tiistai 17. toukokuuta 2016

Mitä tämmöinen Zero Waste tai Minimal Waste oikein on?


Törmäsin semmoiseen ideologiaan tai voisi sanoa, että elämäntapaan kuin Zero Waste aikoinani, kun lueskelin paljon minimalismista. Zero waste tarkoittaa sananmukaisesti, että yhtään kaatopaikalle menevää jätettä ei tuoteta kotitaloudessa. Melkoinen tavoite, eikö?

Melko hurjaltahan se kuulosti ja näytti, kun ajatuksen mukaan elävät ihmiset esittelivät lasitölkkejä joissa oli koko perheen monen vuoden roskat. Vaan juttuun kun perehtyi niin siitäpä jäikin käteen joukko käyttökelpoisia ideoita.


lasitölkeistä on moneen käyttöön
Eväät purkissa.


Meillä on päästy ehkä minimal waste ajattelun alkuportaalle. Tuotamme koko ajan vähemmän ja vähemmän jätettä. Jätteellä tarkoitan nyt kaikkea mikä menee joko sekaroskiin tai mikä kierrätetään. Yritämme vähentää aktiivisesti myös kierrätettävän jätteen määrää eli toisinpäin käännettynä materiaalien ja resurssien haaskaamista.

Marssijärjestys kotitaloudessamme on kutakuinkin seuraava:
  • Kaikki minkä voi kompostoida, kompostoidaan.
  • Kaikki mitä ei voi kompostoida yleensä poltetaan.
  • Muovit kierrätykseen.
  • Lasit ja metallit kierrätykseen.
  • Pahvipakkaukset, jos niitä tulee polttamisesta huolimatta, kierrätykseen.
  • Paperit keräykseen, jos semmoisia tulee. Mainoksista olemme kieltäytyneet ja peruneet lehdet muutamaa ammattilehteä lukuunottamatta. Jäsenkortteja ja muita jäsenyyksiä karsiessa myös osoitteellinen mainosposti jää pois. Teemme niin vähän muita ostoksia kuin ruoka- ja päivittäistavara, että jäsenkortit ovat oikeasti aivan turhia. Aiheesta aiemmin kirjoitettua.


Suunnitelmallisuudella pääsee pitkälle



Tämä vaatii hieman suunnittelua seitsenhenkisessä perheessä. Eniten valintoja ja työtä joutuu itseasiassa tekemään kaupassa. Melko helposti vihannekset ja kasvikset muuttivat muovipussista paperiseen ja niin paljon kuin mahdollista ostamme kasviksia ilman mitään kääreitä tai pusseja. Erityisesti kesällä se on helppoa, kun tarjontaa on paljon. Banaanit, yksittäiset hedelmät jne eivät kaipaa mitään kuljetuksen ajaksi. 

Leipää löytyy paperipussissa kiitettävästi. Sitten on irtomyyntipaikat kuten Punnitse&Säästä. Sieltä saa irtona saippuaa, suolaa, ryynejä, papuja, pastaa ja vaikka mitä paperipussiin. Omia purkkeja tai pestäviä kangaspusseja en ole vielä kokeillut. Useammin ja useammin ostan jotain käytettyyn paperipussiin. Niitä kulkee aina laukussa. Ovat osoittautuneet käteviksi.

Ylpeänä voin kertoa, että olemme saaneet harvennettua roskapöntön tyhjennysvälin sen maksimiin eli kuuteen viikkoon, kun pönttö ei ennen vetänyt hyvä, että sitä kahta viikkoa ja harakat levitteli monesti tursuavasta pöntöstä roskat pihamaalle. Todella mieltä ylentävää noukkia roskia pitkin pihoja ja pientareita.

Nyt meillä käy roska-auto 6 viikon välein, mutta pöntössä on yleensä vain yksi pussillinen silloinkin. Tuossa se pönttö seisoo portin pielessä oikeastaan ihan turhana, mutta semmoinen on pakko olla ja siitä on pakko maksaa. Jännää. Ajoittain sinne on joku ohikulkija laittanut roskansa. Se on kyllä jotenkin kivaa :)


puutarhan kukkia


Olemme koko perhe ylpeitä meidän saavutuksesta. Lapset ikähaarukalla tarhalainen ja nelosluokkalainen oppivat lajittelun helposti. Tosin moneen asiaan on kasvettu jo syntymästä asti. En usko, että valintamme näkyvät ulospäin mitenkään silmiinpistävästi eikä meillä ajatella näitä juttuja päivittäin. Muutakin elämää on 😅 Tietysti hieman lisää päänvaivaa tästä koituu, mutta myös onnistumisen iloa, kun jokin juttu tehdään taas hieman paremmin kuin eilen. Pittäähän sitä ihimisellä harrastuksia olla 😏


- Aino

7 kommenttia:

  1. Kaupat, jotka mainitset kuten Ruohonjuuri eivät ole kauempana asuvien maalaisten saavutettavissa. Samoin kaikissa kaupoissa ei paperipusseja ole saatavilla. Varmaan olisi, jos pyytäisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi :)

      Itsellä on hyviä kokemuksia pyytämisestä :) Kauppiaat ovat olleet varsin avuliaita toteuttamaan toiveita. Aina kannattaa kokeilla!

      Poista
  2. Kaupat, jotka mainitset, kuten Ruohonjuuri ja Punnitse&säästä ovat monille maalaisille/kauempana asuville tavoittamattomissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevyempien pakkausvaihtoehtojen tai irtomyynnin ei pitäisi rajoittua pelkästään erikoisliikkeisiin juuri tästä syystä.

      Joihinkin nettikauppoihin olen törmännyt joissa myös pakkausasioihin kiinnitetään huomiota. Nopeana esimerkkinä tämä GreenDeal https://www.greendeal.fi/ruokasooda

      Poista
  3. Se on totinen tosi ettei noita liikkeitä ole joka niemessä ja notkelmassa. Ei ole kotipaikkakunnassanikaan. Ruoka- ja päivittäistavaraostoista arviolta 98% teemme ihan marketista. Oman Citymarkettimme kauppias on pyynnöstä tuonut vihannesosastolle paperipussit. Siellä on myynnissä myös 5kg paperisäkissä soodaa ym ilahduttavia juttuja.

    VastaaPoista
  4. Todella hyvä alku teillä jo onkin:) Mun mielestä tämä on sellainen juttu jolla kannattaa mennä eteenpäin askel askeleelta ettei kyllästy koko touhuun liian vaikeana toteuttaa.

    Minulle tuli jokunen aika sitten mieleen että mun mummu aikanaan sai leipänsä leipomolta suoraan kangaskassiin ihan Suomessa. Haki kerran viikossa leivät leipomon myymälästä, kassi vaan täyteen ja halvaksikin se tuli, taisi olla kymmmenen euroa kassillinen leipää, minäkin tein tuota kavereideni kanssa jonkun aikaa mutta sitten muutin toiseen kaupunkiin ja mielenkiinto noihin asioihin herpaantui eli kyllä Suomessakin on roskatonta myyntiä harrastettu ennenkin:) Halpa zero waste-kikka on tehdä puuvillakankaasta ( vanhoista tyynyliinoista jne) erikokoisia pusseja hedelmiä ja vihanneksia varten, ne eivät paina niin paljon että lopputuloksessa huomaa ja voihan ne ostokset punnita ilman pussia. tarra vaan kankaaseen kiinni ja menoksi:) Tosin itse ostan paljon torilta nykyään niin ei tarvitse niitä tarrojakaan paljon liimailla enää:)Nyt kun Suomeen tulee kesä niin toriostoksille tekemään zero waste-ostoksia:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vain! Ollaan ylpeitä siitä mitä on saatu aikaan ja otetaan edelleen askelia eteenpäin.

      Minkäänlaista ahdistusta näistä asioista ei kyllä kannata ottaa, se vain kaventaa ajattelua.

      Tämä on matka tai prosessi, joka kulkee etiäpäin välillä nopeampaa välillä hitaampaa. Joskus täytyy odotella hieman aikaa oivallusta, että miten toimisin tässä paremmin ja että mikä olisi se seuraava pieni askel kohti sitä päämäärää. Toisinaan oivallukset tulevat tällätavoin keskustelun kautta jaettuna.

      Näistä asioista on tärkeää puhua! Niin haasteista kuin niistä onnistumisistakin, oivalluksista ja ideoista.

      Onhan meillä täällä juurikin nuo torit, on tilamyyntiä ja Luomulaatikkoa, luomuruokapiiriä, marjatiloja joissa voi itse käydä poimimassa marjoja, on milloin minkäkinlaista ryytimaata ja naapurin ukkoa, jolta ostaa vaikka kalaa, mehuasemia, pienpanimoita ja metsät täynnä puhtaita marjoja, sieniä, villivihanneksia ja yrttejä jne.

      Sanaa vain kiertämään, että millaisia vaihtoehtoja on löytynyt :)

      Poista

Kommentointi sallittua, toivottua jopa! <3