keskiviikko 6. heinäkuuta 2016

Kahvin joukkoon maidoton versio


Maidoton ruokavalio ei ole kohdallani mikään ehdoton juttu. Syön varmasti kermakakkua, jos tarjolla on, mutta pyrin välttämään maitoa. (paitsi nyt 2017 en syö enkä juo lehmänmaitoa siirryttyäni syksyllä 2016 umpivegaaniseen ruokavalioon) Syynä maidon karttamiseen on ensinnäkin sellainen luulo, että maito ei tee hyvää iholleni ja aiheuttaa tukkoisuutta nenä-nielu seudulla sekä limaisuutta mikä on epämukavaa erityisesti treenatessa.

Liekö mitään perää noilla luuloilla, mutta kas kummaa kokeilujen jälkeen on ollut kirkkaampi iho sekä kurkku. En ole mutantti ja siksi en kestä laktoosia. Siitäkin syystä maito on ollut paitsiossa vuosia. Taustalla kenties vaikuttaa muukin vastahankaisuus maidon ja maitotuotteiden tuotantoa kohtaan. Kohti vegaanimpaa on tavoitteeni ylipäänsä. (jee, joku järki ollut jo tällöin!) Imeväiset juokoon maitonsa ja mieluiten emonsa tissistä, aikuinen ei maitoa kaipaa... Paitsi kahvissa!

Testiin ovat nyt päätyneet erilaiset maidon vaihtoehdot, joista esittelen muutaman eniten testaamani.


Oatlyn iKaffe


Kaurapohjainen, baristoillekin markkinoitu valmiste. On vienyt sydämeni totaalisesti. Rasvaa huiput 3%, Kcal 60/100ml. Rasvasta johtuen suutuntuma on hyvin kermainen.Väri kuin maitokahvissa.

Sekoittuu kahvin joukkoon hienosti, ei muodosta kerroksia tai sakkaudu. Pysyy siistin tasaisena kahvin joukossa. Vaahdotettava jos sellaista harrastaa. Ominaisuuksiensa vuoksi tämä on päätynyt monen kahvilan vaihtoehdoksi perinteisen soijamaidon sijaan. On ollut ehdoton suosikkini, mutta rasvan ja kalorien määrä pistää hieman miettimään, että montako kuppia tulee viikossa kumottua nassuun. Kahvista tulee kuitenkin tätä käyttäessä jotenkin "tyydyttävämpää" eikä sitä tarvitse litkiä päivässä montaa kuppia.


iKaffe on ehdoton suosikki



Oatly Kaurajuoma


Tämä on sellainen normiversio kauramaidosta. Kcal 45, rasvaa 1,5g, puolet kevyempää kuin tuo iKaffe. Huomattavasti on laihempaa tavaraa spesiaalimpaan serkkuunsa verrattuna. Tätä ei kuitenkaan riitä sama määrä vaan melkein tuplasti joutuu lorauttamaan kahvin joukkoon, että kahvista saa maitokahvin väristä ja makuista. 

Isompi loraus jäähdyttää kahvin. Käytössä huomattu, että uppoaa kupin pohjalle eli kerrostuu ja vielä kaikenlisäksi hiutaloituu. Hätätilassa menee aina, mutta ei mielellään muutoin. Luomuversioon ei ole lisätty kalsiumia, D- tai B12- vitamiinia koska luomuun ei saa, paitsi lehmänmaidossa. Jännästi taipuu kyllä nuo luomun rajatkin, mutta se ei ole päivän aihe.



Planti Oat Drink original


Tämä on valmistettu Suomessa, siinä on "ankkamerkki" :) Kaurasta tehtyä maitoa, jonka joukkoon on laitettu myös D- sekä B- vitamiineja ja kalsiumia kuten Oatlyn kaurajuomiin.

D- vitamiini on D2- muotoa, joka tarkoittaa sitä, että se on kasviperäistä sekin ja juoma sopii vegaanille. Oatlyn juomista en tiedä, että onko D- vitamiini mitä muotoa ja mistä. D2- ja D3- muotojen imeytymiseroista on sen verran jo tutkimusta, että piintyneemmänkin epäilijän täytynee uskoa, että molemmat muodot lisäävät seerumin D- vitamiinipitoisuutta yhtä hyvin.

Planti kauramaito


Foolihappoakin eli B12-vitamiinia löytyy, mikä ei ole hullumpi juttu sekään. Muistakaas, että raskautta toivoville, yrittäville ja tärpänneille foolihappolisä ihan ehdottomasti varsinkin, jos ruokavaliossa ei ole superpaljon vihreitä vihanneksia ja muita folaatin lähteitä!  

Purkki on vain 0,75l joten se joko on huono tai sitten hyvä asia. Kahvimaidoksi työpaikalle koko on ainakin juuri passeli, mutta jos perheessä muutoinkin käytetään kauramaitoa niin onhan se kyllä melko hintsu pakkauskoko.

Kahvin joukossa tämä käyttäytyy Oatlyn Kaurajuomaa paremmin ja pysyy tasaisempana eikä muodosta erilliskerroksia niin nopsaan. Rasvaa vain 0,9g ja 35 kcal/ 100g.



Planti  Rice Drink Original


Saman suomalaisen valmistajan riisinen vaihtoehto. Tehty Suomesssa, mutta riisit ovat kyllä jostain muualta. Mistä, ei selviä. Planti merkkiä valmistaa Kavli Group jonka omistaa norjalainen Kavli säätiö ja tämä säätiö lahjoittaa yhtiön tuottoja tutkimukseen, kulttuuriin ja humanitaariseen työhön. Lisää Kavli-säätiöstä. Viherpesua vaiko eikö, sen voi jokainen selvittää itse.


Planti riisimaito


Myös riisijuomassa on samat vitamiinit kuin kauraversiossakin. Rasvaa 1g ja 50kcal/ 100g. Pakkauskoko sama.

Kahvin joukossa ihan hyvän makuinen. Tykkään kyllä kaurasta ehkä hieman enemmän maun puitteissa sekä riisin viljelyn saastuttavuuden vuoksi. Tuote sekoittuu hyvin ja pysyy sekaisin kahvin kanssa ihan jees. Kerrostuu kyllä ajan kanssa, mutta ei yhtä huomattavasti kuin Oatlyn  ruskeapakkauksinen luomukauramaito tai ei-luomu versio.

Soijamaitoakin käytämme jollei kauramaitoa ole saatavilla. Voisikin seuraavaksi testailla niitä. Soijasta on paljon ristiriitaisia väitteitä ja totta on ettei sen viljely aina ole täysin ongelmatonta, iso osa maailmalla myydystä soijasta on geenimuunneltua ja menee eläinrehuksi. Eläinrehuksi kasvatettavaa soijaa varten raivataan jatkuvasti lisää peltopinta-alaa sademetsistä. Soijalla on kuitenkin paljon positiivisia terveysvaikutuksia, niistä kannattaa ottaa selkoa.
Nyt kun kaurajuomia on tullut käytettyä melko monta kuukautta kahvissa niin en vaihtaisi takaisin! Muutaman kerran olen maitoa käyttänyt iKaffen loputtua ja se ei muuten enää maistu. En olisi uskonut, että tässä näin käy. Myös mies on vaihtanut :) 

Eihän se optimointi tietenkään tähän pääty. Nyt, kun on todettu, että kaura on se paras meidän makuun niin sitten kai pitäisi opetella tekemään kauramaitoa itse. Noista purkeista ja pakkauksista tulee melkoisesti jätettä, folioitua ja muovitettua kartonkia ja muovikorkkeja. Itse tekemällä saisi myös päätettyä, että mitä muuta juomaansa lisää kauran ja veden lisäksi. Noissahan on vitamiinilisät ja rapsi- tai rypsiöljyä siinä ohella.

Muutamia ohjeita olen selaillut, mutta toteutus puuttuu. Vinkkejä otetaan kiitollisena vastaan!



- Aino


soittolistalla Nerina Pallot - The Sound and the Fury albumilta Rousseau








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi sallittua, toivottua jopa! <3