lauantai 4. helmikuuta 2017

Lipsahtaa kuin saippuapala kätösistä


Joulukuussa 2016 tiskialtaan reunalle ilmestyi saippuapala. Olin antanut ideasta hienoista ennakovaroitusta miehelleni, kun käsitiskiaineputeli teki loppuaan. Loppuvuodesta puolisoni taas muistutteli, että tiskiainetta pitäisi ostaa lisää kauppareissulla. 

Omaan tyyliini kyseenalaistin tämänkin ostoksen "onko se nyt ihan pakko?" ja että "olen lukenut, että palasaippualla voisi korvata muovipullot ja litkut" enkä saanut kauppareissuilta tiskiainetta lähtemään mukaani. Sieltä jostain se ajatus sitten kai tarttui, sillä seuraavalla kerralla, kun mies oli käynyt kaupassa oli saippua löytänyt paikoilleen.



käsitiskin muoviton vaihtoehto



Merkki oli LV ja ajattelin, että voi kauhea, ei nyt millään perussaippualla voi astioita tiskata, että olisi kai pitänyt käydä Ruohonjuuressa tai jossain ekokaupassa katsomassa jotain järkkykallista saippuaa, DrBronnersia tms. hieman ekompaa versiota kuin tuo parin euron saippua.

Enhän minä kehdannut hankintaa kritisoida sillä minusta se oli melkoinen uroteko, että noin vain suit sukkelaan mies nappasi ajatuksesta kiinni ja toimi ilmoille heittämäni idean myötä.  Ennenkaikkea toimi, sillä minulla olisi hommassa voinut mennä vielä hetki 😏



käsitiskin ekologinen kaksikko



Saippua pelittää todella loistavasti! Pala on juuri sitä mitä halusinkin. Ei enää sitä harmituksen tunnetta, kun pesuainetta lurahtaa liikaa ja pullo hupenee silmissä tai muovisen materiaalin aiheuttamaa tyytymättömyyttä eikä pullon piilottelua kaappiin. Eihän ne nättejä ole ne muovipullot. Tuosta noin vaan kiposta pyöräytän tiskiharjaa muutamaan kerran saippuan päällä ja se on siinä. Lika lähtee niin kattiloista, padoista kuin pannuistakin ja vielä altaan ja kädetkin saan sillä pestyä.




Saippuoissa on eroja!



LV hajustamaton palasaippua maksoi kaupassa noin 1,50€ (en ymmärrä miten Hoivatukku- nettikauppa myy sitä hintaan 2,42€ + Alv), tiskiaineputeli liikkuu, nopealla haulla tarkasteltuna, halppisten 2€ litra ekologisten tiskiaineiden noin 9€ litra haarukassa. 

Parasta se että ei ole sitä muovipulloa! LV:n pala tuli pahvikotelossa. Pahvin voi kierrättää tai käyttää sytykkeenä. Ei muovijätettä, joka pitää kuljettaa kierrätykseen. Ei painavaa putelia, joka yksinään ostettuna ei ole painava, mutta kauppalastissa voi katkaista kamelin selän. Oikein hyvältä vaikuttaa, mutta tarkastellaanpa tätä saippuaa hieman tarkemmin. Bernerin sivuilta löysin palasaippuan tuotekortin ja kävin lävitse sen raaka-aineet.

Sodium Palmate, Sodium Palm Kernelate, Aqua, Palm Acid, Glycerin, Palm Kernel Acid, Sodium Chloride, Tetrasodium EDTA, Tetrasodium Etidronate. 


Siis mitä nää on? Aqua eli vesi, no sen tunnistin heti ja harmittomaksi totesin ja Sodium Chloride eli natriumkloridi on ihan ruokasuolaa. Ok, mutta entä tuo kaikki muu?

Sodium Palmate on öljypalmusta johdettujen rasvahappojen natriumsuola,  Sodium Palm Kernalate on myös öljypalmusta, mutta sen siemenöljystä johdettujen rasvahappojen natriumsuola. Palmuöljyn ongelmista tietoa löytyy runsain mitoin. Törmäsin aihetta kolutessani Katja Alakerttula- Leppäsen Pro Gradu- tutkielmaan. Palmuöljyä en halua suosia hankinnoissani.

Tetrasodium EDTA eli "Etyleenidiamiinitetra-asetaattia (EDTA) ja sen suoloja ja ei nopeasti biohajoavia fosfonaatteja saa lisätä vain kiinteään saippuaan, ja niiden kokonaismäärä saa olla enintään 0,6 mg/aktiiviainegramma." Kertoo EU:n lainsäädäntö. EDTA on luokiteltu "Ympäristölle vaaralliset valmistusaineet" -kappaleen alle. (Lähde) Ei vaikuta kovin hyvältä. EDTA raaka-aineen Safety Sheet näyttää myös melkoisen huolestuttavalta. 

Miten tuo saippuapala voi olla herkkäihoisille se paras vaihtoehto, kun siinä on tuommoisia ainesosia joiden kohdalla varoitetaan nimenomaan iho- ja silmä-ärsytyksestä?

Tetrasodium Etidronate puolestaan on etyleenidiamiinitetraetikkahappojohdannainen ja tämä toimii säilöntäaineena. Voi olla myös  formaldehydin johdannainen ja vielä Glyserin eli glyseroli, joka voi olla kasvi- tai eläinperäistä. Saattaa olla palmusta sekin. Ääh, ihan hirveätä skökkää 😠

No, mutta kemia ei ole tämän blogin ydin vaikka se kovasti kiinnostaakin. En osaisi tällä hetkellä vastata, että mikä sitten olisi parempi vaihtoehto ja miten noita ainesosia voisi korvata turvallisemmilla ja eettisemmillä vaihtoehdoilla. Lähinnä tuota ainesosaluetteloa eli INCIä avaamalla haluan demostroida sitä miten hankalaa on kuluttajana tietää, että onko tuote turvallinen vai kenties haitallinen. Monen ainesosan kohdalla joutuu painimaan myös sen eettisyyden kanssa vaikka ainesosa turvallinen olisikin. 

Itsekin olen vasta nyt todella herännyt palmuöljyn ongelmien suhteen ja joudun katsomaan tiettyjä tuotteita uusin silmin. Otetaan esimerkiksi leivän päällä käyttämämme rasva. Aiemmin se oli voita tai jotain voin ja kasvirasvan sekoitusta jossa ei ollut palmuöljyä. Nyt vaihdoimme täysin kasviperäiseen levitteeseen ja nyt käyttämissämme levitteissä onkin sitä palmuöljyä. Tai kuten tässä käsitiskiainehommassa, ensin jätetään muovi ja sitten lähdetään tarkastelemaan, että onko se palasaippua sittenkään niin ongelmaton.

Itselleni tämä kaikki on mielenkiintoista matkaa kohti simppelimpää ja turvallisempaa arkea, mutta kyllä tässä matkalla toistelee useammankin kerran sitä samaa vanhaa lausahdusta "tieto lisää tuskaa". Mielestäni kaikki tämä taustojen selvittäminen on vaivan arvoista ja tuo lisäarvoa elämääni. Toivon, että kirjoittaessani näistä aiheista joku toinen voi oikaista hitusen. Itsekin olen löytänyt valtavasti oikopolkuja blogien sekä keskusteluiden kautta.

Eniten tässä ärsyttää se millaisessa viidakossa me kuluttajina elämme näiden valintojemme kanssa ja miten monessa kohden meitä johdatellaan aivan surutta harhaan. Suututtaa jopa joidenkin yritysten piittaamattomuus ja asiakkaan k...tus. Toki voimme itseämmekin aina ajoittain muistuttaa, että yritys on olemassa tuottaakseen omistajilleen voittoa, piste. Liiketoimintamalliin voi rakentaa sisälle paljon hyvää ja palauttaa osan voitosta yhteisölle tai ihmisyydelle, mutta voi sinne rakennella myös paljon röyhkeää hyväksikäyttöä ja pahuuttakin.

Tässä kulutuskulttuurissa, jossa elämme, on valtavasti mätää. Itse olen ottanut selkeästi omakseni ajatuksen, että kuluttajana äänestän rahan käytölläni. Haluan löytää vähiten haittaa maailmalle aiheuttavan vaihtoehdon aivan kaikessa ja suosia sitä. 

On kuitenkin annettava itselle lupa edetä pienin askelin, yksi muutos kerrallaan, kohti parempaa ja jätettävä entisten valintojen epäonnistumiset taaksensa. Se on ollut paras mahdollinen valinta siinä hetkessä, sen hetkisellä ymmärryksellä.



- Aino



2 kommenttia:

  1. Hei Aino,
    Miksi pidät palmuöljyä ongelmallisena? Palmuöljyn kasvattaminen on ylivoimaisesti luontoa säästävin tapa tuottaa elintarvikerasvaa.
    http://www.bonred.info/sato.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Markku,
      en voi yhtyä väitteeseesi, että palmuöljy on luontoa säästävä. Öljypalmu tuottaa paljon satoa se on totta, mutta hinta on kova.

      Tässä WWF:n raportti viime vuodelta. http://assets.worldwildlife.org/publications/945/files/original/po_scorecard_2016_final.pdf?1474419226&_ga=1.213739991.2124514050.1486974259

      Palmuöljyä käytetään laajasti prosessoiduissa elitarvikkeissa ns. luksustuotteissa, turhakkeissa, joita emme oikeasti tarvitsisi eikä meidän pitäisi niitä terveytemme vuoksi paljoa kuluttaakaan. Sitä juuri käsitteli tuo Katja Alakerttula-Leppäsen ProGradu johon tekstissäni viittasin.

      Yrityksesi edustamalla punaisella palmuöljyllä on todettu olevan tutkimuksissa myös myönteisiä terveysvaikutuksia, mutta suurin osa elitarviketeollisuuden käyttämästä palmuöljystä on "hapettunutta", härskiintynyttä kai voisi sanoa (en osaa luultavasti kääntää oxidized/theoxidized termejä oikein), ja sen terveysvaikutukset eivät ole positiivisia.

      Minusta ongelmallisuus on juurikin siinä, että sertifioinneista huolimatta öljypalmun viljely on sekä sosiaalisten- että ympäristövaikutustensa vuoksi negatiivisen puolella ja kun tarkastelee palmuöljyn käyttökohteita en voi kuin todeta, että miksi teemme tämän pallollemme?

      Siksikö, että me länsimaalaiset voimme lihottaa itsemme sipseillä ja kekseillä?

      Olen idealisti, teen valintoja sen mukaan mikä kattavan tiedonhankinnan jälkeen tuntuu oikealta. Tällä hetkellä oikealta tuntuu jättää orangit ja tiikerit rauhaan sekä nostaa esiin öljypalmun kasvatuksesta aiheutuvia ongelmia.

      https://youtu.be/LSumTLrJzdU

      Tulemme aivan hyvin toimeen ilmankin.

      - Aino

      Poista

Kommentointi sallittua, toivottua jopa! <3