keskiviikko 3. toukokuuta 2017

Vegan in Vienna Austria, vegaani Wien Itävalta


Google optimointi on persiestä (koska en sitä ymmärrä). Se on niin hupaisaa, että keskisormen nostatus otsikon muodossa. Noinikkaasti. Se kun on saatu mielenpäältä niin mennääns aikamatkalla piirusen verran taakse päin ja otetaan koordinaateiksi 48.210033, 16.363449. Ne ohjaavat meidän Itävaltaan. Wieniin tarkemmin ottaen.


Gloriette reunustaa kaunista kukkulamaisemaa



Sinne päästyämme jatkamme perinteisellä kadunnimikoodistolla käydessämme lävitse mieheni kanssa testailemiamme vegaanisia ravintoloita upean keväisessä Wienissä. Apuna tällä reissulla käytimme ensimmäistä kertaa Happy Cow- sovellusta.

Mainittakoon, että uutisoinnin mukaan pääsiäinen oli Wienissä kylmempi kuin joulu 2016. Tulppaaneja ja narsisseja näkyi sulostuttaen päivää ja kevättamineilla pärjäsi hanskojen ja huivin kanssa.

Uutta tällä reissulla oli, että lähdin pelkän repun voimin liikkeelle. Se on ollut päämääräni, mahduttaa kaikki tarpeellinen yhteen reppuun reissatessa. Viikonloppureissulla reppuun jäi tilaa myös tuliaisille. Itse pysyttelin haasteessani enkä hankkinut mitään. Syömisiä ei lasketa.




Reppu on selkeästi mun juttu. Tietyllä tapaa aistiyliherkkänä stressaannun matkalaukun pyörien rolinasta katukiveyksellä. Inhoan olla tiellä pakaaseineni ja haluan, että käteni ovat vapaina. Repun kanssa liikenteessä oli vapauttavaa! Eikä tarvinnut miettiä, kun ei ollut mitä miettiä, noin vaatetuksen puolesta.

Sain matka-arsenaalini taipumaan reippaan 30 km kävelyn ja nähtävyyksen lisäksi ravintoloihin sekä Wienin Muzikverein Mozart konserttiin.  En kokenut olleeni yli- tai alipukeutunut. Pikkupyykkiä huolsin vankalla kokemuksella hotellihuoneessa, niin ikkään muillakin reissuillani. Minimalismi toimii juuri kuten sen oletin ja toivoin toimivan. No, mutta ruokapuolella ehdimme muutamassa päivässä seuraavan.



Vegetasian buffetpöytä täynnä kaikkea herkullista

 

Saavuimme Wienin keskustaan Wien Mitte aseman kautta CAT-junalla, joka kustansi hieman enemmän kuin normi juna, mutta vei meidät sutjakammin perille. Samalla hankimme paluulipun hieman edullisempaan hintaan. Wien Mitten asemalta kävelymatkan päässä oli ensimmäinen ruokapaikka Ungargassella. Olimme kaivaneet ravintolan tiedot Happy Cowta käyttäen.

Vegetasia lupasi runsasta 100% vegaanista buffettia edulliseen hintaan. Paikka teki suunnan tarkistuksen täysin vegaaniseen 2016. Ravintola aukesi melkolailla saavuttuamme oven taakse klo11. Asiakkaita lappoi nopeaan tahtiin tuvan täydeltä. Paikka on suosittu eikä ihme. Sushia, nuudelia, firteerattuja juttuja, kevätkääryleitä, itämaisia salaatteja, keittoja, jälkiruokia.. kaikkea mahdollista itämaissävytteistä perinteisin aineksin muutama erityisempi lisä joukossa.

Vesikastanja- kastanja- sienisalaatti oli mieletön makuylläri. Kasvikset raikkaita ja tuoreita. Erikoisuutena kattava teevalikoima ja terveysjuomat. Kasvisruuaksi ruoka on jokseenkin raskasta runsaan öljyn vuoksi eli buffettiin kannattaa mennä nälkäisenä, että jaksaa maistella kaikkea :) Ei ollut hinnalla pilattu, 12,50€ pyhäpäivänä. Muulloin 9,50€. Oli niin järkyttävän nälkä, että kuvien otto ei tullut mieleen.

Wienissä kannattaa varautua siihen, että korttimaksu ei luonnistu oikeastaan missään. Nosta siis käteistä ja vältä kiusalliset tilanteet. 

Vegetasian sivut. Ungargasse 57, 1030 Wien



Gorilla Kitchenistä nopeasti jättimäisiä burritoja

 

Reissun vegaanisen annin heikoin lenkki oli burritopaikka Gorilla kitchen.  Mukavan hipsterimäinen paikka, kiva sisustus, nopea palvelu ihan huokeat hinnat ja vaihtoehtoja jokaisen makuun, mutta se maku jäi jotenkin vaisuksi. Burritot olivat runsaan kokoisia. Vatsan saa täyteen nopeasti ja helposti. Jonkin verran paikan arvosteluissa ja sivustoilla mainitaan ruuhkautumisesta tiettyihin aikoihin, mutta käydessämme siellä illalla ennen konserttia, ei paikassa ollut ruuhkaa.

Ateria tilataan kassalta ja maksetaan saman tien. Saat kuitissa numeron, joka huudetaan ilmoille saksaksi annoksen valmistuttua ja ruoka haetaan tiskiltä joko mukaan tai paikan päällä syötäväksi. Sellainen semi-selfservice fast food.

Mies maistoi Tofu Lotus burriton tomaattisalsalla ja itse kokeilin Mangoldi Kikherne burritoa samaisella salsalla. Ehkä tilauksessa meni jokin pieleen sillä salsan olisi pitänyt olla tulinen, mutta se ei totuuden nimissä maistunut millekään. Lisää potkua kehiin taustalla soivan punkin lisäksi niin ihan ok mätöt oluen kanssa kyyditettynä.

Gorilla Kitchen sivut. Gußhausstraße 19, 1040 Wien



Wienin keskusta on jaettu numeroituihin kaupunginosiin, jotka kiertävät vanhan kaupungin keskustasta alkaen spiraalina kohti laitakaupunkeja. Tallustellessa pysyy kartalla helposti opettelemalla tämän spiraalin summittaisesti. Numerointi näkyy kylteissä kadun nimen edessä. Metrolla liikkuminenkin olisi ollut varsin simppeliä Barcelonan harjoittelun jälkeen, mutta tällä kertaa halusimme kävellä, ja paljon!


Vegana Indiana

 

Tää oli jännä paikka. Paikkaa voisi luonnehtia hyvin perus itävaltalaiseksi, mutta paikka on vegaaninen ja gluteeniton. Perinteiset Wienerschnitzelit ja ribsit oli käännetty oikein onnistuneesti vegaanisiksi.






Taatusti sellainen paikka missä sekaani, eli sekasyöjä, voisi aterioida tyydyttävästi ilman järkyttäviä ennakkoluuloja ja yllättyä varsin positiivisesti. Näin kävi ainakin miehelleni. Itselläni meni hetki nieleskellessä ja pyysin, että puolisoni maistaisi ensin. Näytti liian aidosti lihalta.

Onneksi mieheni hymyili tullessaan vessasta ja kertoi, että siellä olisi minulle mieluinen yllätys. Menin tietty kurkkaamaan epäluuloisena, että minkä yllärin hän nyt on sinne jättänyt. Palasin hymyssä suin itsekin. Seinille oli hyvällä maulla sijoiteltu melko paljon eläinoikeusaktivistista julistetaidetta :D

Ruoka varsin tuhtia ja annokset isoja. Jotenkin kuvittelimme, että käymme ihan vain lounaalla, mutta aterialla porskutti iltaan saakka. Ravintolasta ostimme pullollisen ruuan kanssa maistamaamme itävaltalaista vegaaniviiniä matkaamme.



Ravintola sijaitsee kävelymatkan päässä Schönbrunnin linnasta eli siitä kuuluisasta Sissin palatsista.  Kävimme ostamassa liput palatsikeikalle paikan päältä lippuautomaatista ja laskeskelimme, että ehdimme syömään Vegana Indianaan sekä sen jälkeen kävelylle linnan puistoon, jossa tallustelu on ilmaista ja nähtävää riittää.

Palatsin näytteillä olevat huoneet kiersimme audio-oppaan turvin ja se toimi vallan mainiosti. Kierroksen jälkeen jatkoimme vielä palatsin puutarhaan, palmutaloon ja Lindt:n sukalaapuotiin tutustuen, mutta suklaata ei matkaan lähtenyt. Ei ollut kuin yksi vegaaninen vaihtoehto. Se oli hieman kummallista.

Vegana Indiana kotisivut.  Schönbrunnerstraße 235, 1120 Wien





Veggiezz

 

Melko keskustasta löytyi varsinainen aarre. Ihastuttavan söpö ja viihtyisä Veggiezz. 100% vegaaninen lounas- päivällis- ja illanistujais paikka. Wienissä ravintolat menevät kiinni melko aikaisin ja siksi Veggiezzin viikonloppuisin klo23 asti olevalla keittiöllä ja terassilla luulisi olevan kysyntää.

Palvelu oli todella ystävällistä ja luonnistui englanniksi. Ruokalista taisi olla vain saksaksi, mutta onneksi sain hitusen apua sen kanssa. Listalta löytyi pippuripihvi, burgereita, salaattilinjaa, keittoja, quinottoja sekä todella makoisia ja tuhteja bowleja.




Annokset jotakuinkin 10€ molemmin puolin. Saatavilla myös gluteenittomia burgereita. Gluteeniton ruokavalio taitaa olla Itävallassa joku juttu tällä hetkellä ;)

Maistoin Mixed Bowln joka sisälsi kookoscurry pastaa, quinottoa ja salaattia. Mies testasi seitan pippuripihvin. Itse pihvi oli loistava, pippurikastike kaipaisi vielä hitusen säätämistä. Salaattiin oli turskahtanut hieman balsamicoa. Kannattaa pyytää ilman balsamicoa ellei se ole lempijuttusi. Minun on, mutta silti täytyy myöntää, että oli reippaanlaisesti. 

Vegaaninen Grüner Veltliner-Weinviertel sopi ruuan kanssa loistavasti. Itävaltalaiset valkoviinit jyrää meillä tällähetkellä. Alkostakin saa, niin pääsee jyvälle, että miksi.

Myös vegaanisia coctaileja olisi päässyt maistamaan. Ravintolaan pääsee ja mahtuu hyvin myös lastenrattaiden kanssa ja syöttötuolikin on todistetusti nähty.





Kahvit ja jälkkärit olivat huippuja. Maistoimme puoliksi avokadosuklaamoussen sekä banaanivalkosuklaamoussen. Vaihtoehtoja löytyi vitriinistä enemmän kuin mitä listalla oli.

Veggiezz sivut täällä. Salzgries 9, 1010 Wien sekä Alserbachstraße 30, 1090 Wien.



Swing Kitchen

 

Swing to the Vegan side! Tämä oli varsin jännä. Sellainen pikaruokaketju täysin vegaanisena ja taustalla swingiä. Ketju on niin ympäristötietoinen, että huh! Kaikki astiat, jopa ne muovilta näyttävät, ovat kompostoitavia ja toiminta on hiilineutraalia. Toiminnan jälkiä seurataan koko ajan Kannattaa kurkata kotisivut ja tutustua paikan filosofiaan.

Tietysti kaikista tärkeimpänä. Ruoka on aivan älyttömän hyvää!

Ehdottomasti vegaaninen burgerpaikka. Kokeilin Vienna Burgeria joka oli nimensä mukaisesti vegaaninen schnitzel valkosipulimajoneesilla. Kylkeen vielä Cole slaw jossa siinäkin mukavasti valkosipulia. Miehen syömästä Chili Burgerista sain jalopenoja ärhäköittämään annosta hitusen. Tais mennä valinnat väärin päin :D







Kokeilin paikan päällä puristettua luomuappelsiinimehua ja otettiin vielä kahvitkin. Kaikki toimi, lohkoperunoita myöden. Vaikka napa naukui pinkeänä niin vitriini pursusi ylipääsemättömästi houkutellen kaikenlaista ihanaa. Olisi ollut niin vegaanista tiramisua kuin kirsikkajuustokakkuakin.  Järkyttävän ähkynkin kustannuksella maisteltiin vielä puoliksi vitriinistä Rasberry-Yoghurt- Poppyseed- Cake. Tiramisut ja Sachermuffinit ja juustokakut jäivät toiseen kertaan. 

Hintahaarukka 10-6€ hujakoilla riippuen, että ottaako menun vai pelkän burgerin/ wrapin. Jälkkärit noin 4€. Koko lista tästä näin.





Sekaanimies tykkäsi tästä paikasta kaikista eniten. Hintalaatusuhde on kyllä totisesti paikoillaan. Palvelu hyvää ja asiointi helppoa, kunhan saa päätettyä mitä ottaa. Ruoka tilataan ja maksetaan tilauksen yhteydessä. Operngassella sait numeron, joka välähti valotaululla annoksen ollessa valmis. Safkat tiskiltä ja nauttimaan. Helppo kulkuinen paikka, sopii vaunujen tai pyörätuolin kanssa ja myös terassipaikkoja on.

Swing Kitchenin sivut. Näitä löytyy kaupungista kaksi Schottenfeldgasse 3, 1070 Vienna ja Operngasse 24, 1040 Vienna.




Lentokenttä, ruokakaupat ja muut

 


Takaisin tullessa Wienin lentokentältä sai myös kahvia kasvimaidolla, vegaanisia muffineja ja joku vegaaninen ylihinnoiteltu chiajälkkärikin löytyi. Vegaanisia tuomisia ei kentän liikkeissä juurikaan myydä, mutta  kannattaa koluta ihan normi Sparit joissa oli vaikka mitä kivaa.

Kauppojen take-away ja vegehyllyjen sekä Vapianon kaltaisten pikaruokapaikkojen tarjonnalla pärjää Wienissä vegaanikin vallan mainiosti, mutta kaikkea fine diningista alkaen on tarjolla.

Hotellimme aamupalalla sai kasvimaitoa pyytämällä. Vegaanisia vaihtoehtoja oli riittämiin ja olisi saanut tilaamalla vielä lisääkin vaikkei hotelli sellaisesta mitään maininnut verkkosivuillaan.

Nähtävyyskohteissa ja niiden yhteydessä olevista kahviloista, kioskeista ja puodeista ei sen sijaan mitään vegaanista osunut silmään, joten Sparin tai muun kaupan kautta omin eväin matkaan niin jaksaa eikä kiukuta. Vesipulloaan pääsee täyttämään kaduille sijoitetuista vesipisteistä ja roskille löytyy lajittelupisteitä yllin kyllin.

Nyt on kokeiltu vegaanisena sekä Barcelona että Wien. Jälkimmäinen oli helpompi, mutta se johtunee siitä, että nyt osasimme suunnitella reittejämme paremmin ja etsiä hyviä paikkoja etukäteen. Mainittakoon, että Trip Advisor on ihan susi tai en osaa käyttää ja ihan Google Maps ja siihen vegan- hakusanaa niin oikein etevästi toimii. Happy Cow on hauska ja yhteisöllinen.



- Aino

4 kommenttia:

  1. en ole vielä ehtinyt kahlaamaan koko blogiasi läpi, mutta mitä olet mieltä lentämisestä ja sen vaikutuksista ilmastoon ja ympäristöön? itse olen joutunut luopumaan lentämisestä sen suurien päästöjen vuoksi, vaikka mieli tekisikin Eurooppaan :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa Kokonaiseen, toivottavasti jatkat kahlaamista :)

      Lentämisestä kerroin Rooman matkani yhteydessä hitusen. Rakastan lentämistä, se on minulle elämys, mutta siihen sisältyy aina omantunnon äänähdykset. Tämä on kuitenkin sen verran iso aihe ja hyvin keskeinen myös, että olen työstämässä lentomatkailun pohjalta omaa kirjoitusta. Lentämisiini myös kiinnitettiin huomiota Hesarin jutun jälkeen ja siitä on paljon kommentoitu :)

      Mut voin antaa pientä esimakua.. Tähän ja muutamaan muuhunkin ympäristön kannalta olennaiseen aiheeseen liittyy sellaisia seikkoja, joiden vuoksi blogini nimi on Kokonainen Elämä Edessä ei esim "Hiiljalanjälki nolla".

      Jääpä kuulolle, aktiivisuutesi palkitaan varmasti :)

      Poista
    2. Varmasti jään, kiitos kaikista tämänpäiväisistä n. 4-5 vastauksestasi :) terveisiä Hervannasta!

      Poista
    3. Eipä kestä! On hirmuisen kivaa päästä jo hissukseen ikään kuin dialogin äärelle :)

      Terkut otettu valtavan hymyn kanssa vastaan!!! Omista Hervannan vuosista jo on hitusen aikaa, mut siellä se kipinä näihin ekohommiin aikoinaan syttyi masua kasvatellessa ;)

      Poista

Kommentointi sallittua, toivottua jopa! <3