sitra.

4 kommenttia:

  1. Amen! Todella houkutteleva kutsu Tori.filtä, totta tosiaan!
    Tämä on juuri sitä tärkeyttä, mikä olisi hyvä kaikkien ymmärtää nykypäivänä. Onneksi kirpputorikäynti on nykyään todellakin jopa vilkasta, mutta silti uuden tavaran hankita (ja jopa sen roskan) pysyy ykkösenä. Ja miksi? Puhuimme juuri aiheesta, että Neuvostoliiton aikaiset vedenkeittimet ja silitysraudat toimivat vieläkin, ja nykyään oma pitää päivittää muutaman vuoden välein. Vanhassa vara parempi ja kierrätetyssä tarina kerrottavana. Jatketaan samaan malliin ja napataan kaverit mukaan! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Emma,

      tässä on asennemuutoksen paikka monessa portaassa. Parempia, laadukkaampia, kestävämpiä tuotteita ja niille oivat jälleenmarkkinat. Vastuullisuuden tulee läpäistä kaikki tahot ja olla toimintaa ohjaava periaate. Kaikkia ottaa päähän tavaran kertakäyttöisyys ja huono muotoilu sekä käyttöominaisuudet, mut siltikin valtaosa markkinoilla olevasta uustavarasta on ihan pelkkää roskaa pakattuna roskaan jo ennen kaupan hyllylle pääsyä.

      Samaan malliin ja yhä useamman tietoisuudessa, toivon ma <3

      Poista
  2. Moi Aino, ja kiitos ajatuksista! Meille torilaisille oli todella mahtavaa päästä paitsi tapaamaan kaikkia teitä ja keskustelemaan Second Hand Effectistä. Ja kuten tosiaan sanoit, tämä on yksi laskentatapa ja yksi näkökulma aiheeseen, ja siksi halusimme ottaa mukaan Suomen Luonnonsuojeluliiton ja Sitran asiantuntijat. Jostain pitää vaan aloittaa! Erilaisia pelinavauksia ja keskustelufoorumeita tarvitaan useammalla suunnalla, jotta tärkeä aihe pysyy pinnalla ja synnyttää ehkä isommallekin joukolle lisää arkisia oivalluksia.

    Kiitos sinulle, teet tosi tärkeää työtä ympäristön kannalta kestävämpää elintapaa esiin tuoden. Ihanaa syksyä ja harkittuja, hyviä Tori-kauppoja ;)

    Torin tiimiltä terveiset! t. Terhi-Mari

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Terhi-Mari <3

      Aamiaisen kattaus oli kyllä tyylikäs ja iso hatunnosto siitä, että olette lähteneet avoimen rehellisesti liikkeelle vastuullisuusasiassa. Nissisen esipuhe tutkimusraportissa, asiantuntijapuhujien mukaanotto sekä minun kutsuminen paikalle, kärkkäästä kielestä huolimatta ;), tekee vaikutuksen tässä ympäripyöreiden vastuullisuusraporttien ajassa.

      Äärettömän fiksuille ja tiedostaville lukijoilleni uskollisena tyyli täytyy säilyttää, vaan se on hyvä tyyli ja jotenkin sellainen suomalaiseen mentaliteettiin sopiva. Ympäristöasiat on vakava juttu ja niiden osalta kaikenlaisen lämpimikseen puhumisen toivoisi saavan rinnalleen myös kriittistä otetta ja siinähän se kulkee rinnalla vaikka markkinointiviestinnässä vetäisi hieman mutkia suoriksi saadakseen aiheen pinnalle.

      Tuon suuntaisena luen mainitsemasi pelinavauksen erilaisissa foorumeissa ja koen, että ollaan samalla sivulla tässä. Minusta näiden keinovalikoimien kanssa kikkailu on täysin sallittua ja ehdottoman suositeltavaa. Mikään ei kuitenkaan muuta sitä tosiasiaa, että käytetty tavara on ekologisempi valinta.

      Kiitokset teidän mahtavan innostavalle tiimille terkuista ja täältä takas!


      - Aino

      Poista

Kommentointi sallittua, toivottua jopa! <3