Olen tehnyt paljon jänniä huomioita vaihdettuani ruokavalioni kasvispohjaiseen eli Plant-Based ruokavalioon. Vegaaniksikin voisin itseäni kutsua, mutta on helpompi puhua kasvipohjaisesta ravitsemuksesta kuin veganismista. Töissä tosin olen sanonut, että olen vegaani. Ei tarvitse selitellä, kaikki tietävät, että mitä se tarkoittaa.
Suunta on silti kohti vegaania, mutta en koe olevani siellä vielä vaatteiden, kenkien, kosmetiikan tai muiden tuotteiden suhteen. Vain ruokavalioni on puhtaasti kasviperäinen. Tämä jaottelu on luultavasti merkityksellinen vain itselleni. Haluan toimia näin ehkä siksi, että pysyisin itse perässä tässä muutoksessa.
Eläinperäisten tuotteiden riisuminen ruokavaliosta on käynyt ällistyttävän helposti, mutta toisaalta suunta on ollut tämä jo vuosia. Maitotuotteet olin muutoinkin lähes kokonaisuudessaan vaihtanut kasvipohjaisiin eikä liha ole ollut ykkösriippuvuuteni koskaan. Eettisten seikkojen kirkastuminen mielessäni on tehnyt eläinperäisten tuotteiden käytöstä käytännössä mahdotonta. Ei tee mieli, ei tulisi mieleenkään.
Kasvoivatko aivot kohisten, yhdessä yössä?
Tätä, kirjaimellisesti yhdessä yössä tapahtunutta heräämistä, ihmettelen ja ällistelen edelleen. En tiedä itsekään aivan perin juurin, että kuinka tässä näin kävi, mutta näin kävi ja ehkäpä niin oli tarkoitettu.
Olen jopa miettinyt, että josko etuaivolohkoni, eli se aivojen osa missä empatiakyky asuu, kypsyi vasta nyt siinä määrin, että kykenin virittäytymään eläinten kokemalle kärsimykselle ja julmuudelle. Kenties olen ensimmäistä kertaa elämässäni riittävän tasaisessa, turvallisessa ja hyvässä arjessa kiinni, että voin omien henkilökohtaisten ongelmieni sijaan keskittyä syvemmin yhteiskunnallisiin ja ekologisiin ongelmiin tuntemalla eikä vain järkeilemällä.
Järkiperusteisesti ja tutkimuksia lukemalla me kaikki tiedämme, että meidän tulisi kierrättää ja säästää luonnonvaroja, tehdä parempia valintoja, hillitä kuluttamista, syödä terveellisemmin, liikkua enemmän ja vähentää eläinrasvojen käyttöä. Järkiperusteet eivät vain yksistään näemmä riitä, kun tunneperäiseen käyttäytymiseen pitäisi saada muutoksia.
On niin helppoa perustella kinkun syömistä jouluna sillä, että kun se kuuluu jouluun (no ei kuulu isossa osassa maailmaa), kun ei joulu tunnu samalta, jos ei ole kinkkua (on ollut kalkkunaakin ja ihan joululta tuntui, joskus on ollut kinkku ja siltikään ei tuntunut yhtään joululta) kun se on perinne (joo ihan mikä tahansa voi olla perinne, kun siitä tekee perinteen). Tuntuu siltä ja tuntuu tältä. Tutkimukset osoittavat, että kinkku ei ole sinulle eikä maapallolle hyväksi. Siihen ei tunteita tarvita.
Siltikään yksikään tutkimus ei saanut minua toimimaan toisin vaikkapa sen kinkun suhteen. Sen sijaan tunteet muuttivat kaiken. Nyt ei tulisi mieleenkään tai jos tulee, niin vastenmielisyys koko ajatusta kohtaan katkaisee ajatuskuvion täysin. Naps. Asia käsitelty. Niin yksinkertaista.
Minimalismi, roskattomuus ja kasvisruokavalio linjassa keskenään
Kaikki mitä viimeisen kuukauden aikana on tapahtunut elämässäni on linjassa kaiken sen kanssa mitä kohti olen vuosia matkannut minimalismin ja roskaamisen vähentämisen kanssa. Turhan tavaran karsiminen on tuonut elämääni selkeyttä ja pistänyt miettimään kulutustottumuksiani. Sama jatkuu edelleen. Minimalismi on jännällä tavalla levinnyt materian karsimisesta myös rutiinien minimalismiin ja ajankäytön hallintaan.
Roskan vähentäminen, eli ZeroWaste tai MinimalWaste ajatus, elää tässä rinnalla. Olemme tehneet taloutena todella paljon muutoksia kierrätyksen ja materiaalien kulutuksen suhteen. Siitä kaikesta aikaansaadusta hyvästä ei luovuta, mutta tottakai muutos kasvipohjaiseen ruokavalioon toi tähänkin uuden juonteen. Vaikkakin koko perheemme ruokavalio ei ole eläinperäisistä tuotteista puhdas, vain omani on täysin, niin muutoksia on tapahtunut myös koko taloutena.
Ruokakaupassa käynti on ollut minulle helpompaa. En koe niin huonoa omaatuntoa ja pahaa mieltä mennessäni kassalle vaikka mukana onkin muovia sillä tiedän, että vaikka muovi pahasta onkin niin silti lihan ja muiden eläinperäisten tuotteiden syömisen lopettaminen saa aikaan suuremman positiivisen vaikutuksen ympäristöömme kuin roskaamisen totaalinen loppuminen.
Suurin osa pakkausjätteestä, erityisesti muovista on itseasiassa tullut lihan, kalan ja maitotuotteiden pakkauksista. Riisit, linssit, pavut, pastat ja hiutaleet ovat yleensä pahvissa tai paperipussissa tai ostettavissa irottavarana omiin pusseihin ja purkkeihin. Kasvikset, juurekset ja hedelmät voi valita sen mukaan, että ostaa mahdollisimman paljon muoviin pakkaamattomia irtotuotteita ja ottaa omat pussit kauppaan. Leivän saa irtotavarana tai paperipussissa.
Testissä Violife täysin kasviperäinen juusto |
Enää ei tarvitse miettiä, että mistä saan jotain ilman muovia, kun ruokavalioni perusta koostuu niistä muovittomista tuotteista. Nestekartonkipakkauksia tulee luomumaidosta, kauramaidosta, -kermasta sekä -jogurtista. Satunnaisesti saatamme ostaa vaikkapa tomaattimurskaa, kookosmaitoa tai papuvalmisteita kartonkipakkauksessa. Mehuja ei paljoa tule ostettua, mutta niitäkin saa pantillisessa lasipullossa tai lasipullossa, jolle voi olla käyttöä myöhemmin. Säilyketölkkejä meillä tulee hyvin vähän sillä niistäkin olemme yrittäneet luopua säilyketölkin sisältämän muovipinnoitteen vuoksi ja sillain eteenpäin, joitain esimerkkejä heitelläkseni.
Meidän koko talous pystyisi hyvin helposti siirtymään kasviperäiseen ja lähes roskattomaan ruokavalioon käytännön tasolla. Se mikä jarruttaa on juurikin se vahva tunneside tiettyihin ruokiin ja vuosia kestäneeseen virheelliseen opetukseen ravitsemuksesta. Samalla riittävän vahva tunneside eläimiin puuttuu, että vanhat tottumukset ja vanhentunut tieto korvaantuisi paremmalla.
Minun kohdalla näin, jonkun toisen kohdalla toisinpäin.
- Aino
Kiitos tästä. Olet ns. villakoiran ytimessä. Hyvää jatkoa valitsemallasi tiellä edelleen! :-)
VastaaPoistaIsosti kiitoksia :)
PoistaOikein hyvältä on tuntunut tämä tie. Varmalta.