perjantai 9. syyskuuta 2016

Miten minimal waste- ideologian saisi taipumaan terveysasioissakin?


Hoitoalan ihmisenä olen kosketuksissa kaiken sen jätemäärän kanssa mitä sairaanhoito teettää. Kotonakin hygienia- ja terveydenhoito aiheuttaa jatkuvasti jonkinlaista jätettä ja näistä on todella hankala päästä eroon. Itsevalmistamalla voi tehdä kauneudenhoitotuotteita ja vaikka hammastahnaa, mutta enpä tiedä, että lähdenkö uuttelemaan pajunkuorta päänsärkylääkkeeksi tai väsäämään omia silmätippoja. 

Oikomisessa ei oikein muu materiaali kuin tuo akrylaatti päde vaikka olisihan ne luusta tehdyt "tekarit" melkoinen jutun aihe. Tästä hammasproteesien kehityskulusta oli artikkeli Historia- lehdessä, esikoinen sitä minulle referoi tuossa päivänä eräänä :D








Kotosalla ei sinällään puhuta isoista määristä, mutta kyllähän niitäkin alkaa pohtimaan, kun potee roskasta tämmöistä tuskaa kuin minä. Yritän kuitenkin keskittyä näkemään niitä kestäviä ratkaisuja joita sairaaloissakin voi tehdä, kuin keskittyä itkemään sitä valtavaa jätevuorta mitä me tuotetaan. Menis mieli maahan.

Olin into pinkeällä siitä, kun törmäsin täytettäviin kuumavesipulloihin, joita käytetään synnytyskivun lievittämisessä. Pullot ovat kestäviä ja pestäviä. Yleisesti käytössä on melko hintavia vedellä täytettäviä geelipusseja, joita toki voi lämmitellä mikrossa ja käyttää monta kertaa, mutta aina siitä lopulta jää se geelipussi, joka menee roskiin. 

Valmistaja lupaa, että geelipussi maatuu kokonaan, mutta kemikaaleja se silti sisältää ja vaatii aina vain uusia resursseja valmistukseen. Kumiset kuumavesipullot, tai miksei kylmävesipullot, menevät hienoudessaan edelle kirkkaasti.




terveydestä huolehtimisen roskia


Kuvissa vilahtelee silmätippoja, joiden käyttö on sen verran perusteltua, että näiden tuottaman jätteen kanssa joutuu jotenkin keplottelemaan. 

Ihastuin noihin Théan silmätippoihin ja hehkuttelinkin niitä aiemmin. Kaikkea, kun on tullut kokeiltua tässä laserleikkauksen jälkeen. Nyt suosikkini olivat kuitenkin apteekista loppu, tehtaalta asti tarjosivat eioota. 

Onkohän tästä lähtenyt sana kiertämään, kun ovat niin haluttuja. Onneksi palveleva apteekki lähti selvittämään, että onko Théalta tilattavissa Hyabak silmätippaa, joka ei ole aivan Thealoz Duon veroinen, mutta hyvältä näytti myös Hyabakin ainesosat.






Seuraavana päivänä minulla oli tipat apteekissa ja Hyabak lähti kokeiluun. Toimii, mutta heti, kun taas saa tuota Thealoz Duoa niin vaihdan siihen takaisin. 

Silmätipoista tulee tuommoinen puteli jätettä noin 2,5kk välein sekä se pakkaus käyttöohjeineen. Miten kauan lie noita tippojakin tarvitsee käyttää. Toistaiseksi ne ovat olleet välttämättömyys, että pystyy lukemaan liikenteessä kyltit ja saa selvää tietokoneen ruudusta.

hammasraudat tai siis muovit




Oikomishoidosta taas jäi ikuisiksi ajoiksi purentakisko ja sille kotelo, sama miehellä. Kiskot tarvitsevat puhdistusaineensa ja se homma tuottaa muoviputelon verran muovijätettä jossain ajassa. 

Mies sai hammaslääkäriltään kokeiluun suomalaisen Isodent hammasproteesien puhdistusaineen, joka korvaa aiemmin käyttämämme poretabletit. Siitä ei ole vielä kokemusta, että miten riittoisaa tuo tiiviste on käytännössä, mutta laskemalla sen pitäisi riittää noin 10 viikon ajan. Yhteen lasilliseen menee 10 ml liraus ja tätä samaa nestettä voi käyttää 6 päivää putkeen. Laitamme "tekarimme" samaan lasiin :)


kotimainen puhdistusaine yökiskoille



Aivan entiseen malliin ei oikomisesta enää jätettä synny, kun kaikki kuminauhavedot ja muut aktiiviset härpätykset on lopetettu. Tässä retentio- eli ylläpitovaiheessa oikomishoidosta muistuttelevat enää yöllinen kisko koteloineen ja tuo puhdistusaine.

Siltikin, jos tämän puhdistusaineen kanssa puljaamme loppuiän niin tuleehan noita puteleita todella iso kasa. Iso kasa muovia. Väistämättäkin sitä miettii, että millä tämän korvaisi.

Päivisin käyttämäni Essex- kisko sanoi toistamiseen sopimuksensa irti. Se hajosi kahteen osaan töissä, kun unohdin kiskon syödessäni taskuun paperin mutkaan ja jouduinkin lähtemään kesken lusikallisen hieman tärkeämpiin hommiin. Tekevälle sattuu.

oikomishoidon retentiokaari


Onneksi oikojani Milla Tampereen Hammaslääkäriasemalta oli sitä mieltä, että legot ovat jouhevasti paikoillaan ja yökiskon laajennettu käyttö riittää. Hyvä näin. Vuorotyöläisenä käyttelen yökiskoa myös päivisin, kun olen ollut yön töissä. Samoin, kun ajelen autolla pidempää matkaa.

Kiskolla on kyllä ollut ihan mahdottomasti vaikutusta yöuniin, kun ei pääse narskuttamaan. Leukaperien, niskan, hartioiden ja pään kivut ovat hävinneet!




- Aino

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi sallittua, toivottua jopa! <3