maanantai 22. toukokuuta 2017

Tölkin kappaleisiin menehtyneet

Mun piti kirjoittaa kepeän mukava Vuohenputkipeston teko-ohje, mutta käväistessäni sosiaalisessa mediassa törmäsin itseäni järkyttäneeseen kuvaan. Pestot jääköön huomiseen. Kirjoituksessaan tilallinen kertoi kuvaamansa lehmän kuolleen rehun mukana syömäänsä virvoitusjuomatölkin kappaleeseen. Terävä alumiinisuiro oli aiheuttanut sisäisen verenvuodon.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun luen tai kuulen surullisista kohtaloista. Roskan aiheuttamat kuolemat ja vammat ovat täysin turhia. Ne olisivat vältettävissä. Lasinsiru koiran tassussa, lapsen jalassa, nielty muovinkappale, tukehtuminen, viiltohaava suussa, repeämä ruokatorvessa, suolitukos tai ansaan jääminen ei ole oikein. 

Nämä kaikki tapaukset saavat alkunsa kädestä, joka kiinnittyy olkaniveleen, josta kaulan kaarta seuratessa killuu jatkona pää ja päässä toivon mukaan sijaitsevat aivot. Aivojen etummaisessa osassa siinä suoraan otsan takana tulisi olla sellainen keskus, joka keskustelee toimivaan käteen päin ja sanoo, että "noin et voi tehdä, mieti seurauksia!".


Tämän ajatuksen tulisi olla automaatio. Sisäänrakennettu toimintaohje, jonka vastaisesti toimiminen tuntuisi yhtä hullulta kuin juoda kaikki nesteet nenänsä kautta. Äärimmäisen laiskana ihmisenä haluaisin omalta osaltani viedä toiminnan vielä hieman pidemmälle ja jättää kaiken kertakäyttöisen kauppaan ettei kierrätys ja roskan käsittelyasioita tarvitse miettiä tai tehdä ollenkaan. Samaa marssijärjestystä pitäisi Suomen lainkin mukaan noudattaa; 

"Ensisijaisesti on vähennettävä syntyvän jätteen määrää ja haitallisuutta" Suomen Jätelaki, 2 Luku Yleiset velvollisuudet ja periaatteet, 8§. 
roskavapaata ruokaa kiitos

Tilanne on tällä hetkellä kaukana siitä ja siksi tuolle "ajattelun ja toiminnan seurausten" väliportaalle pitäisi saada meistä kaikki. Ei näemmä riitä, että roskaaminen on rikos ja että meiltä löytyy ihan lakikin jota kaikkien tulisi noudattaa. Jätelain kokonainen luku (luku 8) on omistettu roskaantumiselle. 

Miten ihmeessä tämän asian saisi taottua niin tiukasti kalloon että näiltä uutisilta vältyttäisiin? Kertokaa mulle? Ei taida riittää, että yksi Kokonainen hörhö kirjoittaa asiasta ja keräilee roskia aamulenkeillä 😞


- Aino 



Kokosin aiheesta juttuja tähän alle:

Ylen uutinen.  Tämä oli minun mielestä pöyristyttävä; asiantuntija ei näe roskia ongelmana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi sallittua, toivottua jopa! <3