lauantai 21. tammikuuta 2017

Milloin kaikesta tuli normaalia?


Pohdin usein, että mikä kaikki ympärillämme on asettunut normiksi tai normaaliksi vain siksi koska teemme niin tai toimimme näin. Avaan ajatusta muutaman esimerkin kautta. 

Milloin siitä tuli normaalia, että ajoittain iskee tarve "saada jotain pientä kivaa" tarkoittaen harkitsematonta ostelua nostamaan sen hetkistä tunnetilaa? Milloin nomaaliksi muuttui se, että omistat kenkäkokoelman, cd-kokoelman, kirjaston, pelikokoelman, sarjakuvakokoelman, astiakokoelman, käsilaukkukokoelman, meikkikokoelman, hajuvesikokoelman tai vaikkapa viinikokoelman. 

Keräilyharvinaisuuksista tuskin tässä kokoelmien tuottamisessa on kyse, sillä kaikilta muiltakin löytyy ihan just samat kokoelmat vähän sitä sun tätä. Milloin siitä tuli normaalia, että roska- auto, joka ei ole nykyään roska- auto vaan raaka-aineen keräysauto, jota kuljettaa raaka-aineen kerääjä, käy nurkilla kolistelemassa viikoittain ja vie järkyttävän kuorman roskaa jatkokäyttöön tai ihan kaatopaikalle?


kokoelma hedelmiä ja kasviksia



Milloin ostaminen, kerääminen ja hylkääminen yhä vain nopeutuvassa syklissä, muuttui normiksi? Milloin siitä tuli normaalia, että ystävämme Luotto, Velka ja Laina mahdollistavat tämän kaiken kuluttamisen? Ajattelemme usein, että tämä ei koske minua, enhän minä kuluta hillittömästi tai minulla ole kuin pieni luottokorttivelka, mutta siinä vaiheessa, kun maksaa ruokaostoksia luottokortilla tai opintolainalla, voisi miettiä, että kuuluukohan tämän mennä näin? Onko tämä sittenkään ihan normaalia?


Loppu yli varojen elämiselle

 


Elämme yli varojemme. Elämme yli maapallon varojen. Kiihtyvää kulutuskierrettä ei kukaan tai mikään jaksa loputtomiin. Kierteestä sivuun astuminen vaatii tahtoa. Tahto nähdä asioita uudesta näkökulmasta voimistuu, kun sitä käyttää. Uusien katsantokulmien kautta löytyy näkemyksiä ja ajatuksia, jotka lopulta vaativat päästä käytäntöön. Lopulta itsensä oravanpyörästä riuhtaiseminen johtaa tilanteeseen, mistä et voi enää palata entiseen. Silloin jää vain ihmettelemään vieressä töllistellen, että miten kaikesta tuosta tuli normaalia? 

Miksi muovitetun pakkauksen sisällä on muoviin kääritty tuote? Miksi et voi ostaa hammasharjoja kerralla pahvilaatikollista? Miksi kukaan ei toimita wc-paperia paperipussissa suoraan kotiin ja vaikka lavallista kerralla? Miksi hevi-osastoilla ylipäänsä on muovipusseja? Miksi kaikki pitää pakata? Miksi jokaikinen ei ole tammikuun vegaanihaasteessa mukana?


Kokonainen mukana vegaanihaasteessa



Otan osaa haasteeseen ruopimalla blogiani siten ettei vanhoista teksteistä enää löydy eläinperäisiä raaka-aineita sisältäviä reseptejä. Eipähän tarvitse miettiä sitä enää sen enempä. Eikä ainakaan ole kovin normaalia 😏

Muutaman ihan loistavan vinkin haluaisin heittää heille, jotka ovat jo kyseenalaistamisen polulla menossa kohti hillitympää kuluttamista. Viime aikoina olen kuunnellut muutamaa aivan loistavaa podcastia joista on ollut valtavasti iloa ja hyötyä. 




- Aino


2 kommenttia:

  1. mulla hyviä sysäyksiä kohti minimalismia ja muutenkin kestävämpää elintapaa ovat olleet seuraavat tubettajat:
    Erin Janus (esim. https://www.youtube.com/watch?v=Qk1i7UGBz1Q - myös vegaaniuteen liittyviä hyviä videoita)
    Koi Fresco (esim. https://www.youtube.com/watch?v=5Fyo_uf6Q7A - buddhalaisuuteen liittyvät videot hyviä herättäjiä myös)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!

      Erin Janus on loistava! Suosittelut minulta myös.
      Koi Fresco taisikin tulla ihan uutena minulle. Täytyypä tutustua :)

      Poista

Kommentointi sallittua, toivottua jopa! <3