sunnuntai 22. tammikuuta 2017

Lahjakas minimalisti

Lahjakausi on ollut ja mennyt. Ehkäpä siksi nyt on turvallista viritellä hieman ajatuksia lahjoista, saamisesta sekä antamisesta ja niistä tunnetiloista, joita lahjoihin liittyy.

Luultavasti joulusta ei ole vielä niin kauaa aikaa etteikö joitain muistikuvia ja kokemuksia näihin liittyen häily mielen perukoilla.

Meistä moni on kasvatettu ajatukseen, että kun olet saanut jotain lahjaksi niin et voi antaa sitä eteenpäin tai pistää kiertoon. Turhat lahjat on haudattava jonnekin kaappien kätköihin, parhaimmillaan nostettava esille, kun lahjan antaja tulee kylään.


On tämmöisiä ihmisiä, jotka haluavat nähdä lahjaksi antamansa tavaran toisen kodissa tai käytössä. Löytyypä sitä kaikenlaista muutakin ajatusrakennelmaa lahjojen ympäriltä. 

Kaverisynttäreiden alla mietitään, että mikä on sopivan hintainen lahja, mikä on liian halpa ja mikä taas menee yli. Miltä tuntuu saada liian kallis lahja joltain, jota ei niin hyvin tunne? Mitä voi antaa lahjaksi ja mitä ei? Mitäs kun saat lahjaksi keittiösi kaappeihin sointuvat patalaput, pyyhkeet ja kattilasarjan ja se on juuri se inhokkiväri mistä aiot hankkiutua eroon, kun keittiö remontoidaan. Mihin edes tarvitset uusia patalappuja ja pyyhkeitä, kun entisiäkin tursuaa kaapeista?

Entä, kun nimesi on Aino ja kaikki lahjat ovat Aino-aiheista ihan sama mikä muotoilu, materiaali, väri tai käyttökohde. Kalevalakorut näemmä kuuluvat ehdottomasti henkilölle, jonka nimi on Aino, eihän Aino muuta halua käyttää. Eikä siinä mitään, jos on Aino, joka pitää Kalevalakoruista sekä siivousvälineistä 😂

Entä, kun on Aino, joka ei halua oikeastaan yhtään mitään? tai tarvitse tällä hetkellä oikeasti yhtään mitään? Mitä antaa lahjaksi minimalistille? tai mitä antaa lahjaksi ei minimalistille kuitenkaan osallistumatta ylenpalttisiin kulutusjuhliin tai menemättä siihen itsetehtyjen väkerrysten nöyryyttävään ääripäähän ilman minkäänlaista taitoa?

Onko sitä kiittämätön ja huono ihminen jollei vain satu pitämään tavarasta, jonka lahjan antaja on valinnut? Pitääkö saajan mennä itseensä, jos joku antaa yksinkertaisesti huonon lahjan? Kummalla se itseensä menon velvollisuus on, lahjan antajalla vai saajalla?

Jos lahjan saaminen kertoo asioita, jos toisiakin, niin lahjatta jääminen se vasta kertookin! Mitä se kertoo minusta äitinä, kun en ostanut yhtäkään lahjaa joulun alla? Ei, en edes lapsille. Itseasiassa näin on tapahtunut jo useampana jouluna. Varmaan olen ihan paska mutsi. Sain sukulaisilta eurojakin, että ostaisin "jotain kivaa lapsille", mutta tuolla ne rahat vieläkin on.

Me tehtiin kyllä loppuvuotena kaikenlaista; leivottiin pipareita, käytiin Turussa, pulikoitiin Caribiassa, syötiin usesamman kerran ravintolassa, nukuttiin hotellissa, käytiin leffassa, museoissa, kirkossa, vuokrattiin leffoja, hankittiin ja koristeltiin kuusi, ruokittiin lintuja, samoiltiin metsässä, poltettiin kynttilöitä, luettiin satuja, kuunneltiin satuja, ammuttiin raketteja, avattiin muistopurnukka..

Muistaakohan lapset sen, että ne ei koskaan saaneet äidiltä joulupukin toimittamia lahjoja ihan vain sen takia, kun äiti ei saa itseään kauppaan eikä tunne hyvää mieltä ostaessaan taas uuden muovilelun hetkelliseen käyttöön?

Sisään kasvaneista käsityksistä ja asetelmista irti tempominen vaatii rohkeutta. Rohkeutta elää juuri sitä elämää mikä resonoi oman sisäisen oikeustajun ja kohtuuden kanssa. Sillä polulla mukaan tarttuneita ajatuksia on joskus vaikea pukea sanoiksi muille ilman, että joku loukkaantuu.

Kiitos rakkaani ajattelevaisesta aineettomasta lahjastani, tehdessäsi nimissäni lahjoituksen Hope yhdistyksen kautta lasten harrastuksiin, mutta anteeksi, etten tarvinnut uusia treenihousuja vaan haluaisin antaa ne eteenpäin tai vaihtaa johonkin mitä perheessämme joku oikeasti tarvitsee.

Ettei menisi ihan vain pakinoinniksi ja urputukseksi niin pistetääs muutama lahjaidea poikimaan.  Miten olisi leffalippu, museolippu, junalippu, vegemessulippu tai lahjakortti, pusukortti, halikortti, kotityökortti, vapauduvankilastakortti? Olisiko mitä heijastin, hevisäkki, kestokassi tai kestorätti? Miten kävisi soittotunti, jumppatunti, zumba tai saunavuoro? Voisiko toiselle antaa lahjaksi parkkipaikan, virustentorjuntaohjelman, maksutvpaketin, siivouksen tai kampaajakäynnin?

- Aino


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi sallittua, toivottua jopa! <3