keskiviikko 1. kesäkuuta 2016

MitäTänäänSyötäisiin: Nokkosta, villiyrttejä ja Pyynikin Käsityöläispanimon olutta.


Tässä jotain mitä tuli taannoin hortoiltua ja kokkailtua eli vihulaissipsejä ja villiyrttidippiä maidottomana versiona sekä Pyynikin Käsityöläispanimon olutmaistiaisia. Väsäsin näitä lisukkeita miehen synttäriylläriksi. Ihan koko menuta en lähde sepostamaan. Otetaan vaan parhaat palat :)

Pomitut ja pestyt nokkoset kuivataan ensin


Vihulaissipsien teko on helppoa. Tarvitsee nokkosia. oliiviöljyä, suolaa ja uunin. Nokkosia liotin hetken kylmässä vedessä ja asettelin ne pyyhkeen päälle nätisti kuivumaan kuten kuvasta näkyy. Nämä ovat tinttarintan keräämiä joten jouduin harjoittamaan ensin pientä kasvitunnistusta ja toteamaan, että juurineen lähtee näemmä paremmin. 

Onneksi nokkosta riittää, mutta käymme silti läpi pienimmän kanssa, että miksi kasveja täytyy kerätä ajatuksen kanssa. Ilman juuria ei tule uusia. Harjoittelua tämä hortoilu on itsellenikin vaikkei nyt tarvinnut kotipihaa kauemmaksi eksyä tai mitään jännittävyyksiä ei tällä kertaa kokeilla. Ihan perusyrttiä on luvassa nokkosen lisäksi.

Kuivattelun jälkeen nokkoset pääsivät leivinpaperin päälle ja siinä tinttarintta suti niihin oliiviöljyä. Autoin kääntelyssä vaikka eivät tuon kokoiset polttele juurikaan. Sitten suolaa pinnalle ja uuniin noin 175 astetta ja olisko ollut sellainen 8 minuuttia. Niistä näkee kyllä, että milloin muuttuvat rapsakoiksi.

Uunituoreet nokkossipsit


Tarjoilin näitä miehen synttäripäivällisellä aperitiivioluen ohessa. Kokeilimme Pyynikin Käsityöläispanimon IPA oluita (askel kohti aitoa hipsteriä). (valitettavasti eivät ole vegaanisia nämä oluet) Pyynikin Sessio- sarjan IPA oluet ovat kokeilun arvoisia! Ensinnäkin minun silmää hivelee tietysti kaunis pullo ja etiketti. Kehtaa tuliaisiksi viedä.



White IPA on höystetty appelsiininkuorella ja toinen mitä kokelimme, American IPA ilahdutti myös. Molemmat löytyvät Pyynikin Käsityöläispanimon kehittelemästä maistelu sixpackistä jossa on kuutta eri olutta. Vertaansa vailla oleva idea ja helppo tuliainen ihan kelle tahansa.

Täytyy sanoa, että ihan etiketin perusteella näitä miehelle kaupan hyllystä noukin, mutta panimon tyyli tehdä asioita vei sydämen. Hei, kellä on kotisivuillaan soittolistaa ja sixpackin maisteluohjeet ym. Gluteenitonkin IPA löytyy. Lähituote ja käsityöläisyys. Kaikki jotenkin niin kohdillaan, että takaa löytynee myös kohdillaan oleva asenne ja siltähän se näytti panimon kotisivuja tutkaillessa.


Sitten siihen dippiin. Tämä on sellainen kesäisen raikas kokeilun kautta hyväksi havaittu hivenaine- ja vitamiinipommi, jonka avulla ehkä lapsetkin pääsisivät villiyrttien makuun. Tarvitaan pihalta tai mettästä tai jostain puhtaasta paikasta kerättyjä villivihanneksia.



Maidoton villiyrittidippi



Meiltä löytyi siankärsämöä, vuohenputkea, voikukkaa, sekä lehtiä että vähän kukkaakin näemmä, herukan lehtien alkuja ja tais mennä hieman vadelmankin lehtiä. Ei sen niin tarkkaa kunhan tietää ettei mitään myrkyllistä kerää. Pienimmät alut ja versot ovat parhaita. Ne on ravintorikkaita eivätkä sieltä kitkerämmistä päästä vaan niissä on monesti hieman makeuttakin mukana.

Huuhtaisin nämäkin ja annoin hetken valua lävikössä. Sitten silppusin kulhoon. Mausteina roiskaisin sinne suolaa ja mustapippuria sekä pari kynttä valkosipulia. Valkosipuli on helppo tapa tuoda tuttu dippimäinen maku soosiin jos villiyrtit epäilyttävät. Valkosipulilla on myös paljon terveysvaikutuksia ja se sitoo maut yhteen ja pistää dipin passaamaan useimpien ruokien kanssa. Semmonen kynnyksen madaltaja voisi sanoa.

Nämä sotkin yhteen Oatlyn iMat Fraichen kanssa. Toimii. En tosin ole ihan varma tuosta tuotteesta vielä, mutta tähän mennessä kaikki käyttökokemukset ovat olleet todella hyviä. Siinä vain ei ole yhtään suomalaista raaka-ainetta. Kauraa löytyisi toki täältäkin. Sitten palmuöljy... On sertifioitua ja kaikkea, mutta kun mää niin tykkään sademetsistä. Oatlyn filosofioista tykkään kyllä ja komppaan montaa juttua eikä tuotteissa käyttöominaisuuksien tai maun suhteen ole moitteen sijaa. Ne on huippuja. Saataispa me vain Suomeen oma vastaava.


Siankärsämö hyppysissä



Siankärsämöstä voisin kertoilla enemmänkin. Se näkyy tuossa kuvassa hypysissäni ja juuri tuommoisen kokoisena se on maukkaimmillaan. Siankärsämö käy todella hyvin kaikenlaisiin kermaviilidippihässäköihin ja perunoiden kanssa vähän kuin tillin korvikkeena tai tillin kanssa sekaisin.  

Vaikkapa täältä näin löytyy lisää siankärsämön terveysvaikutuksista eri käyttömuodoissa. 



Yleisimmin tiedettyjä vaikutuksia tiivistettynä

 

  • auttaa ruokahaluttomuuteen
  • helpottaa ruuansulatusvaivoja, suoliston toimintaa
  • toimii ummetukseen ja vähentää kaasun muodostusta
  • virtsaamisongelmiin, toimii virtsan eritystä lisäävänä
  • tulehduksia estävä, vahvistaa immuunijärjestelmää
  • tehoaa hiivasieneen


Kannattaa opetella tunnistamaan ja pistää käyttöön vaikkei noihin vaikutuksiin niin uskoisikaan. Näistä löytyy paljon tutkittuakin tietoa tiivistelminä, jos kiinnostaa.
 


- Aino

(Hehkutukset ovat muuten ihan omiani sillä en tee kaupallista yhteistyötä tuotelahjonnan muodossa)

2 kommenttia:

  1. No nyt on hyvänkuulonen kombo! Täytyy ehkä kokeilla nyt kun on lomalla aikaa enemmän. Päästiin siis onnellisesti perille Matleenan kanssa, ihan kotioville asti, ja aikalailla samassa ajassa kun julkisillakin. Kiitos sulle vielä kyydistä ja ennenkaikkea ennakkoluulottomuudesta, rohkasee koittamaan samaa jatkossakin!

    VastaaPoista
  2. Oli mahtava kohtaaminen!
    Toivottavasti ihmiset rohkastuisivat ylipäänsä kaikenlaiseen ennakkoluulottomuuteen ja auttamiseen :)

    Siitä vain rohkeasti luontoon ja ottamaan reseptejä kokeiluun. Pienen vaivannäön hinnalla saa roppakaupalla vitamiineja ja hyvinvointia :)

    VastaaPoista

Kommentointi sallittua, toivottua jopa! <3