lauantai 3. maaliskuuta 2018

Nyt menossa #muovitonmaaliskuu - muovin vähentäminen on meidän jokaisen juttu!



Muoviton maaliskuu pärähti käyntiin mm europarlamentaarikko Heidi Hautalan, Sulapac Oy:n toimitusjohtajan Suvi Haimin ja valokuvaaja Meeri Koutaniemen voimin. Tarkoitus on herätellä muovin määrään arjessa, vältellä muovia ja jakaa vinkkejä, kuinka muovin vähentäminen onnistuu kuluttajalta. Toki moni yrityskin on hienosti lähtenyt mukaan muovittomaan maaliskuuhun.

Parantumattomana haasteihmisenä Kokonainen otti tietysti osaa tempaukseen. Jo muutaman päivän aikana on haaste kerännyt miellyttävän paljon huomiota. Enemmän kuin kansainvälinen Plastic Free July kesällä, johon tuli viimeksi osallistuttua ostolakkoni ohella. Mutta nyt onkin ihan toisen näköiset kelit ja antimet kaupoissa.



Kokonaisen aamulenkki







Tässä kun on nyt tarkoitus jakaa niitä vinkkejä niin aloitetaan aivan perusteista. Suurin osa muovista tulee ruokapakkauksista, siksi kokkailujaan joutuu muuttamaan päästäkseen täysin muovittomuuteen tai Zero Waste idean mukaan, täyteen roskattomuuteen.

Oma muovittomuuteni ja roskattomuuteni sai aivan uudenlaista puhtia, kun vaihdoin ruokavalioni täysin kasviperäiseen. Minusta tuli siis vegaani ja se on ollut parhaita päätöksiäni. Liha- ja maitotuotteiden käyttöä vähentämällä synnytät vähemmän roskaa. Näin se vain on. Tekemällä perus raaka-aineista helppoja aterioita säästää luontoa. Aikaa se kyllä vie hieman enemmän tai ainakin vaatii suunnittelua, mutta tässä on hienona plussana painon hallinta. Tietysti omalle kotitaloudelle muovitonta on myös syödä vaikka noutopizzaa päivittäin pahvilootasta, mutta ei pidä unohtaa, että ravintolaan ainekset tulevat, mitenkä muutoinkaan kuin muoviin pakattuna.


 Arkiset ateriat



Arjen ateriani koostuvat yleisimmin sesongin kasviksista. Juurekset ovat tähän vuoden aikaan pääosassa. Porkkanaa, perunaa, punajuurta ja lanttua löytyy pakkaamattomana. Nämä sujahtavat ompelemiini hevi-pusseihin. Puna- ja valkokaali ei pakkausta tarvitse, hintalappu vain kylkeen. 

Kaalista saa monenlaista. Itse pidän erityisesti marinoidusta punakaalista. Valmistaminen on helppoa, kerralla voi tehdä ison satsin, josta saa väriä ja makua vähän joka ruokaan. Ohjekin on vilahtanut joskus täällä Kokonaisessa, voit kurkata sen tästä.



muoviton maaliskuu


Eihän se mitenkään kaunis keko ole lautasella. Värikäs ja maistuva kuitenkin ja hirmuisen helppo valmistaa. Marinoidun punakaalin lisäksi, hieman riisiä edelliseltä päivältä, keitettyä punajuurta, venäläistä hapankaalia lasitölkistä, seesaminsiemeniä, ravintohiivahiutaletta ja loraus soijakastiketta. Näitä nyt sattui kaapista löytymään.

Pahvipakkauksissa saa monenlaista hyvää ihan tavallisistakin kaupoista, jos paikkakunnallasi ei ole irtomyyntiin erikoistunutta myymälää. Riisi ja ekologisemmat ystävämme ohra, suomalainen quinoa, couscous ja tattari ovat hyvä pohja annokselle. Linssit ja erilaiset pavut tuovat proteiinilisää ja ruokaisuutta.

Pastaa löytyy myös jokseenkin muovittomana, mutta melkein kaikissa paketeissa on jätetty pieni muovi-ikkuna tai paperinen pussi tahi kääre on pinnoitettu muovilla. Olen joutunut myös pettymään, kun luulin löytäneeni lähes muovittomassa pahvipakkauksessa pastaa, mutta sisällä olikin vielä muovipussi. Gluteenittomissa tuotteissa tämän voin ymmärtää, sillä pienikin määrä muuta viljaa voi olla keliaakikolle paha juttu. Kannattaa olla tarkkana pakkausten kanssa, jakaa kokemuksia ja pyytää kauppiaalta ottamaan valikoimiin niitä muovittomia vaihtoehtoja, kun on merkki selvillä.



Monta ruokaa tulilla


Perunaa meillä syödään melko paljon. Lapset pitävät siitä. Helpoin tapa mun mielestä on ostaa rosamundaa, pestä ja tunkea semmoisenaan uuniin. Samalla valmistuu uunissa monta muutakin juttua, kuten vaikkapa sellainen pastakastikkeen pohja johon tulee kesäkurpitsaa, munakoisoa, paprikaa, punasipulia, aurinkokuivattuja tomaatteja öljyineen, valkosipulia ja mausteita. Siitä voi sit muussailla soseeksi tai täyttää sillä leipiä tai syödä semmoisenaan. Varioida voi loputtomiin sen mukaan mitä kulloinkin löytyy irtona.

Muutkin juurekset paistuvat uunissa perunoiden kyljessä. Punajuuret voi tehdä samoin kuin perunat ja kuoria vasta lautasella. Kukkakaali menee ihanasti pellillä, tosin nyt sitä ei oikein pakkaamattomana tahdo saada. Ajatuksena tässä on kuitenkin se, että ei se ole niin vaikeaa, kun muuttaa hieman sitä perusajatustaan, että miten ruokaa valmistaa. Minulla on usein monen päivän ateriat niin sanotusti tulilla ja valmistelen kaikenlaisia omia "eineksiä" kaappiin. Kuorin porkkanoita vesikippoon, pilkon ja paloittelen vihanneksia, liotan papuja, teen marinadi sotkujani ja yhdistelen niistä sitten mielivaltaisesti soveltaen. Luova ruuanlaittotyyli ei ole kaikkien juttu, olen sen huomannut, mutta luulen, että sitä voi opetella sillä oma taitoni on karttunut vuosien mittaan kokeilemalla

Olen kirjoittanut joitain ruokaan liittyviä tekstejä. Näiden seassa on reseptien lisäksi vinkkejä ruuan säilytykseen ilman muovia. Tästä selailemaan arkistojen aarteita :) Arjessa tulee kokeiltua niin monelaista, ettei sitä aina muistakaan mitä on tullut väsättyä, huomattua kaupoilla tai miten on jonkun jutun ratkaissut. Siksi vastaan mielelläni kysymyksiin!



- Aino




7 kommenttia:

  1. On tullt mietittyä näitä ruokajuttuja kovin paljon ja itse opettelen tällä hetkellä enemmän sitä, että ostan ruokaa, joka on hyvää ja varmasti tulee syötyä vs. miljoona rasiaa keitettyjä papuja pakkasessa ja kaali, jota ei saa yksin tuhotta tms. Kaali ja pavut on jees, mutta liian usein syön ruokaa, joka ei ole hyvää, syön vaan, kun pitää tyhjentää jääkaapista.
    Seuraava lainaus ei varsinaisesti liity kirjoitukseesi, mutta mielelläni kuulisin mietteitäsi. Itse välttelisin muovia jo esteettisistä syistä, mutta onko muovittomuus ruokapakkauksissa oikeasti yksiselitteisesti hyvästä? Esim. "Rajamäen Väkiviinaetikat siirtyivät PET-muovipulloon vuonna 2010, ja tästä vuodesta alkaen myös osa Rajamäen viinietikoista myydään PET-pulloissa. Tavoitteena PET-pulloon siirtymisessä ovat olleet kotimaisuuden lisääminen ja tuotteiden ympäristövaikutusten vähentäminen. PET-pullo valmistetaan Suomessa, kun taas tarpeitamme vastaavia lasipulloja ei tällä hetkellä valmisteta Suomessa. Teettämämme elinkaarianalyysin mukaan PET-pullon valmistamisen ja kuljettamisen ympäristövaikutukset ja hiilijalanjälki ovat lasipulloja selkeästi pienemmät. PET-pullot on helppo kierrättää joko poltettavana energiajätteenä tai muovinkeräykseen, jolloin tyhjät pullot saadaan uusiokäyttöön ja ympäristövaikutukset jäävät pieniksi. PET-pullojen etuna ovat myös kevyt paino ja kätevyys, sillä PET-pullo ei rikkoudu yhtä helposti kuin lasipullo."
    Ja joo, toki irtotavarana ostaminen ja vähemmän kierrättäminen olisi hyvästä, mutta en voi olla kyseenalaistamatta sisäistämääni mantraa muovin huonoudesta. Kai se on joku vaihe tämäkin tässä kestävämmän elämän tavoittelussa, että kyseenalaistaa itseään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi :)

      Ruokahävikin taltuttaminen on edottomasti ykkösjuttuja kotitaloudessa, se on totta. Makuasioista taasen on hankala sanoa mitään. Pidän tekemästäni simppelistä ruuasta eikä papujen tai kaalin kanssa ole tullut vielä kyllästymistä. Eihän niitä oikeastaan tule syötyä urakalla kuin muutamana kuukautena vuodesta. Etsin aktiivisesti uusia ideoita ja reseptejä ruokapuolella. Raaka-aineet meillä kuitenkin pysyy melko samoina, hyväksi havaittuina ja mahdollisimman roskattomana.

      Minä myös koen muovin esteettisesti epämiellyttävänä. Olenkin sitä aiemmassa kirjoituksessani purkanut. Esteettisistä mieltymyksistä tämä muovittomuus on ainakin omalla kohdallani saanut alkunsa, mutta varmasti siihen estetiikkaan vaikuttaa myös muovin ympäristölle ja elimistölle aiheuttamat haitat. Vähän sama ilmiö tapahtui itselläni lihan kanssa.

      Yksiselitteistä vastausta tuohon, että onko muovittomuus ruokapakkauksissa oikeasti hyvä vai paha on tosiaan hankala antaa. On niin monta seikkaa mitä huomioida; ruokahävikki, ruuan säilyvyys ja turvallisuus, kuljetuksen edullisuus ja päästöt, kotimaisuus.. Antamassasi esimerkissäsi vaikkapa valmistajan tekemien laskelmien paikansa pitävyys riippuu siitä, että miten kuluttaja etikkaa kuljettaa, käyttääkö kuinka paljon, onko muovin kierrätystä vai menisikö lasipullo edelleen vaikkapa suihkupullokäyttöön tai mehupulloksi? Miksei etikkakin voisi olla lasisessa palautuspullossa? Moni muukin tuote voisi olla. Olisiko vielä edullisempaa vaihtoehtoa kuin PET-pullo? Tarvitseeko kaikenlaisten erilaisten etikoita kanssa hifistellä ylipäänsä? Saisiko yritys tehtyä bulkkimyyntiin jonkun isomman sammion, jos lakkauttaisi markkinointiosastonsa? Vaikka valmistaja omalla kohdallaan tekee perustellun laskelmiin perustuvan parannuksen niin se ei välttämättä ole siltikään se optimaalisin ratkaisu minkä ihan kaikkia ja kaikkia ajatellen voisi tänne maailmaan luoda. Päääasia, että kuitenkin tehdään jotain.

      Kyseenalaistaminen kuuluu tähän prosessiin, se on selvää. Ilman kysymystä "kuinka tämän voisi tehdä vielä paremmin?" ja pohdintaa siitä, että "miten saan itseni toimimaan tässä asiassa paremmin?" ei syntyisi liikehdintää. Vuoden takaiset ratkaisuni ovat joutuneet syyniin ja varmasti taas ensivuonna mietitään tämän hetkisiä ratkaisujani. Niin se menee :)

      - Aino

      Poista
    2. ps. pahoittelut kirjoitusvirheistä, joita lipsahti enemmän kuin laki sallii.

      Poista
    3. Minun ei siis ollut suinkaan tarkoitus arvostella teidän ruokianne! Ihan vaan jakaa oma ajatus siitä, miten itseä kyllästyttää välillä jokapäiväinen kasvismössöjen syöminen ja on tajunnut kadehtivansa työpaikan lounastaolla sitä, että joidenkuiden muiden ruoat ovat selkeitä kuten "makaronilaatikko" tai "kalakeitto", eikä "tyhjensin tähän jääkaapin vihanneslaatikon ja mitä nyt sattui olemaan".

      Muovipulloihin liittyen erityiskiitos, jotenkin arvelin, että osaat tiivistää olennaiset vastakysymykset firman omille argumenteille.

      Poista
    4. Eihän nyt sun kirjoittamaa selostusta omasta kokemuksestasi voi ottaa mitenkään arvosteluna! Huoli pois :) Mulle voi tulla hyvinkin sama vastaan.

      Toivottavasti jotain iloa oli tuosta pullopohdinnasta vaikka hyvin pintapuolista heittelyähän se on. Sellaista näkökulman laajentamista korkeintaan. Paljon on kysymyksiä joita esittää, mutta todella hyvien vastausten saaminen tuntuu olevan tänä päivänä työn takana.

      - Aino

      Poista
  2. Tuo on kyllä tärkeä aihe. Harvoin tulee edes mietittyä, kuinka paljon muovia on esim. päivittäisissä ruokaostoksissa. Monet tuotteet saattaa olla pakattuna muoviin jopa kolme kertaa. Yleensä ne on vielä niitä kaikista epäterveellisimpiä vaihtoehtoja. .. :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3

      On hienoa huomata, että tekstini saa pohdintaa aikaan. Sehän se juuri on, että usein juuri ne turhat ja epäterveelliset ovat vielä kaikista roskaavimpia ja saastuttavimpia. Monesti ovat myös sellaisessa muovissa, joka ei kelpaa edes kierrätykseen. Monta seikkaa tulee tehtyä paremmin niin terveyden kuin luonnonkin puolesta, kun jättää vaikkapa minivanukkaat, yksittäispakatut juustoviipaleet, take away ateriat, mikroruuat ja yllätysmunat ostamatta.

      - Aino

      Poista

Kommentointi sallittua, toivottua jopa! <3