maanantai 3. lokakuuta 2016

Blackmonday #CzernyProtest Puolan naisten oikeus aborttiin!

Mustissa mukana taistelussa


Asettelin tänään pyöräni keulan Espoossa kohti Helsinkiä ja Senaatintoria. Poljin mustissa pitkin epävarmaa reittiäni, mutta onneksi sain Rautatientorilla avuliaalta Amnestyn feissarilta hyvät ohjeet perille. Olimme molemmat ihmisoikeuksien asialla ja ehkäpä siksi puheet jäivät opastukseen. Varasin mielestäni riittävästi aikaa, mutta taisin polkaista pienen lenkin kautta. 

Mustana maanantaina Helsinki oli syksyisen kaunis, mutta vilakka. Senaatintorin upeat rappuset ja Helsingin tuomiokirkko, vaikkakin vesivahingon huputtamana, olivat näkemisen arvoisia. En muista olenko käynyt siellä aiemmin paikan päällä. Nyt kuitenkin olin ja tärkeällä asialla monen kanssa.


Mielenosoitus veti ihmisiä paikalle


Puolassa tehdään vuosittain alle 2000 laillista aborttia, mutta yli 100- 150 000 aborttia karkeasti arvioiden suoritetaan laittomasti tai ulkomailla. Abortti ei ole mikään ehkäisykeino eikä vapaampi aborttilaki tarkoita sitä edes meillä, Puolasta nyt puhumattakaan.

Siellä abortti sallitaan vain sikiön ollessa alle 12 viikkoa, jos äidin terveys on uhattuna, sikiö vakavasti vammainen tai raskaus on saanut alkunsa rikoksesta. Laki on jo lähtökohtaisesti todella tiukka. Puolan parlamentin käsittelyyn ottama lakialoite tarkoittaisi sitä, että abortti ei olisi laillinen edes näissäkään tilanteissa. Tämä tuntuu käsittämättömältä, Puola on kuitenkin EU-maa muiden joukossa. Laittomasta abortista, eli siis abortista, äiti voisi saada vankeutta 2-5 vuotta.
 
Miksi tämä kaikki liikuttaa kätilöä, jonka leivän moni kuvittelee olevan kiinni runsaissa synnytyksissä? Olemme seksuaali- ja lisääntymisterveyden ammattilaisia. Ammattimme keskeisiä periaatteita ovat tasa-arvoisuus,  itsemääräämisoikeus ja yksilöllisyys. Asiakkaamme on ainutkertainen, tietoinen, tajunnallinen ja toimiva kokonaisuus, jolla on itsellään vastuu tekemistään valinnoista.

Työskentelemme naisen jokaisessa elämänvaiheessa; synnytys- ja lapsivuodeosastojen lisäksi mm lapsettomuushoidoissa, perhesuunnittelussa, neuvoloissa, gynenleikkureissa, naistentautien osastoilla, syöpäosastoilla, imetysneuvonnassa, valmennuksessa, päivystyksissä, poliklinikoilla ja kyllä myös niissä kohdissa, kun raskaus keskeytyy tai keskeytetään.

Puolan tiukan lain mennessä läpi uhkana on, että raskauden keskeydyttyä spontaanisti äiti joutuu rikostutkintaan. Mieti sitä tilannetta, jos saat toistuvia keskenmenoja ja niistä jokainen tutkitaan? Kenen psyyke kestää sellaista epäinhimillistä kohtelua surun hetkellä? Miten se tukee perhettä, parisuhdetta ja naisen jaksamista?

Terveydenhuollon henkilönä työskentely kaavaillun aborttilain puitteissa ei olisi mielekästä. Kuten gynekologit ja obstetrikot myös kätilöt päätyisivät helposti syytteeseen sikiön kuollessa. Tätä ammattilaiset pelkäävät Puolassa. Ehkäpä ei uskalleta antaa hoitoa enää ollenkaan ettei tekemääsi toimenpidettä katsota sikiön menehtymiseen johtaneeksi.No Woman No Kra


Entä, jos raskaus saa alkunsa väkivaltaisen puolison raiskatessa tai naapurin setä, veli tai isä kajoaa koulusta palaavaan tyttöön? Millainen äiti on traumatisoitunut lapsiäiti? Kuinka helppoa on olla äitinä lapselle, joka muistuttaa joka päivä tapahtuneesta väkivallasta? Millaiseksi ja missä oloissa kasvaa ei-toivottu lapsi traumatisoituneen äitinsä tai sukunsa hoivissa? Auttaminen näissä tilanteissa on todella haastavaa, miten lie Puola on näihin varautunut.

Abortinvastaisuus yleensä nojaa siihen ajatukseen, että ihmisellä ei ole lupa leikkiä jumalaa. Eihän meillä olekaan oikeutta leikkiä näillä asioilla, mutta pitää olla oikeus tehdä valintansa itse sovussa oman omantuntonsa ja elämäntilanteensa kanssa. Kansalaisistaan huolehtiva yhteiskunta tarjoaa resursseja vaikean elämäntilanteen läpikäymiseen, tukea, tietoa ja turvallista hoitoa.


Ei autoritääristä vallankäyttöä!Hyvinvoiva, rakastettu ja arvostettu ihminen tekee oikeita päätöksiä koskien omaa ja kantamaansa elämää. Pakkorakoon ahdettu, pelkäävä ei. Pahimmassa tapauksessa nainen päätyy mustanmarketin tarjonnan pariin, sairastuu infektioon, vuotaa kuoliaaksi tai riistää itseltään hengen. Ehdottomuus laissa jättää jäljelle epätoivoisia vaihtoehtoja.

Syntymättömän lapsen oikeutta elämään ajetaan läpi keinolla millä hyvänsä, mutta ketään ei näemmä kiinnosta syntyneen lapsen kohtalo tai edellytykset elämälle.

Siksi tänään mustissa muiden mukana Puolan naisten tukena.

mukana protestoimassaKiitokset paikalle tulleille. Kiitos sinulle, joka kiersit kuuman kahvin ja kauramaidon kanssa :) Hienoa väkeä, asiapuheita.
- Aino


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi sallittua, toivottua jopa! <3