keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

MitäTänäänSyötäisiin: Nyyhtö.. jotain :)

Tänäänpä tehään nyyhtöpossua! Tai eipäs tehdäkään.. Tammikuussa 2017 koko blogista tuli vegaaninen. Possun sijaan vieläkin yksinkertaisempi, terveydelle, luonnolle ja omalletunnolle parempi vaihtoehto on nyhtökaura ja siitä tehty Chili Sin Carne!

Kun tehään seittämälle niin sitä pitää olla melko paljon. Perheemme on koiraa myöden sekasyöjiä vaikka itse tulisin hyvin toimeen täysin vegaanisellakin ruokavaliolla. Olen näemmä tiennyt tuolloin jo enemmän, kuin arvasinkaan :)

Lähden yleensä kokkailemaan kokoamalla kaiken mitä käytän noin suurin piirtein.

Tämänpäiväinen syntyi siis Gold&Green nyhtökaurasta, sipulista, valkosipulista, yhdestä punaisesta paprikasta, porkkanoista, sellerinipun puolikkaasta, aurinkokuivatuista tomaateista, tillin lopuista, jotka olivat menossa huonoksi, pippurista, chilistä, suolasta ja balsamicosta. Kuvassa virheellisesti oliiviöljy (ja lihakimpale) Niitä en tarvinnut. Määrillä ei niin väliä. Oman maun mukaan..

kokatessa soi: Valdimar - Um Stund, Yfir Borgina koukutti aikoinaan.


Tärkeitä vaiheita valmistuksessa on ehdottomasti lihan paistaminen pannulla. Korvaaminen jollain muulla :) Nyhtökauran käyttö on oikeasti todella helppoa. Samanlaisen uunissa haudutetun pohjan voi valmistaa sekalaisista kasviksista ja lopulta heittää pannulla käytetyn nyhtökauran sinne sekaan. Koostumus ja maku on melkolailla samanlainen kuin possuversiossakin, mutta jälkikäynti vatsassa ei tuota ollenkaan yhtä pahan hajuisia tuotoksia.



Pannulle porkkanat muhimaan balsamicon kanssa.












Uuniin mennessä koko komeuden päälle löytyi vielä chilipurkin jäänteet liemineen. Sormet ristiin ettei tullut lapsille turhan tulista :) Huomautuksena, että kannattaa ehkä arvioida uuniin laitettava vuoka ennakolta. Jouduin itse vaihtamaan isompaan kesken kokkailun. (tosipuheessa laiskuuttani aattelin etten jaksa jynssiä isompaa vuokaa makronilaatikon jämistä vaan kuinkas kävi.. päädyin pesemään sitten molemmat, heh)

Tässä kohtaa menee sitten vaihdellen 4-6 tuntia. Nyt oli sen verran tavaraa uunissa, että ainakin se kuusi. Siellä saa muhia folion alla. Lämpöä laitoin noin 180°. Koira meinasi tehdä minut hulluksi läähättämällä lihantuoksujen perässä. Samalla lämmöllä olisi tehnyt uunissa muutakin, mutta lähdin mieluummin ukon kanssa lenkille ja saunaan.

Kasviksiahan ei siellä uunissa tarvitse neljää tuntia hauduttaa, yleensä ihan tunti riittää. Nyhtökauran ruskistus pannulla ottaa 10 minuuttia. Kavisvaihtoehto on ihan sikana taloudellisempi noin sähkölaskua tarkastellen. Koirakaan ei ajane hermoromahduksen partaalle, emme tosin pääse tätä enää testaamaan. Emmalle terkkuja tähtiin 🌟

Tuotoksen muhittua uunissa riittävän kauan laitoin vielä lämmöt pois ja annoin hautumisen jatkua folion alla puolisen tuntia. Varsinainen "nyyhtö" onnistuu helposti kahden haarukan kanssa riipimällä. Nyhtökaura on valmiiksi "nyyhtöä", ei tarvitse tehdä mitään. Kasvikset on joko ihan muusia tullessaan uunista tai sitten niitä voi vähän haarukalla survia. Kunhan mössö on jäähtynyt tarkistan suolan ja mausteet. Fiksailla voi maun mukaan.

Tämä on kyllä ruoka joka onnistuu oikeastaan aina, kun ei karrelle polta. Folion alle kannattaa käydä kurkkaamassa paiston aikana, että siellä on nestettä. Jos nestettä on liikaa niin folio pois päältä, kyllä se haihtuu, mutta jonkin verran kannattaa jättää sillä nyhtökaura imee liemen makuja itseensä kun se on riivitty. Tästä syödään toivottavasti useampi kerta.




Nyyhtö.. jotain :) menee vaikkapa meksikolaisittain riisin, kauraranskankerman, tacojen ja jalopenojen kanssa, leivän päällä tai perunan kanssa. Meinasin väsätä itselleni vihreistä linsseistä ja mustapavuista jonkinlaisen hässäkän kylkeen, muta kiireessä hässäkkä vaihtui vihreisiin papuihin. Toimii erityisen hienosti työpaikalle kannettuna.


Muovittomat eväät.

Olen koittanut keksiä nykyään keinoja miten voisin ja mitä voisin kuljetella töihin ilman muovia. Kaikenlaiset purkit ja purnukat on olleet kovassa käytössä. Ihan samalta se muhennos maistuu lasipurkistakin. Jollei jopa paremmalta. Olen ainakin ollut huomaavinani terveellisemmän vivahteen ja hyvän omantunnon häivähdyksen ruuissa, kun olen siirtynyt kohti muovittomuutta ;P

Siis vielä enemmän maistuu hyvä omatunto, kun on jättänyt possut röhkimään omiin oloihinsa ja puskee kasvivoimalla etiäpäin!

Tästä ja monesta muusta aivoituksesta taas myöhemmin!



- Aino




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi sallittua, toivottua jopa! <3