lauantai 30. huhtikuuta 2016

Mahtisonni!

Voihan iiks!

Mieheni sai kaiman. Tässä hän on..  <3 





Tämä pieni tyyppi on rodultaan Itä-Suomen karjaa ja on uhanalainen. Myös mieheni on melkoinen harvinaisuus, ainoa lajiaan :)

Itä- Suomen karja on suomenkarjaroduista siroin. Ne on sitkeitä penteleitä, pitkäikäisiä ja terveitä. Uuden sonnin väritys on kyyttö. Kyytöksi näitä myös puhekielessä yleensä kutsutaan. Itä- Suomenkarja on Suomen tuotantoeläinroduista vanhin. 

Itä- Suomenkarjaa on säilytetty ja jalostettu entisessä Sukevan vankilassa mistä eläimet siirrettiin vankilan lakkauttamisen jälkeen Kajaaniin Kainuun luonnonvaraoppilaitokseen sekä Tampereelle Ahlmannin ammattiopiston koulutilalle.

Lehmistä saa maitoa ja tämän rodun maito on erityisen hyvää juuston tekoon. Mutta vaikka lehmästä maitoa saakin niin toivon, että maito annetaan näille suloisille vasikoille aivan kuten mekin vauvoina saimme oman äitimme maitoa.

Luonnonvarakeskuksen sivut on ihan paikallaan, kun haluaa tutustua siihen, että mistä se ruoka täällä Suomessa tulee ja mitä kaikkea tuotantoon liittyy.  Lisää eläingeenivarojen säilyttämisestä ja kyytöistä. 

Joskus vähän muutakin kuin kauhukuvia tehotuotantotaloudesta ja eläinten kurjista kohtaloista. Ei se ole sekään niin mustavalkoista.. Asioiden mustavalkoisuutta tai muutakaan karjatalouteen liittyvää pohdintaa ei tarvitse enää käydä, kun vaihtaa ravintonsa kasvisperäiseen. Niin kävi tällekin blogille tammikuussa 2017.

Ei mulla oikeestaan muuta. Me ollaan otettuja tästä kunniasta :D



- Aino

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi sallittua, toivottua jopa! <3