lauantai 13. elokuuta 2016

MitäTänäänSyötäisiin: kasvista ja preppausta

Eilen ennen töihin lähtöä kävin edellisenä päivänä kaupasta hankittujen kasvisten ja hedelmien kimppuun. Mukana myös juures. 

Heiluin veitseni kanssa tehokkaana keittiössä ja sain aikaiseksi pohjia. Pohjia seuraaville ruokailuille.

Räpsin kasan kuvia kaikkien iloksi ilmentämään tätä aamuista meininkiä.

Tästä pohjien väsäämisestä käytetään nimeä preppaus. En tosin tiedä, että mitä se ihan tarkalleen ottaen sisältää, että mikä on preppausta mihinkin pisteeseen asti ja silleen, mutta meillä prepataan, että olisi helppoa tehdä seuraavia aterioita pikaisesti.

Käytämme siis usein itse valmisteltuja valmisruokia :) ja turhan usein vielä edelleenkin tehtaassa valmisteltuja valmistuotteita, mutta tämä on työn alla. Kokonainen elämä on vielä työn alla.


Kesän aikana ruuanlaittorutiinit ovat menneet melkolailla hepskukkuravia jonnekin omiin ojiinsa ja nyt, kun kaikki ovat taas yhden katon alla ja asemoitumassa aloilleen pitäisi niiden rutiinien löytää tiensä takaisin uuteenkin keittiöön.

Haastavaa on löytää irtokasviksia eli muovittomia kasviksia ja vihanneksia lähikaupoista. Teemme työtä myös paperipussien saamiseksi kauppoihin. 

Käsittämätöntä miten pääkaupunkiseudun isoimmissa liikkeissä ei ole edes paperipusseja! Irtotavaraakin saa koko ajan kysellä, että ottaisivat enemmän valikoimiinsa.







Palvelutiskejä täällä on kyllä useammassa kaupassa kuin Pirkanmaalla, mistä siis tänne rantauduttiin. Se johtuu siitä, että täällä on liikevaihdoltaan isompia kauppoja ja niissä palvelutistki on kannattavuudeltaan mahdollinen.

Palvelutiski työllistää ja samalla vähentää muovijätteen määrää ja tuo kauppaankin mahdollisuuden harjoittaa turhanpäiväistä jutustelua eli small talkkia ;)


Nyt on kotimaista tomaattia ja kesäkurpitsaa tarjolla. Niistä valmistuu semmoinen höystö tai saidari eli jokin oheistuote kaiken muun rinnalle. 

Meillä on kummallinen keittiöslangi, mutta niin on kokkikin melko omalaatuinen.

Tämä oheishöystö menee semmoisenaankin tai leivän päällä tai pitsan täytteenä tai munakkaassa tai kalan tai lihan tai halloumin kanssa. 

Tämmöistä kannattaa olla kaapissa ja jos se unohtuu sinne niin siitä saa todella maistuvan pohjan mille tahansa kastikkeelle. Korvaa vaikkapa tomaattimurskan ja paseeratun tomaatin, tomaattipyreen ja kasvisliemikuutiot.



Muutossa raijjasin basilikapuskani mukana. Pitäähän sitä joka tytöllä kunnon puska olla!


Cyder viinietikkaa löytyi luomulaatuisena Punnitse & Säästästä. Tykkääköhän banaanikärpänäiset mennä enemmän luomuetikkaan kuin luomuttomaan?

Mausteina basilikan ja etikan lisäksi oliiviöljy, ruususuola, timjami, valkosipuli sekä mustapippuri.
Perunat lyöttäytyivät yhteen valkosipulin ja timjamin kanssa ja löysivät tiensä uuniin. Tämmöinen uunivuoallinen perunoita korvaa pakasteranskikset ja valmismuusit ym. perunasta tehtävät semivalmisteet.

Nämä säilyy pitkään ja on todella hyviä, kelpaavat kaikille, täyttävät eivätkä ole hinnalla pilattu.

Niille joille perunan tärkkelys aiheuttaa ongelmia tai siitä saatavaa energiaa ei pääse kuluttamaan missään, voi laittaa muutaman salaatinlehden lautaselle ristiin.

Minä toivotan perunan taas tervetulleeksi ruokavaliooni työmatkapyöräilyn myötä. Nykyään on ollut aina nälkä ja paino on lähtenyt putoamaan.  Ei ihme, että on ollut veto pois.




Irtoluomuvalkosipulia ei ollut. Oli vain kiinalaista valkosipulia ja luomuvalkosipulikin oli kiinalaista. 

Täytyy myöntää, että kiinalainen luomu ei välttämättä herätä isoa luottamusta. Pyrin välttämään.

Luomuvalkosipuli tuli muovissa. Se olikin tämän preppailun ainoa muovi kotimaisen lähikurkun muovikondomin kanssa. 

Aion vielä naulata jonkun kiinni penkkiin tästä asiasta ja tivata, että miksi kaikki kurkut on pakattava yksittäin muoviin? 

Meillä kukkakaali ja kurkku syödään semmoisenaan raakapalana. Aina minun kokkailut eivät kelpaa ja kasvishässäkät näyttävät epäilyttäviltä lasten ja miehen silmiin. Tästä syystä kippokurkku ja -kaali ym. pitävät huolen lastenkin kasvisten saannista.


Tämmöisiä puuhasin ja samalla vedin napani täyteen melonia, kurkkua ja kukkakaalia. Sitten hyppäsin pyörän selkään ja fillaroin iltavuoroon. 

Töissä söin puuroa ja yöllä kiukuttelin minua ja pyörääni hakemaan tulleelle miehelleni koska minulla oli niin nälkä ja pieretti kaikesta kukkakaalista.


- Aino


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi sallittua, toivottua jopa! <3